Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
MedyaYunus Erdoğdu

Ukrayna Başsavcılığı: TC, Yunus Erdoğdu’nun iadesini istemedi

Yunus Erdoğdu: Kendimi Ukrayna'da özgür ve güvende hissediyorum!

Ukrayna basınından ünlü gazeteci Yunus Erdoğdu’nun iade edileceği yönünde çıkan haberler üzerinde resmi bir açıklama yapan Ukrayna Başsavcılığı, Yunus Erdoğdu hakkında Türkiye Cumhuriyeti (TC)’nin yetkili makamlarından kendilerine iade talebinin gelmediğini açıkladı.

27 Temmuz’da Ukrayna Başsavcılığı “Detector of Media” sitesinden Yuliya Şestakova’ya (Юлія Шестакова – Yulia Shestakova) yaptığı açıklamada TC tarafından Yunus Erdoğdu’ya ilişkin iade talebi olmadığı bildirildi. Yunus Erdoğdu bu açıkla akabinde, “Ukrayna’da kendimi ve ailemi güvende hissediyorum. Ukrayna’da demokrasisine sonuna kadar güveniyorum. Bundan böyle de eskiden olduğu gibi Ukrayna’da ifade özgürlüğünün tadını çıkartacağım.” açıklamasında bulundu.

NELER YAŞANDI?

Türkiye Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) operasyonu ile Ukrayna’dan Temmuz ayı ortalarında iki Türk vatandaşının kaçırılarak Türkiye’ye getirilmesi Ukrayna kamuoyunda geniş yankı buldu. Yerel ve ulusal basının, “buna nasıl müsaade edildiğini?” sorgulaması üzerine ilk başta konuyla ilgili bilgileri olmadığını söyleyen Ukrayna makamları daha sonra Yusuf İnan için iade kararı verdiklerini kabul etti ancak çelişkili açıklamalar gelmeye devam etti.

Ukrayna basınında 17 Temmuz tarihinde, haber portalı “Strana.ua” Aleksandr Sibirtsev, istihbarat kaynaklarından elde ettiği MİT’in hedefindeki isimler listesini yayımlamıştı. Bu listede 2005 yılından bu tarafa Ukrayna’daki gazetecilik yapan UkraynaHaber.com portalı kurucusu Yunus Erdoğdu’nun adı da yer aldı.

“UKRAYNA YABANCI GAZETECİLER İÇİN TEHLİKELİ BİR YER”

Ukrayna Ulusal Gazeteciler Sendikası (NSJU) Genel Sekreteri Sergiy Tomilenko, Yusuf İnan’ın MİT operasyonu ile Ukrayna’dan götürülmesine ilişkin bir açıklama yaptı;

“NSJU’nun uluslararası ortakları arasında, özellikle Uluslararası ve Avrupa gazeteciler federasyonu için, Ukraynalı yetkililerin yabancı muhalif gazetecilerin haklarına saygı duyması temel bir gereklilik. Ancak şimdi görüyoruz ki, Ukraynalı güçler zalim ve acımasız; aynen geçen sene Gürcü gazeteci Tamaz Shavshishvili’nin, 2010 yılında da  Azerbaycanlı gazeteci Fikret Hüseynov’un sınır dışı edilmesi gibi. Bu durum gösteriyor ki, Ukrayna yabancı gazeteciler için tehlikeli bir yer.”

Son üç yıldır çok sayıda Türkiye vatandaşından sosyal medya, telefon ve site üzerinden ölüm ve kaçırma tehdidi alan, üç defa otomobiline saldırılarak maddi hasar verilen, Yunus Erdoğdu, basına kendisini de güvende olmadığını belirtti.

KALIN UKRAYNA MAKAMLARINA TEŞEKKÜR ETTİ

Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın MİT operasyonları ile iki Türk vatandaşının başarılı Azerbaycan ve Ukrayna’dan getirildiğini söylemesi, Ukrayna’dan bir kişinin daha geleceğini vurgulamasının ardında gazeteci Yusuf İnan’ın da “hukuksuz biçimde” Türkiye’ye iade sonrası “acaba başkaları da var mı?” sorusunu akıllara getirdi.

ÖNCE YİĞİT ARDINDAN İNAN

Türk iş adamı Salih Zeki Yiğit’in Odesa kentinden gündüz vakti “yanına yaklaşan iki Türk tarafından bir araca zorla bindirilerek, başına çuval geçirildiği, Herson şehrine götürüldüğü, bir gece orada kalıp ertesi gün özel bir jetle Türkiye’ye götürüldüğü” bilgisi paylaşılmıştı. Salih Zeki Yiğit’in MİT operasyonu ile Türkiye’ye götürüldüğü ilk olarak Anadolu Ajansı tarafından 12 Temmuz’da duyuruldu.

İNAN’I GÖZALTINA ALANLAR UKRAYNA İSTİHBARATINDAN

Yiğit’in hiç bir hukuki işleme tabi tutulmadan götürüldüğü gün bir başka Türk vatandaşı gazeteci Yusuf İnan, Ukraynalı eşi ve iki çocuğu ile yaşadığı Mikolayev kentinde “Ukrayna İstihbarat (SBU) elemanları tarafından zorla gözaltına alınmış ve bir gün sonra çıkarıldığı mahkemede hakkında iade kararı verilip, 5 günlük itiraz süresi beklenmeden Türkiye’ye iade edilmişti.”

Muhabir: Yevgeniya Vyaçeslav – Kiev

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]