Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Medya

Gazeteci Orhan Cemal ve ekibi öldürüldü

Rusya'nın Kırım'ı işgaline karşı çıkan ve Rusya Kanun yapıcılarını tanımadığını açıkça ifade eden gazeteci Orhan Cemal ve ekibi Orta Afrika Cumhuriyeti'nden bir silahlı bir gurup tarafından öldürüldü.

Muhalif gazeteci Kırım Tatarlarının hakkını savunan ve Rusya’nın Kırım’ı hukuksuz şekilde işgaline karşı çıkan gazeteci Orhan Cemal, Orta Afrika Cumhuriyetinde öldürüldü.

Gazetecinin öldüğüne ilişkin haber sosyal medyada yayılması akabinde doğrulandı. Orhan Cemal, düşüncelerini korkusuzca ifade etmesiyle tanınıyordu.

Rusya’nın paralı askerlerden oluşan özel birliği “Wagner” (Yeşil Adamlar) ile ilgili bir belgesel çekimi için bir süredir Orta Afrika’da bulunan 3 gazeteci kimliği belirsiz kişilerce öldürüldü.

Hayatını kaybeden gazetecilerin isimleri, Orhan Cemal, kameraman Kiril Radçenko ve yapımcı Aleksandr Rastorguyev şeklinde açıklandı.

Ukrayna basınında yer alan bilgilere göre gazetecilerin araçlarıyla Orta Afrika Cumhuriyetinin en büyük şehri ve başkenti Bangui’den ayrılırken kontrol noktasında kimliği belirsiz kişilerce durdurularak öldürüldükleri belirtildi. “Wagner” hakkında belgesel çeken 3 Rus gazetecinin cesetleri Sibut şehrine 23 kilometre mesafede bulunduğu bildirildi.

WAGNER GRUP KİMDİR?
ABD’nin ‘Blackwater’ benzeri güvenlik şirketi Wagner’i, Ukrayna’ya bağlı Kırım Özer Cumhuriyetinin ve Donbas’ın işgali, akabinde Suriye’de devreye sokmuştu.

2014 yılından buyana Suriye’de gayri resmi faaliyet gösteren ve sıcak çatışmalara da katılan Wagner, özel güvenlik şirketlerinin Suriye’de resmi faaliyet göstermesinin Rus parlamentosu tarafından kabul edilmesiyle birlikte operasyonlardaki giz perdesini de kaldırdı.

Wagner Grubun Suriye’deki paralı asker sayısı 5 bin olarak tahmin ediliyor. Suriye’deki askerler arasında İnguş ve Çeçen kökenli Rusya vatandaşı Müslüman savaşçılar da bulunuyor. Wagner üyeleri, ‘ateşkes garantörlüğü’ yanında Rusya’nın göz diktiği doğal gaz ve petrol havzalarının da ‘güvenliğini’ sağlıyor.

UkraynaHaber.com

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]