Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Teknoloji

Ukrayna, 2018’de uzaya 2 sefer düzenledi

Çin, tarihinde ilk defa uzay yarışında ABD'yi geçti

Ukrayna, 2018’de 2 defa uzaya sefer düzenledi. Uzay yarışına ABD ve Rusya’dan daha sonra dahil olan Çin, bu yarışta ilk defa öne geçti.

2018 yılında yapılan uzay lansmanlarında Çin, ABD ve Rusya’yı geride bırakarak uzaya en çok sefer düzenleyen ülke oldu.

Çin, Aralık 2018 tarihi itibarı ile toplamda 39 uzay lansmanı gerçekleştirdi. Çinin ardından ABD 30 lansman ile ikinci sırada, Rusya 20 lansman ile üçüncü sırada yer aldı. 2018 yılı içerisinde Avrupa Uzay Ajansı (ESA) 8, Hindistan 7, Yeni Zellanda 3, Ukrayna ise 2 roketini uzaya gönderdi.

Çin, 2018 yılı içerisinde fırlattığı roketlerde yer alan uydular ile kendi küresel konumlandırma sistemini (Beidu) dahada güçlendirdi, sivil ve askeri yer gözlem/Keşif uydularının sayısını artırdı.

Çin ayrıca 2018 yılının en önemli uzay faaliyetlerinden biri olan Ay’ın görünmeyen yüzüne (Ay’ın Dünya’dan görülemeyen kısmı) uzay aracı gönderdi. 7 Aralık’ta Long March 3B roketi ile Xichang Uydu Fırlatma Merkezi’nden başarılı bir lansmanla gönderilen uzay aracı Chang’e-4, Ocak ayının başında Ay’ın karanlık yüzüne ulaştı. Çin böylece ilk defa Ay’ın görünmeyen yüzüne uzay aracı indiren ülke oldu.

Çin 22 Aralık 2018’de de kendi alanında bir ilke imza atarak, 156 uyduya sahip olmasının hedeflendiği, uzaya geniş bant internet ve iletişim hizmeti verecek Hongyun (gökkuşağı bulutu) uydu projesinin ilki olan Hongyun-1 uydusunu yörüngeye gönderdi.

2018 yılı (23 Aralık itibariyle) ülkelerin uzaya yaptığı sefer sayısı:

Ukrayna 2017 yılında da uzaya 2 sefer gerçekleştirmişti.

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]