Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

[FOTO GALERİ] Poroşenko: Sivillere karşı misket bombası kullanıldı

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, dün Rusya yanlısı ayrılıkçıların roket saldırısına maruz kalan Kramatorsk’a gitti.

Kramatorsk şehrinde beraberindeki yabancı misafirlerle ziyaret eden Poroşenko, askerlerden saldırıya ilişkin bilgi aldı. Roketlerin düştüğü ev ve alanlarda incelemelerde bulunan Poroşenko daha sonra burada bir açıklama yaptı.

Hem Ukraynaca hem de İngilizce olmak üzere iki ayrı açıklama yapan Poroşenko, Ukraynaca açıklama anında duygulu anlar yaşadı.

Roket kalıntılarını ve şarapnelleri inceleyen Poroşenko; “Kramatorsk şehrinin merkezinde sivillere karşı 90 kilometre menzilli Rusya yapımı ‘Smerç’ misket bombaları kullanıldığına dair elimizde kanıtlar var. Misket bombalarının sivillere karşı kullanılması insanlık suçudur. Misket bombalarının kullanıldığına ilişkin kanıtları, Minsk’teki barış görüşmelerine ve Avrupa Birliği Konseyi’ne sunacağız. Bariz şekilde ortada bu roketler Rusya yapımı ve Rusya’da üretiliyor.” dedi.

Hastanede yaralıları da ziyaret eden Poroşenko, Donetsk Valiliği’ne yaralıların tedavisi bakımı için gereken her şeyin yapılması talimatını verdi. Burada yaralılarla tek tek ilgilenen Poroşenko’ya yaralı bir kadın ise tek isteğinin barış olduğunu söyledi.

Daha sonra açıklama yapan Poroşenko; “Burada üç yaşında yaralanmış bir erkek çocuğunu gördüm. Kolu parçalanmış doktorlar tedavi etmiş hayati tehlikeyi atlattı. Çocuğunu korumak için üzerine kapanan annesi hayatını kaybetti. Daha 3 yaşındaki çocuk annesinin öldüğünden habersiz… Neden kadınlar ağlıyor? Niçin bu insanlar burada? 21’inci yüzyılda Avrupa’nın ortasından barışçıl insanlar neden öldürülüyor?” diye sordu.

 

 

Duygulu anlar yaşayan Poroşenko, daha sonra top atışlarında tahrip olan evlerde de incelemelerde bulundu.

Bölgedeki operasyonlara katılan askerlerle durum değerlendirmesi yapan Poroşenko; “Koşulsuz şartsız bir barış sağlanması için çabalıyoruz. Ateşi durdurmak, yabancı askerlerin topraklarımızdan çekilmesini ve sınırlarımızı kapatmak istiyoruz. Ama karşı taraf bu hususta hiçbir şey yapmıyor. Bizim aramızda hiçbir zaman ihtilaf olmadı. Biz kendi sınırlarımız içimizde uzlaşabiliriz. Barışı, Kramatorsk’u ve Ukrayna sınırlarını korumak zorundayız. Minsk’e, ateşi durdurmak ve politik diyalogu başlatmak için gidiyorum.” şeklinde konuştu.

Bununla birlikte dün gerçekleşen Kramatorsk saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısı 16’ya çıktı. Roket saldırısında 29’u asker, 35’i sivil olmak üzere toplam 64 kişi yaralandı. Bombardımanda 41 ev zarar gördü.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]