Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Siyaset

[SEÇİM 2019] Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Seçimi anket sonuçları ikinci turda kim kalıyor?

Siyasi gözlemciler ilk turda hiçbir adayın yüzde 50’den fazla oy alamayacağı ve halkın 31 Mart’tan iki hafta sonra, ikinci tur için tekrar sandık başına gideceğini öne sürüyor.

Ukrayna’daki üç sosyolojik araştırma şirketinin (KIIS, Center Razumkov ve Reyting Sosyoloji Grubu) yaptığı seçim anketinin sonuçları açıklandı.

Ukrayna genelinde (Rusya’nın işgal ettiği Kırım ve ülkenin doğusundaki geçici olarak denetim dışındaki Luhansk ve Donetsk hariç) yapılan ankette 31 Mart 2019’da yapılacak seçimlerde favori adayları belirlendi.

Üç STK tarafından müşterek yapılan ankete 15 bin kişi katıldı. 18 yaş ve üstü Ukraynalıların katıldığı anket 5-14 Mart 2019 arasında yüz yüze görüşme usulüyle gerçekleştirildi. Anketin hata payının yüzde 0,8 olduğu bildirildi.

Anket sonuçlarına göre seçimlerin favori adayları ve alacakları oy oranları şöyle: Komedyen aday Volodımır Zelenskiy % 27,7, eski Başbakan Yuliya Timoşenko % 16,6, halihazırdaki Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko % 16,4, eski savunma bakanı Anatoliy Gritsenko % 9,7, eski enerji bakanı Yuriy Boyko % 8,4, Radikal Parti Başkanı Oleg Lyaşka %5,3, Oleksandr Vilkul % 4,0, Igor Cmeşko %3,7, Ruslan Koşulınckıy % 1,8, Oleksandr Şevçenko % 1,3, Yevgeniy Murayev % 1,0, Sergiy Taruta % 0,7.

Ankete katılanların yüzde 49,3’ü hiçbir koşulda mevcut cumhurbaşkanı Poroşenko’ya oy vermeyeceğini belirtirken bu oran Yuliya Timoşenko’da yüzde 28,5, Yuriy Boyko’da ise yüzde 20 oranında gerçekleşti. Ülkede her halükarda Zelenskıy karşıtlarının oranı ise yüzde 14 iken ikinci tura kalması halinde kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Daha önce “LEADING LEGAL INITIATIVES” yaptığı ankette komedyen aday Volodımır Zelenskiy yüzde 34.04, halihazırdaki Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko yüzde 14.22, eski Başbakan Yuliya Timoşenko yüzde 12.90 ve muhalefet bloku lideri Yuriy Boyko yüzde 11.10 oranlarında gözüküyordu.

www.UkraynaHaber.com

Cumhurbaşkanlığı seçimleri yarışının resmen başladığı yılbaşından bu tarafa seçmen desteğiyle ilgili veriler incelendiğinde, ikinci tura kalması beklenen Volodımır Zelenskiy‘nin oy oranında devamlı artış olduğunu gözlemleniyor.

İkinci tura kalması beklenen diğer adaylar arasında ise Poroşenko, Timoşenko ve özellikle Donetsk ve Luhansk bölgelerindeki seçmenin favorisi Boyko’nun adı geçiyor.

Öte yanda ankete katılanların yüzde 13,24’ünün henüz aday tercihi konusunda karar vermediğini belirtti. Ayrıca, ankete katılanların yüzde 7,35’i ise, hangi adaya oy kullanacağını söylemedi.

39 adayın yarıştığı seçimlerde sıralamaya göre bazı adayların isimleri şöyle: Volodımır Zelenskiy, Petro Poroşenko, Yuliya Timoşenko, Yuriy Boyko, Oleg Lyaşka, Anatoliy Gritsenko, Oleksandr Vilkul, Igor Smeşko, Oleksandr Şevçenko, Ruslan Koşulınckıy, Sergiy Taruta, Olga Bogomolets, Roman Bezsmertnıy, Inna Bogoslovska, Gennadiy Balaşov, Gennadiy Balaşov.

Daha önce yapılan bir ankette ise Zelenskıy’nin yüzde 25,1, Poroşenko’nun yüzde 16,6 ve Timoşenko’nun ise yüzde 16,2 oranında oy alacağı tahmin edilmişti.

Ocak ayında Poroşenko, 31 Mart’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinden ikinci kez aday olduğunu açıklamıştı.

UKRAYNA SEÇİM TAKVİMİ:

25 Mart: Seçmen listeleri asıldı ve seçmenlere sandık davetiyeleri gönderildi

28 Mart: Seçim anketlerinin sonuçlarını yayınacağı ve dağıtabileceği son gün.

29 Mart: Seçim yasakları başlıyor.

31 Mart: Sabah saat 8:00 ila akşam 20:00 arasında oy verme işlemleri yapılacak.

1 Nisan: Ön seçim sonuçları açıklanacak.

10 Nisan: Resmi sonuçların ilan edileceği son tarih. Herhangi bir adayın oyların yüzde 50’sinden fazlasını almaması durumunda, ikinci tur 21 Nisan’da gerçekleşecek.

Muhabir: Yunus Erdoğdu – Kiev

[SEÇİM 2019] Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Seçimi anket sonuçları ikinci turda kim kalıyor?

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]