Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Ekonomi

OPEC ve ortakları üretimi kısma kararı aldı, petrol fiyatları arttı

Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılan Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) toplantısında toplantısından petrol üretimini kısma kararı çıktı.

Petrol üretimini 14 OPEC üyesi günde 800 bin varil, OPEC’in Rusya dahil 10 ortağı da 400 bin varil azaltacak. Üretimin yüzde 4 kısılması kararı sonrası petrol fiyatları yüzde 5 arttı.

Reuters haber ajansına göre, OPEC ve kartele üye olmayan Rusya liderliğindeki petrol üreticisi ülkelerin birlikte aldıkları karar, piyasaların beklediğinden daha büyük bir azalma anlamına geliyor.

Petrol üretiminde günde toplam 1,2 milyon varillik azalma yeni yıl ile birlikte başlayacak.

Piyasaların beklentisi ise günde 1 milyon varillik bir azalmaydı.

ABD Başkanı Donald Trump ise petrol arzının azaltılmasına karşı çıkıyordu.

OPEC ve ortaklarının petrol fiyatlarını artırması, ABD’nin yaptırımlarla köşeye sıkıştırmak istediği OPEC’in en büyük üçüncü üreticisi İran’ın ekonomisine de destek olacak.

BAE: OPEC’te jeopolitik olaylar hakkında karar almıyoruz
Konuyla ilgili konuşan Birleşik Arap Emirlikleri Enerji Bakanı Suhail bin Mohammed al-Mazroui, “OPEC’te jeopolitik olaylar hakkında karar almıyoruz” dedi.

İran’a yönelik yaptırımların petrol fiyatlarında artışa yol açmaması için Ekim ayında Suudi Arabistan, Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri üretimlerini artırmaya karar vermiş, bu da petrol fiyatlarının yüzde 30 civarında azalmasına yol açmıştı.

Dün Suudi Arabistan Enerji, Endüstri ve Maden Kaynakları Bakanı Halid El Falih toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, OPEC üyeleri ve petrol üreten diğer ülkelerin üretimde kesintiye gitmesi konusunda bir anlaşma sağlanacağına tam olarak güvenmediğini söylemişti.

El Falih, “Hâlâ dağıtımı tartışıyoruz” demişti.

Suudi Arabistan Enerji, Endüstri ve Maden Kaynakları Bakanı Halid El-Falih
Suudi bakanın bu açıklaması, OPEC üyesi olmayan ülkelerin katılacağı Cuma günü yapılacak toplantı öncesi piyasaları sallantıda bırakmıştı.

Brent petrolün varil fiyatı günlük olarak yüzde 5’e yakın düşüşle 58,83 doları görmüş, ABD tipi ham petrolün (WTI) fiyatı da yüzde 3,1 kayıpla 50,93 dolara inmişti.

Kaynak: BBC

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]