Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Rusya parlamentosu rüşvete 100 kat cezayı onayladı

Rusya parlamentosu alt kanadı Duma rüşvet suçlarının yüz kata kadar cezalandırılmasını öngören yasayı onayladı. Yeni yasaya göre rüşvet veren ya da alan, aracılık yapan ve teşvik edenler 25 bin rubleden 500 milyon rubleye (880 dolar, 18 milyon dolar) kadar ceza alacak. Rüşvete karışan suçluların üç yıla kadar işten uzaklaştırılması ve hapis cezaları da gündemde.

Kremlin Duma Temsilcisi Garry Minh yaptığı açıklamada 2010’da rüşvete karışanların yüzde 60’ının 25 bin rublenin altında bir rakam rüşvet aldıklarını, yüzde 3’ünün de 150 bin ruble (5 bin dolar) ile 1 milyon ruble (33 bin dolar) arasında rüşvet aldıklarını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ulusa sesleniş konuşmasında rüşvet alanların en az rüşvet miktarının yüz katı ile cezalandırılmalarını istemişti. Medvedev konuşmasında bazen 12 yıllık hapis cezalarının bile bir kısım suçlara engel olmada yeterli olmadığını belirtmişti.

Alternatif olarak hapis cezasının uygulanacağını eleştiren bir kısım uzmanlar, yeni yasanın kötü kullanıma açık olacağını savunuyor. Yeni yasa ile birlikte muhtemelen rüşvet miktarları da artacak.

Medvedev göreve geldiği 2008’den bu yana rüşvetle mücadele için ortaya koyduğu çalışmalarda sonuç alamadı. Medvedev yaptığı değerlendirmelerde rüşvet rakamının ülkenin gayri safi milli hasılasının yüzde 3’üne (33 milyar dolar) kadar ulaştığını, çok büyük bir paranın ahlaksız iş adamları ve devlet görevlilerinin cebine gittiğini söylemişti. Rusya İçişleri Bakanı Raşid Nurgaliyev de yıl başında 2010’da rüşvet suçlarının bir önceki yıla göre iki kat arttığı bilgisini vermişti.

Berlin merkezli Uluslararası Şeffaflık Kuruluşu’nun raporuna göre Rusya rüşvetin en çok yaygın olduğu ülkeler grubunda yer aldı. 2009 rüşvet indeksine göre de Rusya 180 ülke arasında 146. sırada yer alıyor. 1995’den bu yana yapılan çalışmalarda Rusya en düşük reytingi alırken, Kenya, Kamboçya ve Laos, Rusya ile birlikte aynı sırayı paylaşıyor. Rusya’nın gerisinde savaşın sürdüğü Afganistan ve Irak gibi ülkeler yer alıyor. Moskova Cihan

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]