Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

[FOTO GALERİ] Ukrayna’dan sonra en fazla Porsche Türkiye’de satıldı

Avrupa’da devam eden kriz, birçok üreticiyi etkilerken Alman lüks otomobil markası Porsche yıl sonunda üretimi 117 bine taşıyıp yüzde 13 büyüme bekliyor. Şirket toplam pazarın yüzde 12 gerilediği Türkiye’de de yüksek vergilere rağmen satışlarını artırdı. Yılı, 24 ülkeden oluşan Orta ve Doğu Avrupa’da Ukrayna’nın ardından ikinci sırada tamamlayacak.

Avrupa’da devam eden kriz nedeniyle birçok üreticinin satışları düşerken Alman lüks otomobil markası Porsche yıl sonunda üretimi 117 bine taşıyıp yüzde 13 büyüme bekliyor. Markanın Türkiye’deki satış grafiği de merkezdekine paralel gidiyor. Toplam pazarda 10 aylık satışlar geçen yıla göre yüzde 12 düşüş göstermesine rağmen Porsche geçen yılın üzerine çıktı. Markanın Türkiye temsilcisi Doğuş Otomotiv, yıl sonunda Orta ve Doğu Avrupa’da Polonya’yı geçerek Ukrayna’nın ardından en fazla Porsche satışına imza atacak. Bu bölgede 24 ülke olduğunu ve Polonya ile Türkiye’nin başa baş gittiğini belirten şirketin Genel Müdürü Anıl Gürsoy, “Diğer ülkelerde Porsche modellerinin üzerinde bizdeki gibi çok yüksek vergi yok. Haliyle daha yüksek satış rakamlarına ulaşabiliyorlar. Ekim sonuna kadar 352 araç sattık. Yıl sonunda 450-460’a ulaşmayı bekliyoruz.” dedi. Fiyatları 250 bin liradan başlayan modellere sahip Porsche’den geçen yıl Türkiye’de Doğuş Otomotiv kanalıyla 442 adet satılmıştı. Alman lüks otomobil markasının yıllık 300 civarında da ‘Grey Market’ adı verilen galeriler kanalıyla ithalatı yapılıyor.

Türkiye’de Porsche satışlarında ağırlığın SUV modeli Cayenne’de olduğunu anlatan Gürsoy, “10 aylık satışlarda 240’ı bu modelden geliyor. 75 adet ise Panamera modelinden oldu. Geri kalanı ise 911 Carrera ve Boxster serisinden. 911 serisi yeni yeni tamamlanıyor. Cayman ise gelecek yıl kadar yok. Cayenne’de tercihin yüzde 95’i dizel motorla oluyor.” diye konuştu. Autoshow fuarının kendileri açısından çok verimli geçtiğini söyleyen Gürsoy, 24 araç için kapora aldıklarını, bunun 14’ünün Cayenne, 6’sını, Panamera ve 4’ünün ise 3’ü 4S olmak üzere Carrera modelinden oluştuğunu, 30 müşteriyle de sıcak temas sağlandığını dile getirdi. Gürsoy, gelecek yıl yeni Cayman’ı pazara sunacaklarını, Cayenne modelinin küçük kardeşi Macan’ın ise 2014 yılında yollara çıkacağını belirtti. Gürsoy, Porsche müşterisinin Türkiye’de olduğu gibi markanın klasiği haline gelen 911 serisinden çok SUV Cayenne’i tercih ettiğini dile getirdi. Bu eğilime bakıp ikinci SUV modeli Macan’ı geliştiren Alman üretici, 2 litrelik motor kullanacak. Vergi konusunda Türkiye’de mevcut motorlara göre daha avantajlı olacak bu motor seçeneği ile birlikte markanın satışlarının da sıçraması bekleniyor.

MEMDUH TAŞLICALI | İSTANBUL – ZAMAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]