Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Gündem

Rusya, Kırım’da Ukrayna yanlısı halka zulüm ediyor

Kırım Müftüsü Ayder Rüstemov, dini nedenlerle yapılan baskıya son verilmesini ve 32 Kırım Tatarı ve diğer 40 siyasi tutsağın serbest bırakılmasını talep etti.

Kırım Özerk Cumhuriyeti Müftüsü Ayder Rüstemov, işgalci Rus yönetiminin, Kırım’ın Ukrayna yanlısı sakinlerini korkutmayı, böylece insanları susturmayı ya da yarımadayı terketmeye zorlamayı amaçladığını kaydetti.

Varşova’da yapılan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) İnsani Boyut Uygulama Toplantısında konuşan Rüstemov, 2014 yılından itibaren, yani işgalin başladığı ilk günlerden beri Rusya’nın yarımadada planlı olarak belli gruplara karşı baskı uyguladığını belirtti.

UKRAYNA YANLILARI “OLAĞAN ŞÜPHELİ”
Baskılar, aralarında birçoğu dini ibadetlerini yerine getiren Müslümanlar olan Kırım Tatarları başta olmak üzere Ukrayna yanlısı vatandaşlara karşı yapıldığı için bu takibatı rahatlıkla siyasi güdümlü olarak nitelendirmenin mümkün olduğunu ifade eden Rüstemov, “Bunun nedeni, bu grupların birlik olması, güçlü inançlara sahip olmaları ve işgali reddetmeleri, ki bu da Rus yönetiminin gözünde bir tehlike olarak görünüyor. Bu fikri sadece Kırım Tatarlarının, Müslümanların değil, Hıristiyanların da özellikle Ukrayna Rum Katolik Kilisesi’nin, Kiev Patrikhanesi’nin Ukrayna Ortodoks Kilisesi cemaatinin de baskıya maruz kalmaları doğruluyor. Başpiskopos Kliment’in verilerine göre işgalden önce Kırım’da Kiev Patrikhanesi’ne bağlı Ukrayna Ortodoks Kilisesi’nin 52 dini cemaati varken, Ocak 2018’e gelindiğinde sadece 9 tane kalmış durumda. 1 Haziran 2014’te, Rus Kozakları kılığındaki bir grup silahlı şahıs Akmescit bölgesi Angara (Perevalnoye) köyündeki kilisenin kapılarını kırarak içeri daldı ve tarihi eşyaları yok etti.” şeklinde konuştu.

“AGİT’İN RUSYA’YA KARŞI ETKİLİ MEKANİZMASI YOK”
Kırım’daki işgalcilerin, insanları, 2014 yılı Mart ayından önce internette yaptıkları paylaşımlar, ne ilhaktan önce ne de şimdi Ukrayna’da yasak olmayan örgütlere katılmaları ve yasak olmayan kitapları bulundurmaları yüzünden yargıladığını belirten Rüstemov, “Böylelikle Rus yönetiminin Kırım’daki Ukrayna yanlısı aktif nüfusu korkutmayı, insanları susturmayı ya da Kırım’dan ayrılmaya zorlamayı kendilerine amaç edindiğini açıkça görüyoruz.” dedi.

Rüstemov, toplantı katılımcılarının dikkatini işgalci baskısındaki Müslümanlar aleyhinde suçlamalarda bulunan Kırım’daki sözde müftülüğün rolüne çekerek, “Yalnızca Kırım’ın sözde “kolluk kuvvetleri” organlarının katılımı ile değil, utanmadan Müslümanlara yönelik suçlamalarda bulunan Kırım Müftülüğünün yönlendirmesiyle gerçekleşen baskıları da görüyoruz.” diye kaydetti.

Kaynak: Vector Haber Ajansı

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]