Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

У ЗМІ запущене брехливе повідомлення про причетність до «тероризму» культурного центру «Сяйво»

Поширило його  турецька агенція «Анадол»

У ці дні окремі українські інтернет-видання передрукували повідомлення турецької урядової агенції «Анадолу» про те, що в Україні нібито діє турецька терористична організація під прикриттям міжнародної школи «Меридіан». До таких зараховано і Українсько-турецький культурний центр «Сяйво», що заснований у Києві три роки тому, бо він, мовляв, організовує спільні акції зі школами «Меридіан».

Звичайно, почуття відповідальності журналістів українських видань за донесення до наших читачів правдивої інформації мало б змусити їх до ретельної перевірки відомостей, викладених у повідомленні «Анадолу». На жаль, цього не було зроблено, відтак ми змушені поставити перед українськими рентрансляторами неперевірених інформацій конкретне запитання: яким чином вони угледіли ознаки терроризму в діяльності, скажімо,  Українсько-турецького культурного центру «Сяйво», який я представляю як голова установчого комітету.

Так, ми заснувалися в 2013 році, згідно з українським законодавством, за підтримки Посольства Туреччини в Україні. І що важливо: серед співзасновників лише один громадянин Туреччини, всі інші – громадяни України. Наприклад, перший Посол України в Туреччині Ігор Турянський, який бере активну участь у різних культурних заходах, що організовуються нами. Важко навіть сказати, який тероризм можна приписати цій поважній людині. А яким террористом може бути один з найвідоміших сучасних українських письменників Андрій Курков?

Навіть не уявляю, які претензії в подібному плані можна пред’явити  і голові наглядової ради «Сяйва» відомому українському політологу і державному службовцю високого рангу Сергію Телешуну…

Своїм завданням ми поставили поглиблення порозуміння між нашими народами, наш девіз –  «Ми зближуємо Україну з Туреччиною!».  І це постійно наповнюється конкретним змістом. Чи можна заперечувати, наприклад, важливість організації центром різних міжнародних конференцій, всеукраїнських конкурсів для дітей і студіюючої молоді спільно з державними установами, навчальними закладами.  Скажімо, відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка, коли після доповіді голови Національної Спілки письменників України Віктора Баранова учні вже згаданої Міжнародної школи «Меридіан» читали поезію Великого Кобзаря на 16 мовах світу.

Уже став традиційним конкурс для дітей «Малюнок, вірш, лист до мами», приурочений до Дня матері в Україні. Цього року на розгляд журі надійшло 1411 малюнків, 1960 віршів і 1279 листів, 60 переможців було запрошено до столиці України. Багато талановитих дітей завдяки своїм успіхам, до речі,  змогли вперше відвідати Київ. Кращі роботи будуть опубліковані окремою книгою. Як постійно друкуємо ми твори переможців конкурсу для студентів і аспірантів під девізом «Мистецтво жити разом».

А що поганого в тому, що ми організовуємо курси з вивчення турецької мови й організовуємо Всеукраїнську олімпіаду кращих її знавців, посилаємо переможців проявити себе на відбіркові тури в різні країни світу перед фінальним турніром, який останніми роками відбувається в Німеччині. Цього року, приміром,  українські діти побували на них у 18 країнах світу, а Ніна Бойкова з Києва виступала на заключному концерті в Дюсельдорфі поряд з нашою Джамалою. Торік серед переможців заключного фіналу в Дортмунді була, до речі, учениця школи «Меридіан» Аня Трінчер.

І ще така деталь стосовно заключних фіналів Міжнародного фестивалю «Мов і культур»: і торік, і нині українська делегація в повному складі їхала за сотні кілометрів на північ Німеччини  до Гамбурга, аби відвідати наших поранених бійців, що лікуються в тамтешньому госпіталі бундесферу.

Ми чимало зробили для поширення інформації про взаємини українців і турків протягом багатьох століть через регулярні наукові конференції, які відбуваються не тільки в Києві, а й в інших містах України, за кордоном, регулярним виданням книг. Зокрема, в цьому році за підтримки «Сяйва» було поширено в Львівській області кількасот примірників книги про Митрополита Андрея Шептицького.

Наші заходи відбуваються привселюдно, за участю відомих учених, письменників, політиків, у тому числі й народних депутатів України. І нині багато з них, хто дізнався про брехливу інформацію «Анадолу», обурюються і готові заявити офіційний протест.

Хочу також нагадати невідомому журналістові з «Анадолу», що засновники й активісти Українсько-турецького культурного центру «Сяйво» вийшли з міжнародної організації інтелектуалів Платформа «Діалог Євразії», заснованої 1998 року в Стамбулі за ініціативою видатного письменника сучасності Чингіза Айтматова. І тоді перших представників від України – відомого письменника Павла Загребельного і знаного тюрколога Григорія Халимоненка (нагородженого орденом Ататюрка), і пізніше ніхто в Туреччині чи деінде не звинувачував у гріхах,   які пролунали на нашу адресу.

Що змінилося за останні роки? Загострення політичної ситуації в Туреччині, спроба збройного перевороту. Але яке відношення до цього маємо ми, громадяни України, які працюють на поглиблення взаємин між нашими народами і ніколи не втручалися у внутрішні справи Туреччини?

Над цим мали б подумати ті, хто запустив у засоби інформації провокацію  про причетність Українсько-турецького культурного центру «Сяйво» до тероризму.

Володимир Сергійчук


Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]