Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Foto GaleriTeknolojiVideoYunus Erdoğdu

Nikon’un, aynası”Z”ları D-SLR çağını kapatmaya geliyor

Dijital fotoğrafçılıkta "full frame aynasızlar" çağı başlıyor…

Ara sıra gözümün ucuyla Nikon ne yapıyor diye bakıyorum.. epeydir derin bir sessizliği vardı. Yeni bir şey üzerinde çalışıyordu ama neydi? Neyse nasıl olsa çıkar kokusu derken, Nikon, aynasızlar “Z” serisini piyasaya sürdü. Dört  dörtlük bir makine ve lens yapmamasının nedenini daha ileride ayrı bir yazı konusu. Çünkü piyasada D-SLR makinelere binlerce dolar yatırmış bir çok insan varken hak yemek olur diye düşünmüş her halde.

Nikon Z7 ve Z6’nın birçok ortak noktası bulunuyor. İlk bakışta aynı gibi ancak magnezyum kasa içerisinde farklı kalitede fotoğraf ve video ürettiği hemen göze çarpıyor. Farklı birkaç nokta var. Örneğin Z7’de 45.7 megapiksel, FX-format BSI CMOS sensör bulunurken, Z6’da 24.5 megapiksellik sensör yer alıyor. Aynı zamanda Nikon Z7’nin ISO 64-25000 aralığına karşın Z6’da ISO 100-51200 aralığı sunuluyor. Z7’nin 493 noktalı otomatik odak sistemine Z6, 273 noktalı odak sistemiyle cevap veriyor. Ancak her ikisi de aynı EXPEED 6 motoru barındırıyor. Aynı şekilde 5 eksenli, gövde içi optik görüntü sabitleme sistemi, her iki makinede de fotoğraf ve video çekimlerinin net ve durağan olmasına katkıda bulunuyor. Z7’nin daha fazla sayıda piksel barındırması nedeniyle bu makine, seri (burst) çekimlerde biraz daha geride kalıyor. Z6’da saniyede 12 kare, Z7’de ise saniyede 9 kare sürekli çekim imkanı mevcut.

DÜNYANIN EN GENİŞ OBJEKTİF GİRİŞİ

Nikon’un aynasız fotoğraf makinesi sistemi, daha fazla ışık girişine izin veren dünyanın en geniş (23 Ağustos 2018 itibarıyla) objektif yuvası üzerine inşa edilmiş. Daha fazla ışık; daha fazla ayrıntı, daha fazla derinlik ve daha fazla renk demektir. Kabiliyetinize göre inanılmaz fotoğraflar.. büyüleyici filmler.. çekebilirsiniz.

www.UkraynaHaber.com

ESKİ NİKON OBJEKTİFLERİ DE KULLANABİLİYORSUNUZ

Nikon Z serisi fotoğraf makinenize takılan FTZ Objektif Yuvası Adaptörüyle F objektif yuvasına sahip NIKKOR objektifleri kullanmakta özgürsünüz. Görüntü kalitesinde sıfır kayıp. VR olmayan objektifler de kamera içi VR ile keskinliğin yeni seviyelerine ulaşacak.

www.UkraynaHaber.com

HANGİSİNİ ALALIM DERSENİZ?

1949’da başlayan, SLR (Single-lens reflex – Türkçe tek mercek yansıtma anlamına gelir ve Bir mercek kullanan filmli fotoğraf makinalarına verilen isim), macerası 2000’lerin başında yerini sayısal modellere D-SLR’ye bıraktı. Anlaşılan o ki o da görevini tamamlıyor.

Fotoğraf çekerken sonuç görüntüyü bire bir gösteren yeni olanak artık aynasız dijital fotoğraf makineleri.. Nikon’un söylediğine göre, 3.69 milyon noktalı yüksek çözünürlüklü OLED vizör ise, çerçevenin neredeyse yüzde 100’ünü kapsıyor.

Tüketim ekonomisi, yeniliğe açık olmayanlar bir müddet direnir ancak gidişat sanki aynasızlar yönünde olacak gibi.

Nikon Z aynasız fotoğraf makineleri konusunda tecrübem yok, ancak çok küçük bir sensöre büyük milyon pikseller yüklemek yerine bunun büyük sensörle sağlanması görüntü kalitesi açısından çok değerli. bence büyüyen sensör büyük görüntü olanaklarını beraberinde getirecek.

