Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Ukrayna yarın bağımsızlığının 21. yıldönümü kutlayacak

Karşılıklı olarak vizelerin kaldırıldığı Karadeniz komşumuz Ukrayna 24 Ağustos 2012 tarihinde bağımsızlığının 21. yıldönümü kutlayacak.

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada; “21 yıl önce Ukrayna’da bağımsızlık yolunu seçip, hukukun ve insan haklarının üstünlüğünün sağlanması ile sosyal temellere dayalı ekonomiyi ülkenin siyasi, ekonomik ve sosyal yaşamının en önemli temelleri olarak belirleyerek tarihinde yepyeni bir dönem başlatılmıştı. O zaman toplumun düzgün bir şekilde faaliyet göstermesi için gerekli önkoşullar oluşturulmuş ve sürgün halkların temsilcilerinin ana topraklarına dönüşlerindeki engeller ortadan kaldırılmıştı.” denildi.

Açıklamada ülkenin tarihine ilişkin şu bilgiler verildi; “Ukrayna devletçiliğinin bin yılık özgeçmişi var. 9-13 yüzyıllarında Kıyiv merkezli Rus adı altında güçlü bir devlet bulunuyordu. Onun kayboluşundan sonra Ukrayna toprakları, Litvanya Büyük Dukalığı, Rzeczpospolita, Osmanlı İmparatorluğu ile Rusya devletinin himayesinde yer alıyordu.”  

OSMANLI, UKRAYNA’YI DESTEKLEDİ
Tarihten günümüze Türk ve Ukrayna ilişkilerine atıfta bulunan açıklamada;

“17-18. yüzyıllarda Ukrayna devletçilik çabaları Osmanlı İmparatorluğu’nun da destekleriyle Bohdan Khmelnıtskıy, İvan Mazepa ve Pılıp Orlık Hetmanlarının girişimleriyle yeniden canlandırılmıştı. 1914-1922 yıllarında Ukrayna Milli Hareketi yine uluslararası alana çıkmıştır. Bu dönemde de Osmanlı devleti tarafından destek olmuştur. 2 Ocak 1922 tarihinde Ankara’da Ukrayna ile Türkiye arasında imzalanan Dostluk ve Kardeşlik Anlaşması ile Ukrayna-Türkiye ilişkilerinde önemli rol oynamıştır. Aralık 1991’de Türkiye Ukrayna’nın bağımsızlığını tanıyan ilk devletlerarasında yer almıştır. Bugünlerde Türkiye Ukrayna’nın en önemli ortaklarından biridir. Devletlerimiz arasındaki ilişkiler, dostluk, iyi komşuluk ve karşılıklı anlayış ortamında gelişmektedir” ifadeleri yer aldı.  

TÜRKİYE İLE UKRAYNA STRATEJİK ORTAK
Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 25 Ocak 2011 tarihinde Ukrayna’ya gerçekleştirdiği resmi ziyareti; tarafların karşılıklı ilişkileri stratejik ortaklık boyutuna çıkartılması, Ukrayna ile Türkiye arasında Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey’in oluşturulması niyetinin açıklanması, Ukrayna-Türkiye işbirliğinin geliştirilmesinin önemli bir aşaması olmuştu.

Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’in Türkiye Cumhuriyeti’ne 22 Aralık 2011 tarihinde gerçekleştirdiği resmi ziyareti sırasında, Ukrayna ile Türkiye arasındaki Yüksek Düzeyli Stratejik Kurum’un ilk toplantısı düzenlenmişti. Söz konusu toplantı iki ülke işbirliğinin geliştirilmesinde kilit rol oynadı.

Serbest ticaret anlaşması müzakerelerinin devam ettiği Ukrayna ile Türkiye arasında vizeler 1 Ağustos’tan itibaren 30 günlük ziyaretler için karşılıklı olarak kaldırıldı.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]