Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

“Alkol tüketimi kanser riskini artırıyor”

Avrupa’da erkeklerde görülen kanser vakalarının yüzde 10’unun, bayanlarda ise yüzde 3’ünün aşırı alkol tüketiminden kaynaklandığı belirtildi. Tıp dergisi British Medical Journal (BMJ)’de yayınlanan araştırma raporuna göre, İngiltere’de 2008’de görülen 300 bin kanser vakasından 13 bininin aşırı alkol tüketimi ile ilgili olduğu vurgulandı.

Bu konuda en kapsamlı çalışmalardan biri olarak gösterilen araştırma, İngiltere, Fransa, İtalya, İspanya, Yunanistan, Almanya, Hollanda ve Danimarka’da yaşayan; yaşları 37 ila 70 arasında değişen, 100 bin erkek ve 250 bin bayandan 1992-2005 yılları arasında alınan test sonuçlarına dayanılarak yapıldı.

Araştırmada ayrıca, erkeklerin yüzde 45’i, bayanların ise yüzde 25’inde ağız, boğaz ve gırtlak kanserlerinin sebebinin alkol tüketimi olduğu kaydediliyor. Daha önceki bir araştırmada da aşırı alkol tüketimi sebebiyle dünyada her yıl 400 bin insanın kansere yakalandığı saptanmıştı. Amerika Kanser Derneği ise, ABD’de kanserden hayatını kaybedenlerin yüzde 3’ünün alkolden kaynaklandığını ortaya koymuştu.

Bilim adamları bunun başlıca sebebini, alkolün vücutta oluşturduğu kimyasalın DNA’ya zarar vererek kanser riskini arttırması olarak gösteriyor.

İngiltere Kanser Araştırma Merkezi’nde çalışan Epidemiyolojist Naomi Allen, gelecek yıllarda alkolden kaynaklı kanser vakalarında artış olacağı yönünde uyarıda bulunuyor. Son yıllarda alkol tüketiminin büyük bir oranda arttığına dikkat çeken Allen, alkol kaynaklı kanser vakalarının çoğalmasından endişe ettiğini belirtiyor. Allen, “Eğer alkol kullanıyorsanız, bilin ki sağlık güvenliğinizin sınırlarını zorluyorsunuz. Alkol tüketimini azaltarak kansere yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz.” şeklinde uyarılarda bulunuyor.

Potsdam-Rehbruecke Sağlıklı Beslenme Merkezi’nde araştırmacı Manuela Bergmann ise en çok yaygın ve öldürücü kansere yakalanmanın sebebi olarak alkol tüketimine işaret ediyor.

Aşırı alkol tüketimi ile gırtlak, karaciğer, bağırsak ve meme kanserleri arasında ilişki olduğunu ortaya koyan birçok araştırma sonucu daha önce de yayınlanmıştı.

(CİHAN)

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]