Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
TürkiyeVideo

Poroşenko, İstanbul’da, Ekümenik Patrik Bartholomeos ile görüştü

Ekümenik Patrik Bartholomeos'un inisiyatifiyle Ukrayna kiliselerinin bağımsızlığının önü açıldı.

Türkiye’ye iki günlük resmi ziyaret gerçekleştiren Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Fener Rum Ekümenik Patriği Bartholomeos ile bir araya geldi.

Ekümenik Patrik Bartholomeos, Ukrayna kiliselerini tanışmıştı.

Ekümenik Patrik Bartholomeos, 45 milyon nüfusa sahip Ukrayna’nın, işgalci Rusya’dan dini bağımsızlığını kazanma çabaları desteklediği için Rusya yanlılarının hedefinde.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun 3-4 Kasım tarihlerinde Türkiye Cumhuriyeti’ne resmi ziyaretinin başladığını bildirildi.

Poroşenko, İstanbul temaslarında ilk olarak 1919-1922 yıllarında Ukrayna Halk Cumhuriyeti (UNR) diplomatik misyonunun bulunduğu binadaki anıt tabelasının açılışına katıldı. Açılışta Türkiye’de bulunan Ukrayna diaporası ve Kırım Tatarları temsilcileri hazır bulundu.

Türkiye ziyaretine Ukrayna Halk Cumhuriyeti’nin 100 yıl önce İstanbul’daki açtığı elçilikte başlayan Poroşenko, açılış münasebeti ile yaptığı konuşmada; “Ukrayna Halk Cumhuriyeti’nin ilk dış temsilciliklerinden birisinin İstanbul’da olması çok önemli. Çünkü Osmanlı imparatorluğunun ilk tanıyan devletler arasında yer aldı.” dedi.

www.UkraynaHaber.com

Osmanlı İmparatorluğu 1918’de Brest Litovsk Barış Antlaşması ile UNR bağımsızlığını tanımıştı. 1918-1922 yılları arasında UNR Büyükelçiliği olan bina 2006 yılında İspanya hükümeti tarafından satın alındı. Halihazırda binada Cervantes Enstitüsü bulunuyor.

YDSK TOPLANACAK

Poroşenko, ziyaret kapsamında bugün Türkiye Reisi Recep Tayyip Erdoğan ile İstanbul’da Türkiye-Ukrayna Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyi (YDSK) yedinci toplantısına katılacak.

İlgili bakanların da katılacağı toplantılarda, siyasi, ekonomik, turizm, insani, savunma sanayinin yanı sıra son dönemlerde artan kültürel, eğitim alanındaki iş birliklerinin yanı sıra mevcut durumun masaya yatırılması öngörülüyor.

İlgili bakanların katılımıyla düzenlenecek konsey toplantısında, Türkiye ile Ukrayna arasındaki ilişkiler tüm yönleriyle gözden geçirilecek. Görüşmelerde, serbest ticaret anlaşması, güvenlik ve terörle mücadele konularının da gündeme gelmesi de bekleniyor. Toplantıda, Türkiye-Ukrayna arasındaki stratejik ortaklık ilişkilerinin bölgemizin barış, istikrar ve refahına katkıda bulunacak şekilde daha da derinleştirilmesi imkanları üzerinde durulması, bu istikamette muhtelif anlaşma ve protokollerin imzalanması öngörülüyor.

POROŞENKO’NUN İSTANBUL PROGRAMI
İstanbul Üniversitesi’nin Ukrayna dili ve edebiyatının şubesini ziyaret edecek. Poroşenko ayrıca Ukrayna-Türkiye’nin diplomatik ilişkilerinin 100. yıldönümü münasebetiyle arşiv belgelerinden oluşan sergiyi açacak.

ANTALYA’DA KONSOLOSLUK VE UKRAYNA EVİ AÇILACAK
Türkiye ziyaretçi çerçevesinde Antalya şehrini de ziyaret edecek olan Poroşenko, burada Ukrayna’nın Antalya Konsolosluğu ile “Ukrayna Evi” Kültür Merkezi’nin açılışı törenine katılacak.

KİMLİKLE SEYAHAT TURİST SAYISINI ARTIRDI

Türkiye-Ukrayna ilişkileri 2011’de kurulan YDSK mekanizmasıyla stratejik ortaklık düzeyine yükseldi.

İlişkilerin daha ileri seviyeye taşınması doğrultusunda iki ülke arasında 1 Ağustos 2012’de yürürlüğe giren Vize Muafiyeti Anlaşması’nın yanı sıra bugüne kadar siyasi, ekonomik, kültürel, eğitim, turizm, güvenlik, askeri ve medya alanlarında iş birliği ile ilgili pek çok anlaşma ve protokol imzalandı.

Özellikle savunma sanayi alanında iş birliğini geliştirmek adına taraflar arasında ileri teknoloji ve yazılım transferi, zırhlı araçlar, uzay ve uçak yapımı alanlarındaki projelerin uygulanması konularındaki görüşmeler devam ediyor.

Türkiye ile Ukrayna arasında vizelerin kaldırılması, pasaport yerine kimlik belgeleri ile seyahat olanağı ve havacılık alanında yürürlüğe konulan sözleşmeler gibi uygulamalar turizm alanında önemli fırsatlar sunuyor.

Bu kapsamda Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Andriy Sıbiğa, Ukrayna’dan Türkiye’ye 2017’de yaklaşık 1 milyon 250 bin turist geldiğini belirterek, gelecek yıl bu sayıyı yüzde 20-30 civarında artırmayı hedeflediklerini söylemişti.

Poroşenko ve Erdoğan en son Birleşmiş Milletler (BM) 73. Genel Kurulu görüşmeleri kapsamında New York’ta bir araya gelmişti.

Rusya’nın 2014’te Kırım’ı işgal etmesini ve ülkenin doğusundaki Donbas bölgesinde ayrılıkçıların ilan ettiği sözde yönetimi tanımayan Türkiye, Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğinden yana olmaya devam ediyor.

Muhabir: Yunus Erdoğdu – Kiev | [email protected]

Twitter: @erdogduy

Facebook: facebook.com/erdogduy

Fotoğraf: Mikhail Palinchak

 

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]