Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Dünya

Ukrayna basını: Ankara, Moldova’dan Gülen ile iltisaklı 6 kişiyi götürdü

Kosova, Ukrayna şimdi de Moldova'dan: 6 Türk eğitimcinin sınır dışı edildiği bildirildi.

Ukrayna basını, Fethullah Gülen ile iltisaklı 6 kişinin Moldova’da gözaltına alınarak Türkiye’ye götürüldüğünü bildirdi.

Kaçırılma anının video görüntülerinin de paylaşıldığı Yevropeyska Pravda, sitesinin haberine göre, Moldova Güvenlik Servisi (ISS) uzun yıllardır faaliyet gösteren “Horizont Okulları”nda çalışan 6 kişi sabah saatlerinde evlerinde, okullarında, çocuklarının ve öğrencilerinin gözü önünde gözaltına aldı.

Gözaltı esnasında istihbarat yetkilileri tutukluların normal bir doküman kontrolü, akabinde serbest bırakılacağını söyledi. 6 kişinin haricinde gözaltına alınan bir öğretmen ve henüz 14 yaşında olan bir erkek çocuğu kısa süre sonra ise serbest bırakıldı.

KIRILAN KAPI VE DUVAR

Uluslararası Af Örgütü, Amnesty’nin Moldova temsilcisi Cristina Pereteatcu tarafından sosyal medyada, gözaltı esnasında kırılan kapı ve duvarın fotoğrafları paylaşıldı. Pereteatcu, “Buyrun, Horizont okulunun bir müdürünün gözaltına alınma şekli.” diyerek yapılanı eleştirdi.

Söz konusu haberde Pereteatcu’nun Facebook sayfasına aktif link verildi.

www.UkraynaHaber.com

GÜLEN CEMAATİNE YÖNELİK BASKI YURT DIŞINDA DEVAM EDİYOR

Görgü tanıkları tutukluların gözaltına alındığı yöndeki bilgileri doğruladı. Gülen Cemaatine yakınlığı ile bilinen okullarda çalışan öğretmenlerden birinin gözaltına alınması anında zorla araca bindirilmesini engellemeye çalışan küçük kızının çığlıkları sosyal medyaya düştü.

Gözaltı işlemini yapan Moldovalı personelin ailelere, “savcılığa götüreceğiz, sorgu işleminden sonra akşama serbest kalırlar” dediği ancak 6 Türk vatandaşının nereye götürüldüğü ve nerede tutulduğunun ise bilinmediği aktarıldı.

Serbest bırakılan 14 yaşındaki gencin babası gazeteye, “Oğlum ve öğretmeni sabah gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı ancak bir başka öğretmen arkadaşın kapısı zorla kırılarak gözaltına alındı.” açıklamasında bulundu.

İŞTE TÜRKİYE’YE KAÇIRILAN İSİMLER…

Gözaltına alınan kişilerin isimleri şöyle; Durleşti Horizont Okul Müdürü Rıza Doğan, Genel Müdür Yardımcısı Hasan Karacaoğlu, Halkla İlişkiler Sorumlusu Yasin Özdil, Ciocana Horizont Okul Müdürü Ahmet Bilgi, Ceadar-Lunga Horizont Okul Müdürü Feridun Tüfekçi.

Feridun Tüfekçi’nin Moldovalı eşi Galina Tüfekçi yaşadıklarını yerel basına anlattı.

“Eşim sabah okula gitmeye hazırlanırken kapımızda gürültü duyduk. Kapıyı açınca 6 kişi içeri daldı. ‘Kimsiniz, kimlik gösterin’ dedim, ‘Evrak göstermek zorunda değiliz. Başkanın adamlarıyız.’ dedi bir tanesi. Az sonra 4 polis geldi, eşimi götürdüler.”

Yevropeyskiy Pravda’da, gözaltına alınanların Kişinev’den, Türkiye’ye sınır dışı edildiğini iddia etti.

OPERASYONUN İÇİNDE YİNE MİT VAR

Moldova İstihbarat ve Güvenlik Servisi (SIS) tarafından yapılan açıklamada başka istihbarat servisleri ile işbirliği yapıldığı açıkça belirtildi:

“7 yabancı, birçok ülkede faaliyet gösteren İslami bir hareketle ilişkileri olduğu şüphesiyle yetkili organlarca istenmeyen kişi ilan edildi ve ülkeden sınır dışı edildi. Vatandaşların faaliyetleri bir süre gözlenerek, ülkenin milli güvenliği açısından tehlikeli bulunmuş, bu şahısların hemen ülkeyi terk etmesine karar verilmiştir. Ülkenin farklı yerleşim yerlerinde yapılan bu operasyon, SIS antiterör merkezince gerçekleştirilmiştir. SIS, bu olayda yabancı servislerle işbirliği yapmıştır.” denildi.

Moldova İstihbaratı’nın açıklamasının yanı sıra bölgeden haber yapan BalkanInsight sitesi yerel kaynaklarına dayandırdığı haberinde operasyona Türk İstihbaratı MİT’in de dahil olduğunu yazdı.

5 AY ÖNCE DE BENZER BİR HADİSE YAŞANMIŞTI

31 Mart’ta yine Moldova’da Horizont Okulları Yöneticisi Turgay Şen istihbarat görevlileri tarafından her hangi bir açıklama yapılmadan gözaltına alınmış sonra savcılıktan serbest bırakılmıştı.

Şen’e “terörizmi finanse etme suçlaması” yöneltilmiş ve 10 gün yurt dışı çıkış yasağı verilerek adli kontrol şartı ile serbest bırakılmıştı. Şen daha sonra Moldova’dan siyasi sığınma talebinde bulunmuştu.

TÜRKİYE, MOLDOVA BAŞKANLIK SARAYINI RESTORE ETTİRDİ

Turgay Şen’in gözaltına alınmasından yaklaşık iki hafta önce Rusya yanlısı Moldova Cumhurbaşkanı Igor Dodon, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İstanbul’da havalimanında görüştüğünü ve Moldova Başkanlık Sarayı’nın restorasyonunu konuştuklarını söylemişti.

Tadilatı tamamlanan sarayın açılışına Erdoğan’ın 27 Ağustos’ta, Moldova Bağımsızlık Günü’nde katılması bekleniyordu ancak tören ekim ayına ertelendi.

DODON, ERDOĞAN’I MOLDOVA’YA BEKLİYOR

Dodon dün gece katıldığı bir televizyon yayınında Erdoğan’ı açılış törenine beklediğini yineledi.

1993 yılından bu yana Moldova’da faaliyetlerini yürüten Horizont Eğitim Kurumları’nın ülke genelinde 5 şubesi bulunuyor.

KOSOVA’DAN DA 6 EĞİTİMCİ ZORLA SINIR DIŞI EDİLMİŞTİ

Yevropeyskiy Pravda daha önceki habere de yer verdi. MİT operasyonları ile daha önce Balkanlar’da, Kosova’dan 6 Türk eğitimci zorla alıkonularak Türkiye’ye götürülmüştü. Kosova’daki hadise hükümet krizine dönüşmüş Başbakan Ramush Haradinaj bilgisi dışında operasyon yapan İstihbarat şefini ve İçişleri Bakanı’nı görevden almıştı.

Yakın zaman önce de benzer bir operasyon Ukrayna’da yapılmış ve iki Türk vatandaşı Türkiye’ye hukuki olmayan yollarla sınır dışı edilmişti.

UkraynaHaber.com

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]