Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Enerji Bakanı: Çernobil’e hayır, Akkuyu’ya evet

Ukrayna’daki Çernobil nükleer kazasının yıldönümü olması ve Japonya’daki Fukuşima Nükleer Santrali’ndeki sızıntının devam etmesi, Mersin Akkuyu’da inşa edilecek nükleer santral konusundaki tartışmaları alevlendirdi.

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Çernobil gibi birinci nesil ve 40 yaşını aşmış santrallere karşı olduğunu, fakat Akkuyu’da yapılacağı gibi güvenlik düzeyi üst noktada, üçüncü nesil santrallerin yapılması gerektiğini söyledi.

İsviçre enerji şirketi EGL’nin Demirören Grubu ve BOTAŞ’la yaptığı anlaşmaların imza törenine katılan Yıldız, geçen hafta Uluslararası Nükleer Güvenlik ve Çernobil Kazası Anma Konferansı için Ukrayna’ya gittiğine işaret etti. Yıldız, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’nun da bulunduğu 46 ülkeden üst düzey yetkililerin bulunduğu bir toplantı yapıldığını söyledi. Fukuşima’dan sonra bu toplantının daha da önem kazandığını ifade eden Yıldız, şöyle konuştu: “Toplantıda birçok konu konuşulmasına rağmen, iki cümle ile şu özeti yapabilirim: Nükleer santrallerde güvenlik önlemleri mutlaka artırılmalıdır ama nükleer santrallerle enerji üretimine devam edilmelidir. Türkiye de bu görüşe katılmaktadır. Orada Greenpeace üyeleri Çernobil aleyhine pankart açtı ‘Çernobil’e hayır’ diye. Bu pankarta ben katılıyorum ama doğrusunun şu pankartla yapılması gerektiği kanaatindeyim: Çernobil’e hayır, Akkuyu’ya evet.” Nükleer santralden üretilen enerjinin 15 yıl alım garantisi bulunduğunu, bunun da 12,35 sent/dolardan alınacağını ifade eden Yıldız, bu fiyatın bugüne indirgenmiş değerinin 6,4 sent olduğunu kaydetti. Yıldız, “Bizim bahsettiğimiz rakam 2035 yılına kadar kamunun alacağı eskalasyonsuz rakamdır. Domatesin fiyatını bile o döneme kadar belirleyemezsiniz ancak nükleerin fiyatı bellidir.” dedi.

BOTAŞ ve EGL arasında imzalanan mutabakat zaptı, Türkiye üzerinden Avrupa’ya planlanan doğalgaz taşınmasının temel taşı niteliğinde. BOTAŞ, bu çerçevede Trans Adriatic Pipeline (TAP) projesine destek verecek. BOTAŞ ile EGL, Güneydoğu Avrupa’da LNG satışı konusunda işbirliği yapacak. Bakan Yıldız, Türkiye’nin doğu ve güneyindeki kaynaklardan elde edilecek doğalgazın, Yunanistan ve Bulgaristan üzerinde Avrupa’ya aktarılacağını söyledi. EGL, Demirören’le de elektrik ve doğalgaz alanında işbirliği anlaşması imzaladı. ANKARA ZAMAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]