Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

[VİDEO VE FOTO GALERİ] Ukrayna’da ‘Euro Meydan’a polis müdahalesi

Ukrayna’da hükümetin başkent Kiev’de günlerdir devam eden, ‘Euro Meydan’ eylemlerinin bitirilmesi için verdiği sürenin dolmasının ardından eylemcilerin denetimlerindeki bölgelere müdahaleler aralıksız devam ediyor.

Polisler geceleri yaptıkları baskınlarla, parlamento, başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı sarayını eylemcileriden almıştı. Eylemciler Kiev Belediyesi ile Ukrayna Sendika binasının yanı sıra Kiev’in ünlü Hreşçcatik Caddesi ve Bağımsızlık Meydanı’na sıkıştı. Kiev’in merkezine giden bütün yolları yaya ve araç trafiğine kapatan polis ‘Euro Meydan’ eylemcilerine destek gelmesini engelliyor.

Göz yaşartıcı gazların sıkıldığı gösteride polislerle eylemciler arasında arbede yaşanıyor. Barikatlara yaklaşan polislere eylemciler ellerine geçirdiği odun, taş ve şişeleri fırlatıyor. Olayların ortasında kalan meydanda ise Eurovision’da Ukrayna’yı temsil eden sanatçı Ruslana konser vermeye devam ediyor. Bir tarafta polis müdahalesi devam ederken bir tarafta da eylemcilerin dans etmesi ilginç görüntüler oluşturuyor.

Eylemcilerin saflarından tek tek polis hattına çekilen göstericiler etkisiz hale getirilip karakola götürülüyor. Gözaltılar ise ara sokaklarda aralıksız sürüyor. Meydanda çok sayıda rahip de ortalığı yatıştırmak için gayret ediyor.

Meydan çıkan bütün barikatlarda eylemciler ile polis arasında mücadele ederken meydanda kurulan platformda muhalefet partileri yaptıkları konuşmalarda Kievlileri kendilerini destek olmaya çağırdı. Yaklaşık 25 bin eylemcinin yer aldığı meydanda gergin anlar yaşanırken sıcaklığın eksi 11 derece olduğu Kiev sokaklarının boş olduğu görüldü.

Kurdukları bütün barikatları kaybeden ve özel birliklerin daha da ilerlemesini engellemek isteyen eylemciler ise polis kalkanları önünde Ukrayna milli marşını okuyarak ve slogan atarak eylemlerini devam ettiriyor. Olay yerindeki çalışmaları yeşil yelek giyen milletvekilleri inceliyor. Gerektiğinde müdahil oluyorlar.

“HALK DESTEK İÇİN GELECEK”

Cihan Haber Ajansı (Cihan)’a son durumu değerlendiren Ukrayna Parlamentosu’ndaki muhalif partili milletvekillerinden Anatoliy Gritsenko, “Orantısız güç uyguluyorlar. Bütün barikatlarımızı yıktılar. Artık polisle yüz yüze geldik arada bir şey kalmadı. Şimdi gündüz vaktinin olmasını ve eylemci sayısının artmasını bekliyoruz. Metroların çalışmasıyla birlikte halk bize destek olmak için gelecek” dedi.

Ukrayna Hükümetinin Avrupa Birliği (AB) ile Ortaklık Anlaşması sürecini askıya almasına karşı protesto gösterilerine başlayan muhalifler, Cumhurbaşkanı ve hükümetin istifasını, erken cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri, tutuklu eski Başbakan Yuliya Timoşenko dâhil siyasi tutukluların serbest bırakılmasını istiyor.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]