Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

ABD, İran’ı kurduğunu resmen açıkladı

Amerikan Ulusal Güvenlik Arşivi, İran Başbakanı Muhammed Musaddık’ın bir askeri darbeyle devrilmesinin 60. yıl dönümünde Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA)’in söz konusu darbede sorumluluğunu kanıtlayan belgeleri yayınladı. Bu belgeler aslında malumun ilamı oldu. Zira ABD’nin İran Devlet Başkanı Musaddık’ı devirmesi 1991 yılında çekilen JFK filminde açıkça itiraf ediliyordu.

Amerikan Ulusal Güvenlik Arşivi, İran Başbakanı Muhammed Musaddık’ın bir askeri darbeyle devrilmesinin 60. yıl dönümünde Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı’in söz konusu darbede sorumluluğunu kanıtlayan belgeleri yayınladı. Musaddık’ı deviren 1953 darbesinde İngiltere’nin ve ABD’nin sorumluluğu yaygın bir kanaat olarak biliniyor ancak konu yine de tartışmalı olmanın ötesine geçemiyordu.

Ortaya çıkan yeni belgeler 1953 İran darbesinin başından sonuna kadar planlı bir CIA darbesi olduğunu kanıtladı. Musaddık, göreve gelmesinin ardından İran petrollerini millileştirmişti.

Öte yandan Amerikan Ulusal Güvenlik Arşivi’nin İran Başbakanı Musaddık’ın devrilmesine yönelik belgeleri yayınlaması bir anlamda malumun ilamı olarak yorumlandı. Çünkü 1991 yılında Oliver Stone’un çektiği 22 Kasım 1963 Kennedy suikastının perde arkasını anlatan JFK filminde Mussadık’ın devrilmesi açık biçimde itiraf ediliyordu.

Filmde soruşturmayı yürüten Dallas Savcısı Jim Garrison, Washington’da eski beyaz saray çalışanı Albay Bay x ile yaptığı görüşme İran’daki darbenin yanında İtalya’da seçimlere hile karıştırıldığı bile anlatılıyordu. Öyle ki, ABD gizli servislerinin farklı coğrafyalardaki siyaset dizaynı yaptığı JFK filminde konu olmuştu.

AYDOĞAN VATANDAŞ | NEW YORK – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]