Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Foto GaleriSiyaset

[UKRAYNA ANAYASASI DEĞİŞTİ] Poroşenko: Ukrayna, AB ve NATO’ya üyelik yolunda

Ukrayna'da, Avrupa Birliği (AB) ve NATO'ya tam üye olma sürecini öngören anayasa değişiklikleri onaylandı.

Ukrayna Parlamento’sunda (Verhovna Rada) Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun da katıldığı oturumda yapılan oylamada, Kuzey Atlantik İttifakı’nın (NATO) ve Avrupa Birliği (AB) üyeliği anayasal zorunluluk oldu. Cumhurbaşkanlığının anayasa değişikliği tasarısını için parlamentoda bulunan 369 milletvekilinden 334’ünün “evet” oyu verdi. 450 milletvekilinin bulunduğu Ukrayna Parlamento’sunda yasaların kabulü için 226 oy gerekiyor.

Oylamadan önce Parlamento’da konuşma yapan Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, bugünün Ukrayna açısından tarihi bir gün olduğunu ifade ederek, anayasaya göre artık dış politika AB ve NATO’ya uygun olacağını belirtti.

AB ve NATO’ya üyeliğin az sayıda kişinin inandığı diğer hedeflerin başardıkları gibi başaracaklarını ifade eden Poroşenko, Parlamentoya yasa tasarısına verdiği destekten ötürü teşekkür etti.

AB ve NATO üyeliğinin sadece askeri güvenlik konusu değil, aynı zamanda, vatandaşların güvenliği ve hukukun üstünlüğü açısından bir zorunluluk olduğunu dile getiren Poroşenko. savunma ve güvenlik sektörünü yeniden düzenlediklerini ve orduyu yenileyeceklerini söyledi.

Öte yandan Poroşenko, “Kremlin, Verhovna Rada’daki hadiseleri çok yakından izliyor” dedi.

Anayasa’da yapılan değişikliklere göre, Ukrayna’nın Avrupa entegrasyonu için mücadele ettiği hususu Anayasa’nın girişine eklenirken, cumhurbaşkanı ve hükümetin görevleri arasında, Ukrayna’nın AB ve NATO üyeliği için mücadele etmesi hususları yer alıyor. Artık anayasa göre Ukrayna cumhurbaşkanı, ülkenin tam üyeliğinin kazanılmasının da garantörü durumunda.

Siyasi uzmanlara göre AB ve NATO üyeliğinin anayasaya dış politika önceliği olarak belirlenmesi 31 Mart’ta yapılacak seçimlerde Rusya yanlısı adayların galip gelmesi halinde, geçmişte olduğu şekilde Ukrayna’yı Rusya’nın etki alanına sokacak politikalar uygulamaları ihtimalini ortadan kaldırıyor.

Muhabir: Yunus Erdoğdu – Kiev | [email protected]

Twitter: @erdogduy

Facebook: facebook.com/erdogduy

İnstagram: https://www.instagram.com/founderofukraynahaber/

Fotoğraflar: Mykola Lazarenko, Mikhail Palinchak

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]