Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Çevre

55 milyon yıl önce hamsi balığı bir canavardı…

Bilim insanları, 1946’da bulunan Eosen Dönemi’nden kalma iki fosil üzerinde yaptıkları çalışmalar sonucu, Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerde sıklıkla tüketilen hamsi balığının atasını keşfettiklerini açıkladı.

Bilim insanları, Belçika ve Pakistan’da bulunan iki ayrı balık fosili üzerinde yürüttükleri çalışmalar sonucu, 55 milyon yıl önce Eosen Dönemi’nden kalma olduğu düşünülen ve öndeki tek dişi nedeniyle “kılıç dişli hamsi” adı verilen balık fosili bulundu.

Karadeniz çevresinde severek tüketilen hamsi balığının tarih öncesi atasını keşfettiklerini açıklayan bilim insanları yeni keşfedilen hamsi türünün yaklaşık bir metre uzunluğunda ve 508 kilo ağırlığındaki fosilde, alt çenesinde sıralı dişlerin, üst çenesinde ise tek ve büyük bir dişin bulunduğu belirtti.

55 milyon yıl öncesine ait olduğu düşünülen ve hamsinin atası olarak denilen bu tarih öncesi balık türüne Antik Yunanca ve Urduca kelimelerden oluşan, “Monosmilus Chureloides” adı verildi.

“Monosmilus Chureloides” türü balığın neden yok olduğu şu an için bilinmese de denizlerde bulunan rakip yırtıcıların tarih öncesi hamsinin türünün yok olmasına neden olduğu tahmin ediliyor.

Pakistan’da 1946’da okyanusa yaklaşık 700 kilometre uzaklıktaki Dera Gazi Han kenti yakınlarındaki Rakhi Nehri çevresinde yapılan araştırmada bulunan fosile Güney Asya mitolojisinde cadıya benzeyen hayali varlık olan “Churel” adı verildi.

Michigan Üniversitesi Çevre ve Dünya Bilimleri Departmanında araştırmacı olarak görev yapan Alessio Capobianco başkanlığındaki grubun hazırladığı çalışmaya göre fosilin daha önce 1977’de Belçika’da da bulunan kılıç dişli hamsi fosiliyle aynı türden olduğu ifade edildi.

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]