Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Foto GaleriGündem

Poroşenko, Odesa’da denizcilerin kışlasını ziyaret etti

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko AB ve ABD’den limanlarını Rus gemilerine kapatmalarını istedi.

Ukrayna’nın Karadeniz kıyısındaki liman şehri Odesa Bölgesi’nde yaptığı çalışma gezisi sırasında Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko, Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için inşa edilen kışlaları ziyaret etti.

Poroşenko, “Buna kışla demeyeceksiniz. Bu gerçekten bir pansiyon” dedi.

Poroşenko, askeri personelin yaşam standartlarını arttırmak için çalıştıklarını söyledi.

Poroşenko, özellikle Almanya ve Fransa’nın liderlerinin Avrupa Birliği’nin güçlü açıklamasına dikkat çelti.

Şimdi bütün dünyanın esir askerlerin serbest bırakılması için mücadele ettiğine dikkat çeken Poroşenko, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in, Kerç Boğazı’nın serbest dolaşımını sağlamanın yanı sıra Ukrayna denizcilerin derhal ve koşulsuz serbest bırakılması ve gemilerin geri dönüşü için çağrıda bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı, bu hafta açılan kışlanın esir askerler için inşa edildiğini ifade etti.

Rusların eline esir düşen mürettebat ve askerlere hitaben Poroşenko, “Burada sizi sadece akrabalarınız değil, sadece ebeveynleriniz ve eşleriniz değil, çocuklarınız da bekliyor. Ve tüm Ukrayna bekliyor” diye konuştu.

Poroşenko, Ukraynalı kahramanlara ve ailelerine huzur, mutluluk ve iyilik dileyen, ayrıca eve daha kısa sürede dönmek isteyen çocuklardan birçok mektup ve çizim olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Poroşenko’ya, Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Ihor Voronçenko ve Savunma Bakanı Stepan Poltorak ile Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Viktor Mujenko da eşlik etti.

Kışlada bekar askerler için odaları olduğunu belirten Savunma Bakanı Stepan Poltorak, “Ancak evli ve çocuğu olanlar için beş daire satın aldık ve Şubat ayında başka daireler de alacağız ve tüm ailelerin daireleri olacak.” dedi.

Denizcilerle de konuşan Poroşenko, odalar da, özellikle banyo bulunmasının ayrıca rahatlık olduğunu belirtti. 300 asker kapasiteli kışlanın, yenilenen yemekhanede de inceleme bulunan Poroşenko, askere verilen yemeğin kalitesini sordu. Poroşenko, tüm odalara mikrodalga fırın konulmasını emretti.

Merkel ve Macron: Ukrayna’daki ‘yeni yıl ateşkesi’ devamlı olsun

Fransa ve Almanya ateşkesin Ukrayna’nın doğusunda “temel insani yardımların uygulanması için” gerekli olduğunu belirtti.

Merkel ve Macron yaptıkları ortak açıklamayla Ukrayna ile Rusya arasında ilan edilen geçici ateşkesin “kalıcı” olması çağrısında bulundu.

İki lider, geçtiğimiz ay Rusya tarafından Kerç Boğazı’nda esir alınan 25 Ukraynalı askerin serbest bırakılmasını da istedi.

Merkel ve Macron, “Rusya tarafından kanunsuzca ilhak edilen Kırım’daki insan hakları ihlalleri ve Kerç Boğazı’nda Rusya’nın askeri güce baş vurması sonucu Azak Denizi’nde gerçekleştirilen ölçüsüz denetleme de bizim için derin endişe kaynağıdır.” dedi.

Avrupa Birliği’nin (AB) en önemli ülkelerinden Fransa ve Almanya’nın ortak yaptığı duyuruda, Rusya, Ukrayna ve AGİT’ten (Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı) oluşan Minsk Üçlü Temas Grubu’nun 27 Aralık’ta açıkladığı geçici ateşkesi olumlu karşılandı.

Bu ateşkesin 29 Aralık-7 Ocak tarihlerinde, yeni yıl ve Ortodoks yeni yılını kapsayacak şekilde uygulanması planlanıyor.

Minsk Üçlü Temas Grubu 2015 yılında taraflar arasında barış anlaşması imzalasa da bu durum bölgede yaşanan çatışmalarla defalarca ihlal edildi.

POROŞENKO, RUS GEMİLERİNE ABLUKA İSTEDİ

Ukrayna AB ve ABD’den Rusya’ya yaptırım uygulamalarını talep eden Poroşenko, Rusya devleti Ukrayna’nın karasularında gemilerin seyir özgürlüğünü yok ettiğini  bu nedenle Avrupa ve Amerika’dan limanlarını Rus gemilerine kapatmalarını istedi.

Poroşenko ayrıca Avrupa ve Amerika’dan Rusya’nın muhtemel saldırısına karşı Ukrayna’yı savunmak üzere “Uçan silahlar”ı Kiev yönetimine teslim etmelerini istedi.

Muhabir: Yunus Erdoğdu – Kiev | [email protected]

Twitter: @erdogduy

Facebook: facebook.com/erdogduy

İnstagram: https://www.instagram.com/founderofukraynahaber/

Fotoğraflar: Mikhail Palinchak

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]