Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
ÇevreYunus Erdoğdu

[VİDEO] Yunus Erdoğdu, facianın 20. yılında Çernobil’e girdi!

UkraynaHaber.com kurucusu Yunus Erdoğdu facianın 20. yılında santralde çekimler yaptı.

Patlayan reaktör üzerine dökülen betonun sızdırmazlık süresi dolan Çernobil kazanın 20. yılında hala tehlike saçıyor.

Çernobil Nükleer Santrali’nin üzeri kazadan hemen sonra mezar şeklinde kapatıldı. Bu koruma kalkanının ömrünün tükenmek üzere olduğunu ifade eden Tatarçuk, Ukrayna hükümetinin santralde kazanın meydana geldiği 4’üncü bloğun üzerini uzay çatı sistemi kapama çalışmalarına hız verdiğini bildirdi. Hâlihazırda santralin üzeri 105 metre yüksekliğinde ve 150 metre uzunluğunda ve 260 metre genişliğinde bir uzay çatı sistemi ile kapatılması planlanıyor. 28 ülkenin maddi destek verdiği projenin kısa zaman içerisinde başlanması bekleniyor. Dünyadaki en büyük çevre felaketinin yaşandığı Çernobil bölgesi ileride de radyasyon ile anılmaya devam edecek. Bölgede işlenmiş nükleer atık deposu ve radyoaktif sıvı atıkların işlenmesi için bir tesis kurulması planlanıyor.

ÇERNOBİL ALTERNATİF TURİZM MERKEZİ OLUYOR

Öte yandan her geçen gün radyasyona maruz kalma pahasına da olsa Çernobil’i görmek için gelen turist sayısı artıyor. Merakı korkusunu bastıran yerli ve yabancı turistler 1990 yılından itibaren bölgeye akın ediyor.

Birleşmiş Milletlerin 2002 yılında yayınladığı raporda felaketin yaşandığı 30 kilometrelik koruma altındaki bölgede bulunulabileceği belirtilmişti.

RADYASYON TİLKİYİ HAYATINDAN BEZDİRMİŞ

Haber ekibini taşıyan araçta kameralarımıza yol boyunca giden bir tilki takıldı. Tilkinin ekibimizin ıslık ve çağırmasına ve aracın sesine aldırış etmeden yoluna devam etmesi dikkat çekti. Kızıl tüyleri olan tilkinin hasta olduğu, boyun ve sırt bölgesindeki tüylerinin renginin grileştiği görüldü.

Araçların durmasının yasak olduğu bölgede tilki basın aracının dahi duramayacağını bildiğinden olsa gerek ürkmeden araca eşlik etti.

Radyasyonlu koruma altındaki alanda yaşamını sürdürdüğü anlaşılan tilki yasak ve terk edilmiş bölgede gözden kayboldu. Radyoaktif tilkinin duyarsız tavrı, yoğun radyasyonun etkisi ile genel tilki karakteristiğinden uzaklaştığı izlenimi verdi.

ÇERNOBİL FACİASI

Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’in yaklaşık 136 kilometre kuzeyindeki Çernobil Nükleer Santrali bundan 20 yıl önce 25 Nisan’ı 26 Nisan’a bağlayan gece saat 1 sıralarında kaza sonucunda patlamıştı. İnsanlığın en büyük nükleer faciasındaki patlamanın etkisiyle reaktörün içindeki radyasyon çevreye yayılarak Türkiye’ye kadar ulaşmıştı.

İlk başta trajik olayı saklamaya çalışan Sovyet yönetimi, Batı medyasında felaket ile ilgili haberlerin çıkmasının ardından bölgede yaşayan halkı güvenli alanlara yerleştirdi. Patlama ile birlikte 160 bin kilometrekarelik alan, doğrudan radyasyona maruz kaldı. Radyasyondan etkilenen ülkelerin başında ise Ukrayna, batı Rusya ve Belarus geliyor. Kalan reaktörüler patlamadan sonrada 15 Aralık 2000 yılına kadar çalıştırıldı.

YUNUS ERDOĞDU | ÇERNOBİL

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]