Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Ukrayna’da açlık kurbanları anılıyor

Ukrayna’da Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) döneminde yaşanan açlık yıllarında hayatını kaybeden milyonlarca kişi, yapılan törenlerle anılıyor. Holodomor (açlık) anma etkinlikleri kapsamında ülkenin bütün kiliselerinde 1932-1933 yılında açlıktan ölen insanlar için ayinler düzenlendi.

80 yıl önce Stalin döneminde açlıktan hayatını kaybedenlerin anıldığı Kiev’deki merasime; Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, Başbakan Nikolay Azarov, Ukrayna Parlamentosu Başkanı Volodımır Rıbak, kabine üyeleri, devlet erkânı, sivil toplum kuruluşları, dini liderler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Törende açlıktan ölen çocukları temsil eden kız heykeline; görevdeki Cumhurbaşkanı Yanukoviç’in yanı sıra Ukrayna’nın ilk Cumhurbaşkanı Leonid Kravçuk, eski Cumhurbaşkanları Leonid Kuçma ve Viktor Yuşçenko da içi buğday başağı dolu çanak ve mum bıraktı.

Yanukoviç burada yaptığı konuşmada, “Ukrayna’da bugün yas ve anma günü. Biz son yüzyılda kıtlık sırasında hayatlarını kaybeden bütün geçmişlerimiz yad ediyoruz. Bugün, tüm siyasi tartışmayı bir tarafa bırakıp bileşilmesi gereken bir gün. Bu üzücü günde, hepimiz ölmüş yurttaşlarının hatırasını paylaşıyoruz. Bu siyasetin dışındadır. Tarih herkese açık olmalıdır. Geçmiş olayları değerlendirirken herkesin farklı görüşleri ve farklı yorumların olabilir.” diye konuştu.

Yanukoviç, “1932-1933 insanlık tarihinin kara bir lekesidir. Korkunç kıtlığın üzerinden seksen yıl geçti. Milyonlarca masum hayatını kaybetti. Geride bir çok korku bıraktı. Biz Ukrayna topraklarında bir daha böyle trajedilerin yaşanmaması için elimizden gelen her şeyi yapacağız.” dedi.

Daha sonra 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Yapılan ayin akabinde törene katılanlar, anıta mum bıraktı.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]