Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
GündemVideo

Ekümenik Fener Rum Patrikhanesi: Allah’ın izniyle Ukrayna bağımsız Ortodoks kilisesini kuracak

Ekümenik Fener Rum Patrikhane'den Aziz Andreas Yortusu'nda çok önemli mesajlar… Ekümenik Fener Rum Patrikhanesi, Ukrayna'nın dini bağımsızlığına icazet verdi.

Ekümenik Fener Rum Patrikhanesi’nin kurucusu ve Hazreti İsa’nın 12 talebesinden Aziz Andreas’ın anıldığı “Aziz Andreas Yortusu” (Bayramı) dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Yayınlanan mesajda, “Kiliselerin varlık sebebi ve temel misyonu insanlığa imanı, barışı, hakkaniyeti, kardeşliği, diyalogu, sabrı, umudu telkin etmek, bu yönde hizmet etmektir.
Ekümenik Patrikhanemizde 17 asrın birikimi  ve tarihsel değişimlerin süzgecinden geçmiş geleneği, kaideleri, sağlam temelleri olan dini bir kurum olarak, genel olarak Hıristiyan, özel olarak da Ortodoks dünyasındaki mes’uliyetlerinin idraki içinde misyonuna kararlılıkla sahip çıkmaktadır.
Bunlara paralel olarak, bilindiği üzere dinler ve kültürler arası diyalog, çevre bilincini geliştirme ve mülteci sorunları gibi konularda geçen yılda yoğun bir şekilde faaliyetlerimize devam ettik.
Hıristiyan dünyasıyla çalışmalarımız ve görüşmelerimiz devam etmekte, ayrıca Müslüman ve Yahudi din mensuplarıyla da ortak faaliyet alanlarımız aynı kararlılıkla sürdürülmektedir.” denildi.

GÜNDEM UKRAYNA

Son dönemde Ukrayna’nın kilise bağımsızlığı meselesinin, Ekümenik Patrikhane’nin gündemini meşgul ettiği bildirilen mesajda, tüm Ortodoks dünyasını ilgilendiren bu konunun, tarihi perspektif boyutu ve günümüz koşullarındaki ihtiyaçlar değerlendirildiğinde, sorunun çözümü Ana Kilise olan Fener Rum Patrikhane’sinin asli görevi olduğu vurgulandı.

Patrikhanenin, Ukrayna halkından, Ukrayna Parlamentosundan ve Hükumetinden gelen çağrıları 25 yıl boyunca değerlendirdiği, incelediği, tespit ettiği ve nihayetinde Ukrayna halkının kendi bağımsız Otosefal kilise gerekliliğine karar kıldığı bildirildi.

BAĞIMSIZ KİLİSE UKRAYNA HALKININ HAKKIDIR

Rusya’nın bütün karşı koymalarına ve baskılarına boyun eğmeyen Ekümenik Fener Rum Patrikhane’nin mesajında şu ifadeler yer aldı, “Ukrayna halkının birleşeceği ve geleceğini özgürce tayin edeceği kendi kilisesine sahip olması en doğal hakkıdır. Bu sürece karar verme yetkisini Patrikhanemize sağlayan kaideler değişmez ve de değiştirilemez. Kuruluş sürecini dikkatlice yönettiğimiz  Ukrayna’daki tek amacımız dini birlik ve sosyal barışı sağlamaktır. Patrikhanemiz öteki otosefal kiliselerin oluşumunda  verdiği çabayı ve halkın birliği adına gösterdiği hassasiyeti Ukrayna’da da göstermektedir. Rusya, Yunanistan, Romanya, Bulgaristan, Çek, Polonya, Arnavutluk kiliselerinin kuruluş süreçlerinde olduğu gibi bu sefer de Kilisemiz, Allah’ın izni ve görevimizin mes’uliyetiyle, yakın bir dönemde Ukrayna bağımsız Ortodoks kilisesini kurmuş olacaktır.”

Muhabir: Yunus Erdoğdu – Kiev | [email protected]

Twitter: @erdogduy

Facebook: facebook.com/erdogduy

İnstagram: https://www.instagram.com/founderofukraynahaber/

Poroşenko, Ekümenik İstanbul Patrikliği’nin Tomos kararı üzerine ulusa seslendi

 

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]