Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

AKPM’den ‘seçme yaşı 16′ ya düşürülsün’ çağrısı

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin Yaz Dönemi Genel Kurulu bugün gerçekleştirilen görüşmelerin ardından sona erdi. AKPM Genel Kurulu’nda siyasi denetim ve denetim sonrası (post-monitoring) süreçte bulunan ülkeler hakkında rapor görüşüldü.

İsviçreli Parlementer Dick Marty tarafından hazırlanan ve Genel Kurul’da gerçekleştirilen görüşmenin ardından kabul edilen raporda, siyasi denetim ve denetim sonrası süreçte (post-monitoring) bulunan ülkelerin AKPM’ye karşı yerine getirmesi gereken yükümlülükler hakkında değerlendirmelere yer veriliyor.

AKPM üyesi 47 ülkeden Arnavutluk, Ermenistan, Bosna Hersek, Moldova, Karadağ, Rusya, Sırbistan ve Ukrayna halen siyasi denetim sürecine dahil olan ülkeler grubunda yer alırken, Bulgaristan, Monako ve Makedonya ve Türkiye denetim sonrası süreçte (post-monitoring) bulunuyor.

OY KULLANMA YAŞI 16’YA DÜŞÜRÜLSÜN
Son gün oturumlarında oy kullanma yaşının 16’ya düşürülmesi ile ilgili rapor görüşüldü. AKPM üyesi 47 ülkenin büyük çoğunluğunda oy kullanma yaşının 18 olduğu belirtilen raporda, 2007 yılında yapılan değişiklik ile Avusturya’da oy kullanma yaşının 16’ya düşürülmüş olduğu belirtildi.

AKPM Sırp delegasyonu üyesi Miloš Aligrudic tarafından hazırlanan raporda; oy kullanma yaşının 16’ya düşürülmesi ile birlikte genç insanların politik süreçlere daha fazla dahil olacağı ifade edilirken, siyasi temsil ve demokrasinin gelişmesine oy kullanma yaşının düşürülmesinin olumlu katkıları olacağının altı çizildi.

KADIN KOTASI
AKPM Genel Kurulu’nun dün gerçekleşen oturumlarında kamu ve özel sektörde kadın kotası uygulanmasını hakkında rapor görüşüldü. Fransız Parlamenter Gisèle Gautier tarafından hazırlanan ve AKPM Genel Kurulu’nda kabul edilen rapora ilişkin kararda, AKPM üyesi ülkelerin kamu kurumları ve büyük ölçekli özel şirketlerde kadınların karar alıcı mevkilerde temsilinin sağlanması için %40 kadın kotası uygulanması tavsiye edildi. AKPM üyesi ülkelerin özel hayat ve çalışma hayatında dengenin sağlanması için ilerici önlemler alması tavsiye edilen kararda, özellikle ebeveynlerin izni ile ilgili olarak kadın ve erkeklerin aile hayatına dengeli bir şekilde katılımının göz önünde bulundurulması gerektiği vurgulandı.

AKPM tarafından alınan kararda ayrıca kadın ve erkeklere cinsiyet farklıklarından kaynaklanan rollerin değişmesi için üye ülkelerin köklü değişiklikler yapmasının teşvik edilmesi gerektiğinin de altı çizildi.

Cihan

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]