Full frame yani 24 x 36 mm sensör kalite peşinde koşanlar için yeterli sonuçlar verebilir. İstenirse daha büyük sensörleri de üretebilirler. Z serisinde böyle bir alt yapı kurulmuş.

www.UkraynaHaber.com

PİKSEL PATLAMASI

Büyük abi Z 7, gelişmiş özellikleri ve 45 Megapiksel çözünürlük sunması ile dikkat çekerken ailenin küçük üyesi olan Z 6 ise daha düşük çözünürlük (25 Megapiksel) ve biraz daha giriş seviyesi özelliklerle donatılmış.

NİKON Z 6 TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Japon fotoğraf devinin yeni modelinin detaylarına bakacak olursak Full frame 25 Megapiksel çözünürlük sunan bir sensöre sahip olduğu görülüyor. 5 eksenli titreşim engelleme, 204.800’e çıkabilen ISO, 273 netlik noktası, 3.2 inçlik döndürülebilir, dokunmatik, 2.1 milyon piksellik ekran, 3.6 milyon piksel çözünürlük sunan dijital vizör, saniyede 30 kare 4K video kayıt, mikrofon ve kulaklık çıkışı, Wi-Fi ve Bluetooth desteği, Nikon Z objektif bayoneti, CIPA standartlarına göre 330 kare pil ömrü ve objektifsiz 675 gram ağırlık gibi özelliklere sahip.

Expeed 6 imaj işlemcisi ile donatılan Nikon Z 6, magnezyum alaşımlı bir gövdeye sahip. Nikon Z6 firmanın daha önce ürettiği DSLR modeli D750 karşılığı bir fotoğraf makinesi olmuş. Orta/Üst düzey bir model olan D750, Nikon’un halen satışta olan D850 modelinin önceki versiyonu idi.

Fotoğraf makinesinin ABD satış fiyatı sadece gövde seçeneği ile 1995 dolar olarak açıklandı. Nikon Z 6’nın 24-70mm F4 S objektifle beraber fiyatı ise 2599 dolar olacak.

YÜKSEK PİKSEL DÜŞÜK HIZ

Ailenin büyük abisi olan Nikon Z 7 ise daha gelişmiş özelliklerle dikkat çekiyor. 46 Megapiksel çözünürlük sunan full frame CMOS sensör, gövdeye entegre 5 eksenli imaj sabitleme sistemi, 102.400’e çıkabilen ISO değeri, 493 netlik noktası, 3.2 inçlik döndürülebilir 2.1 milyon piksel çözünürlüklü dokunmatik ekran, 3.6 milyon piksel çözünürlüklü dijital vizör, Nikon Z objektif bayoneti, saniyede 9 kare seri çekim hızı, saniyede 30 kare 4K video kayıt, Wi-Fi, Bluetooth özelliği, 675 gram ağırlık ve CIPA standartlarına göre 330 kare pil ömrü fotoğraf makinesinin diğer özellikleri arasında yer alıyor.

Z 6’da olduğu gibi bu modelde de Expeed 6 imaj işlemcisi kullanıyor. Nikon Z 7, markanın halen satışta olan DSLR modeli D850’nin özelliklerine yakın fonksiyonlarla donatılmış.

Öte yandan Z7’nin tepesinde temel bilgileri gösteren bir LCD OLED panel yer alıyor. Ne var ki, sadece Sony’nin XQD bellek kartlarıyla çalışıyor. CFexpress Type B kart desteği ilerleyen zamanlarda gelecek.

Fotoğraf makinesinin ABD satış fiyatı sadece gövde seçeneği ile 3399 dolar olarak açıklandı. Nikon Z 7’nin 24-70mm F4 S objektifle beraber fiyatı ise 3999 dolar olacak.

www.UkraynaHaber.com

NİKKOR Z SERİSİ OBJEKTİFLERİ DE DUYURDU

Japon marka Z ailesi ile beraber bu fotoğraf makinesi için özel Nikkor Z objektif bayonetini kullanan objektifleri de duyurdu. Firma ilk etapta Nikkor Z 24-70 mm f4 S, Nikkor Z 50 mm f1.8 S ve Nikkor Z 35 mm f1.8 S objektifleri tanıttı. Devam serisinin takvimini yayınladı.

İnceleme: Yunus Erdoğdu – [email protected]

Twitter: @erdogduy

Facebook: facebook.com/erdogduy

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Burada da başlık hatalı ve konuya hakim olmayan birinin anlaması pek mümkün değil.
    Yazıya geçtim eyvah yine anlatım bozukluğu olan bir yazıyla karşılaşacağım diye düşünürken bu sefer güzel bir yazı çıktı karşıma. Ama tekrar ediyorum başlık ужас.

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]