Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Türkiye

Binali Yıldırım ve oğullarını yazan gazeteci Pelin Ünker hapse atıldı

Gazeteci Pelin Ünker’in “Paradise Papers” haberleri nedeniyle TBMM Başkanı Binali Yıldırım’a “hakaret” ettiği iddiasıyla açılan davada karar verildi. Mahkeme Ünker’e 8 bin 600 TL para cezası ve 1 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verdi. Kararda ertelemeye gidilmedi.

İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Pelin Ünker ve taraf avukatları katıldı. Duruşmayı, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu’nun da aralarında olduğu çok sayıda gazeteci takip etti.

‘HIRSIZLIK İFTİRASI ATILMIŞTIR’

Binali Yıldırım ve oğullarının avukatı şikayetlerinin devam ettiğini belirterek, “Müvekkillerimin kişilik hakları ihlal edilerek hakaret edilmiş, hırsızlık iftirası atılmıştır. Cezalandırılmasını talep ediyoruz” dedi.

HABERDE YAZILMAYAN ŞEYLER ŞİKAYET DİLEKÇESİNDE

Ünker’in avukatlarından Abbas Yalçın, Yıldırım ve oğullarının şikâyet dilekçesinde yer alan haberlerin Ünker’e ait olmadığına dikkat çekerek, “Şikâyet dilekçesindeki 7 Kasım tarihli, ‘Hükümetin başı vergiden kaçıyor haberi Pelin Ünker’e ait olmadığı gibi yazı dizisi içine de dahil değildir. 15 Kasım tarihli haber de bir video haber. Bu haber de müvekkilin yazı dizisine ait değil. Üçüncü haber de yine 15 Kasım tarihli ‘Panama Papers’e kapatma’ başlıklı haber. Bu haber de hem yazı dizisine hem de müvekkile ait değil. Bu haberlerden suç üretilmeye çalışılmış. Yazı dizisi içinde başbakanın vergi kaçırdığına, usulsüzlük yaptığına dair bir cümle yoktur. Yazmadığı haberlerden müvekkilim sorumlu tutulamaz” dedi.

‘GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR’

Avukat Tora Pekin ise “Paradise Papers” belgelerinin tüm dünyada yayınlandığını ancak sadece Pelin Ünker hakkında dava açıldığını söyledi. Malta’da kurulan şirketlerin etik olarak bir tartışma konusu olduğuna dikkat çeken Pekin özetle şunları söyledi: “Bu nedenle haber değeri vardır. İstiyorlar ki haberi yapan muhabir cezalandırılsın bir daha haber yapılmasın. Yıldırım şu an Türkiye’nin en büyük belediyesinin başkanlığına adaydır. Türkiye’de konuşma cesareti gösteren tüm Anayasa hukukçuları siyasi olarak istifa etmesi gerektiğini söylüyor. Bu tavır bizim davamızla paralellik taşıyor. Anayasa tanımayan meclis başkanı bu avantajlarından yararlanmak istiyor. Ayrıca haber yayınlandıktan sonraki süreçte de Yıldırım, gittikçe güçlenmiştir. Sayın mahkemenizin bu odağı da dikkate almasını istiyorum. Kamunun müvekkilin yaptığı haberleri yapma hakkı vardır. Bu ülkedeki Başbakan’ın oğulları vergi ödememek için Malta’da şirket kuruyorsa bunu sizin, bizim, herkesin bilme halkı vardır. Bu haber suçlama konusu olamaz. Gazetecilik suç değildir.”

‘CEVAP HAKKI TANINDI’

Gazeteci Pelin Ünker de, “Gazetecilik görevimi yerine getirdim. Yazı dizisi kamuya mal olmuş kişilerle ilgili haberlerdi ve sadece Binali Yıldırım yoktu. Binali Yıldırım’a cevap hakkı tanınmıştır. Beraatımı talep ederim” dedi.

ERTELEMEYE GİDİLMEDİ

Kararını açıklayan mahkeme, “Kamu görevlisine hakaret” suçlaması nedeniyle, “suçun işleniş şekli, suç konusunun önem ve değeri, meydana gelen neticenin ağırlığı, sanığın kastı ve kastının yoğunluğunu birlikte değerlendirerek” Ünker’e 8 bin 660 TL para cezası verdi. “İftira” suçu nedeniyle ise 1 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılan Ünker’in cezasında ertelemeye gidilmedi.

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]