Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Ukrayna ile vize muafiyeti anlaşması imzaladık

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ile vize muafiyeti anlaşması imzalandığını açıkladı. Böylece karşılıklı vizelerin kaldırıldığı ülkeler arasına Ukrayna’da girdi.

Yanukoviç ile birlikte Başbakanlık Merkez Bina’da basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, “Karadeniz’in karşı yakasındaki dostumuz Ukrayna’nın Devlet Başkanı Yanukoviç ile bir araya gelmenin memnuniyetini dile getiriyorum. Bu ziyaret ukrayna ile diplomatik ilişkilerin tesisinin 20. Yıl döneminde gerçekleşmesi ayrı önem arz etmektedir.” dedi.

Türkiye-Urayna Yüksek Düzeyli Stratajek Konseyinin ilk toplantısını heyetlerle gerçekleştirdiklerini aktaran Erdoğan, “En üst düzeyde birlikte yön vereceğimiz mekanizma sayesinde iş birliğimizi etkin ve süratli geliştirmeyi ilişkilerimizi yeni projelerle taçlandırmayı düşünüyoruz. Bugünkü başlangıçın çok çok önemli adım olduğuna inanıyorum. İlişkilerimeze yön veren siyasi diyaloğun sürmesi önemli. Ulaştırma, enerji, savunma sanayi gibi alanlarda işbirliğini geliştirmeye karar verdik. Bölgemizde refah ve istikrar kuşağı oluşturmak öncelikli hedefimiz. Bunun için kişi mal ve hizmetlerin serbest dolaşımına ilişkin çabaları yoğunlaştırma kararı aldık.” şeklinde konuştu.

TİCARETTE HEDEF 40 MİLYAR DOLAR
“Vize muafiyeti anlaşması imzalandı hayırlı olsun.” diyen Başbakan Erdoğan, Ukrayna ile ikili ilişkilerii ticari ilişkileri güçlendirmeye yönelik bu adımların ilerde hız kazanacağını aktardı. Serbest ticaret anlaşması konusunda da mutabıkatan sağlandığını söyleyen Erdoğan, iki ülke için çok çok önemli olan bu adımla iki ülke arasındaki ticaret hacmini 40 milyar dolara ulaştırmayı amaçlıadıklarını kaydetti.

Kırım Tatarları’nın durumunu da ele aldıklarını söyleyen Erdoğan, bu bağlamda Tatar toplumunun ekonomik kültürel sorunlarının çözümü için neler yapılacağının masaya yatırıldığı bilgisini verdi.

YANUKOVİÇ: VİZELERİN KALDIRILMASI ÖNEMLİ
Başbakan Erdoğan’ın ardından konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, “Bugün ilk olarak yaptığımız Yüksek Düzeyli Konseyi toplantısı başarılı şekilde gerçekleşti. Üzerinde durduğumuz konular arasında siyasi işbirliği, ticari kültürel, ulaşım ve insanlar arasındaki işbirliğidir.” ifadelerini kullandı. Enerji ve ulaşım alanında önceliklerin belirlendiğini aktaran Yanukoviç, vizelerin kaldırılmasına yönelik anlaşmalar imzalandığını dile getirdi.

Basın toplantısı öncesinde iki ülkenin ilgili bakanlarının katılımlarıyla şu anlaşmalar imzalandı: Başbakanlık Yatırım Destek Ajansı ile Ukrayna Yatırım Destek Ajansı arasında anlaşma, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Ukrayna Bakanlar Kurul arasında balıkçılık, bitki koruma anlaşması, Türkiye ile Ukrayna arasında Hava ulaştırma, kültür, dışişleri ve vatandaşların karşılıklı seyahatine ilişkin anlaşma.

Vizelerin kaldırılmasına ilişkin yasa iki ülkenim meclislerinde onaylandıktan sonra yürürlülüğe girecek. Bu sürecin 2012’nin bahara aylarına kadar devam etmesi bekleniyor.

Cihan

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]