Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Dünya

Rus Büyükelçiliği ile AKP, “Türkiye-Rusya İlişkileri: Geleceği Şekillendirmek” konulu forum düzenlendi

Kalın: Eğer fırsatım olsaydı sırf Tolstoy’u Rusça okumak için Rusça öğrenirdim

‘Türkiye-Rusya İlişkileri: Geleceği Şekillendirmek’ konulu forumda konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Rusya’da Türkçe eğitimi yaygınlaştırmak, Türkiye’de Rusça eğitimini yaygınlaştırmak gerektiğinin altını çizerek, “Bu yaştan sonra ben vaktim olsaydı, fırsatım olsaydı sırf Tolstoy’u Rusça okumak için Rusça öğrenirdim” dedi.

Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği’nde AK Parti Dışilişkiler Başkanlığı’nın iş birliği ile “Türkiye-Rusya İlişkileri: Geleceği Şekillendirmek” konulu forum düzenlendi.

Türkiye-Rusya ilişkileri konusunda düzenlenen forumda konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, iki ülke ilişkilerine bakıldığı zaman iki aktörün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in iktidara gelmeleriyle birlikte ilişkilerde yeni bir ivmenin yakalandığını vurguladı. Artık vize muafiyeti meselesini de tamamen sağlayıp gündemden düşürülmesi gerektiğini kaydeden Kalın, “Bu yaştan sonra vaktim olsaydı, fırsatım olsaydı sırf Tolstoy’u Rusça okumak için Rusça öğrenirdim” dedi.

Kalın’dan satır başları:

* Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin’in iktidara gelmeleriyle birlikte ilişkilerde yeni bir ivme yakalandı.

* Türk-Rus ilişkileri özellikle 2004 yılından bu yana çok büyük bir ivme kazandı. Niye 2004 diyorum çünkü Sayın Putin’in Türkiye’ye yaptığı ilk ziyarettir bu, 30 kusur yıllık bir aradan sonra Devlet Başkanı düzeyinde yapılmış ilk ziyarettir. O ziyaretle birlikte Türk-Rus ilişkilerinde yeni bir sayfa açıldı.

* Aynı şekilde Sayın Cumhurbaşkanımız da dış politikaya 360 derece perspektifinden baktığı için Rusya ile ilişkilerin önemini daha ilk günden beri stratejik öncelik olarak zaten belirlemiştir. Bugün de bunun semeresini meyvelerini toplamaya başladık.

* Biz Kırım’ın ilhakını uluslararası hukuk açısından da tanımayacağımızı ifade ettik.

* Kırım Tatar Türklerinin hak ve hukuklarının korunması noktasında da Rus mevkidaşlarımızla yoğun ilişkiler içerisindeyiz.

* Zaman zaman çıkan spesifik sorunları biz kendimiz doğrudan kanallarımızla açık kanallarımızla konuşmak suretiyle aşmaya çalışıyoruz. Bu kanalların açık kalması krizler ortaya çıktığında bizim elimizi güçlendiren çok önemli enstrümanlardır.

* Uçak krizinde Rusya ile 6-7 aylık bir gerilim dönemini yaşandı. Uçak krizi, Türkiye ile Rusya’nın ortak yaklaşım geliştirme gerekliliğini ortaya koydu.

* İki ülke netice itibariyle bu gerilimi sürdürmenin kimsenin menfaatine olmadığı kanaatine vardı. Bildiğiniz gibi o uçak krizi meselesinde yoğun bir diplomasi çalışmasıyla aşma imkanımız oldu. Bir gün belki detaylı anlatırım bu fakir bu sürecin içerisindeydi, o günlerde bir gece vakti Özbekistan’a nasıl uçup Sayın Putin’e Sayın Cumhurbaşkanımızın mektubunu ulaştırdığımızı, detaylarını ben biliyorum belki bir gün anlatırız inşallah.

* Bazı düşman çevrelerin bir provokasyonu olarak Karlov cinayeti de Türk-Rus ilişkilerini bozmak, hatta tamamen sabote etmek amacıyla düzenlenmiş bir menfur saldırıydı, bir cinayetti.

* Bir ülke için büyükelçisinin suikaste kurban gitmesinin çok büyük bir olaydı ama burada yine Sayın Putin’in gösterdiği siyasi liderlik ve dirayet sayesinde ve Rus toplumunun gösterdiği olgunluk sayesinde biz bu krizi aştık ve düşmanları sevindirecek gelişmelerin de önünü almış olduk.

* Rusya ile vize meselesinin de artık tamamen ortadan kalkması gerekiyor. Artık şu vize muafiyeti meselesinde de tamamen sağlayıp bunu gündemden düşürmemizde fayda var diye düşünüyorum.

* TürkAkım Projesi’nin sadece Rus gazının Avrupa’ya ulaştırılmasından ibaret bir proje değil dünya enerji haritasının yeni bir çerçeveye oturması anlamında önemli tazammunları olan bir proje.

* Cenevre sürecinin sonuç üretemedi.

* Somut netice üretebilen ana platformun Astana sürecidir.

* Suriye’de siyasi geçiş sürecinin sağlanmasının ve anayasa komisyonunun ivedilikle kurulmasının büyük önem arz ediyor.

* Esed, bu geçiş sürecini sağlayacak ‘siyasi lider’ olma vasfını çoktan yitirmiştir. Bize göre Esed bu sürecin önünde bir engeldir.

* Suriye’nin geleceğini Suriye halkı demokratik, çoğulcu, bağımsız, eşitlikçi bir şekilde inşa edecekse bunu yeni bir liderlikle, siyasi perspektifle yapma imkanına sahip olmalı, bu imkan onlara sunulmalıdır.

* Birbirimizin kültürünü, sanatını, edebiyatını, müziğini daha yakından tanımak, aynı dillerde okuyabilmek. Rusya’da Türkçe eğitimi yaygınlaştırmak, Türkiye’de Rusça eğitimini yaygınlaştırmak. Bu yaştan sonra ben vaktim olsaydı, fırsatım olsaydı sırf Tolstoy’u Rusça okumak için Rusça öğrenirdim.

* Nazım Hikmet’i siyasi gerekçelerinden ziyade edebi kimliğiyle tanımak daha isabetli olur onun yanına mutlaka bir Necip Fazıl’ı bir Ahmet Hamdi Tanpınar’ı ve diğer onlarca bir çok yazarımızı eklemek isabetli olur diye düşünüyorum.

RUSYA İLE TÜRKİYE İLİŞKİLERİ EN ÜST SEVİYEYE ULAŞTI

* Putin ve Erdoğan’ın yıl içinde 6 kez görüştü.

* Rusya ile Türkiye arasında ticaretin her sene yaklaşık yüzde 40 artıyor.

* Turizm alanında rekor rakamlara ulaşıldı. Geçen yıl 4,7 milyon Rus turist Türkiye’yi ziyaret etti. Bu yıl, bu rakamın 5,5 milyona çıkması bekleniyor.

* İki ülke arasında TürkAkım ve Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali gibi stratejik projelerinin hayata geçirildi.

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]