Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
EkonomiVideo

Türkiye ekonomisinde küçülme bekleniyor: Acil 179 milyar dolar lazım!

TL'deki değer kaybı uluslararası finans piyasalarında kaygıyla karşılanıyor. ABD’li yatırım bankası JP Morgan, Türkiye’nin ödemesi gereken dış borçlar nedeniyle ekonomide küçülme yaşanabileceği tahmininde bulundu.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye’deki 18 banka ve 2 finans kuruluşunun notunu indirmesinin ardından Türk Lirası’nın (TL) değer kaybı Çarşamba günü de devam etti. Güne 6,33 seviyesinde başlayan dolar kuru, gün içinde yükselerek akşam saatlerinde serbest piyasada 6,44 TL civarında işlem gördü. Sabah saatlerinde 7,44’den işlem gören euro da akşam saatlerinde 7,52 seviyesine ulaştı. Türk Lirası, ABD Dolar’ı karşısında bu yılın başından beri yaklaşık yüzde 40 değer kaybetti.

JP MORGAN: DIŞ BORÇ EKONOMİDE KÜÇÜLME RİSKİ YARATIYOR

Türk Lirası’ndaki bu düşüş finans çevrelerinde kaygıyla karşılanıyor. ABD merkezli yatırım bankası JP Morgan, Türkiye’nin Temmuz 2019’a kadar ödemesi gereken toplam dış borcunun yaklaşık 179 milyar dolar olduğu tahmininde bulundu. JP Morgan tarafından yayınlanan bilgi notunda, bu miktarın Türkiye’nin gayrisafi yurtiçi hasılasının yaklaşık dörtte birine karşılık geldiği ve bu durumun ekonomide ciddi bir küçülme riski yarattığı ifade edildi.

TL’DEKİ DÜŞÜŞÜ DURDURMAK İÇİN FAİZ ARTIRIMI ÖNERİLİYOR

JP Morgan’ın notunda, söz konusu toplam borcun yaklaşık 146 milyarının bankalar başta olmak üzere özel sektöre ait olduğu kaydedildi. Notta, Türk hükümetinin 4 milyar 300 milyon euro geri ödemesi bulunduğu belirtilerek, geriye kalan borcun kamu sektörüne ait olduğu tahmini yer aldı.

Bunun yanı sıra notta, Türkiye’nin dış borcunun gayrisafi yurtiçi hasılaya oranının, 2001-2002 yıllarında yaşanan mali krizin öncesindeki rekor düzeye yaklaştığına dikkat çekildi. “Gelecek 12 ayda finansman ihtiyacının büyüyeceği ve piyasalara erişimin sıkıntılı hale geleceği” ifade edildi.

MOODY’S BANKALARIN NOTUNU İNDİRMİŞTİ

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s de Türkiye’de riskin arttığı gerekçesiyle ülkede faaliyet gösteren 20 banka ve finans kuruluşunun notunu indirmişti. 14 bankanın notunu dört basamak indiren Moody’s aralarında Denizbank ve İş Bankası’nın da bulunduğu kuruluşların notunu iki basamak aşağıya çekmişti.

BAKAN ALBAYRAK: RİSK YOK

Türk Lirası’nın değer kaybetmesi karşısında uluslararası yatırımcıların ve finans çevrelerinin duyduğu kaygıya rağmen, Türkiye Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 2019’da ekonomiye ilişkin risk göremediklerini ifade etti.

Albayrak, “Türkiye’nin ekonomisi ve finansal sistemiyle ilgili büyük bir risk görmüyoruz” dedi.

Kaynak: DW

 

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]