Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Hayat

İşte potansiyel kaşiflerin keşif yapmasını engelleyen 5 soru!

Sorular sormak, sorular cevaplamak hayal gücünüzü, ufkunuzu daha da genişletebilir ancak her soru iyi olacak değil.

Kendimize başarıya ulaşma yolunda sorduğumuz sorular bizi geliştirmek, özgüven sahibi yapmak ve kendimizi bize tanıtmak yerin ters etki oluşturabilir.

İnternet sitelerindeki paylaşımlara göre bu sorular, başarı yolunda kullandığımız rahatlığımızı kısıtlayabilir, hayatımızı yanlış yönlendirmemize sebep olabilir.

Başarının önünde ve olumsuz etki oluşturan 5 soru şöyle sıralanıyor:

1. Ben yapabilir miyim?

Kendimize sormamız gereken en son soru olan “Ben yapabilir miyim?”, üretkenliğimizi en çok kısıtlayan soruların başında geliyor. İstediği gibi hayal eden, resim çizen, oyuncaklar inşa eden ve hayatı deneyimleyen birçok çocuğun, yaşlandıkça daha az üretici işe giriştiği göz önüne alındığında, yapıcılık yerine yıkıcı nitelikteki “Ben yapabilir miyim?” sorusunun yerine “Kabiliyetlerim nerede?” veya “Aklım başımdan gitti mi?” soruları kişi üzerinde daha iyi etkiler bırakacaktır. “Ben yapabilir miyim?” sorusu ile kendi üreticiliğimizi başkalarınınkiyle kıyaslayarak hüsran yaşama olasılığımız bulunuyor. Üretkenlik yeteneği herkeste vardır ve özeldir.

2. Özgün bir fikri nereden bulabilirim?

Bu soruya genellikle “Zaten bütün fikirler bulundu…” eşlik eder. Bu soruyla ilgili yanlış düşünce; yeni fikirler ile özgün fikirlerin karıştırılıyor olması. Yeni fikirler daha önce hiç düşünülmemiş şeylerdir ve bulunması genellikle rastlantısal olur, yani boşuna düşünmeyin. Özgün fikirler ise; daha önce ortaya atılmış ve işe yaramış fikirlere modifikasyon yapılarak geliştirilen fikirlerdir. Kaliteli fikirler kendiliğinden ortaya çıkar.

3. Bir şeyler keşfetmek için zamanı nasıl bulacağım?

Bu soruyu kötü hale getiren kelime “bulacağım” kelimesidir. Bir şeyi bulmak cidden çok zordur. Fikir bulmak, ilham ve zaman bulmak… Burada kişinin yapması gereken yeni bir zaman bulmaya çalışmak değil, var olan zamanı değerli kullanmak. Bu zamanı bulabilmek, meşgul kişiler için imkansız gibi görünebilir. Bu, sizin günlük planınızı nasıl değerlendirdiğinize bağlıdır ve kaşif olmak, fedakarlıklar gerektirir.

4. Etkili bir fikirle nasıl öne atılacağım?

İnsanlar keşfetme, yenilik içeren bir çalışmaya girmeden önce beklentilerini oldukça yüksek tutarlar. Ortaya koyacakları fikir hakkında; “bu bize bir servet kazandıracak”, “bu fikir dünyayı değiştirecek” ya da “milyonların saygısını ve hayranlığını bize kazandıracak” heveslerine kapılmak, çalışmalar başladığında istendiği gibi gitmez ise kişiyi oldukça derinden sarsacaktır. Kaşif bir girişimde; işin sonuçlarına daha az odaklanılırken, işin yapılışına ve gidişatına daha fazla odaklanılmalıdır.

5. Nereden başlayacağım?

Kaşif bir proje başlatmaya çalışan gençlerin en yaygın yanıtı olan “Nereden başlayacağımı bilmiyorum!”a en güzel cevap “Her yerden başla!” olmuştur. Mükemmel bir başlangıç noktasını bulmaya boşuna uğraşmayın çünkü bu saatlerinizi, günlerinizi, haftalarınızı ve hatta aylarınızı alabilecek bir uğraştır. Şu an sahip olduğunuz herhangi bir şeyle işe başlayın; basit bir prototip, neredeyse alakasız görünen bir bilgi, herhangi bir şey…

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]