Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Ukraynalı bilişimciler, Romanya’daki Infomatrix yarışmasında projelerini görücüye çıkardı

Dünyanın 38 ülkesinden 300’ün üzerinde genç bilişimcigeliştirdikleri birbirinden ilginç projeleri ile Bükreş’tekiUluslararası Bilgişim Olimpiyatları’nda (Infomatrix) görücüyeçıktı.

Hayatı kolaylaştıran sosyal projelerden, güreşen robotlara, insansız hava araçlarından, eğitici programlara kadar yüzlerce eserle yarışan genç yetenekler dereceye girebilmek için büyük çaba harcadı.

Lumina Eğitim Kurumları’nın, Romanya Eğitim Bakanlığı ve Güneydoğu Avrupa Lumina Üniversitesi ile birlikte düzenlediği Uluslararası Infomatrix 2012 bilgisayar proje yarışması düzenlenen törenle başladı. Uluslararası Bükreş Koleji Kampüsünde (ISB) yapılan açılış programında konuşan Romanya Eğitim Bakan Yardımcısı Mihaela Tania Sandu, böyle örnek bir organizasyonda bulunmaktan ve destek vermekten büyük bir memnuniyet duyduklarını söyledi. Sandu, “Sizleri geldiğiniz ülkelerin elçileri olarak görüyorum. Bakanlık olarak uluslararası düzeyde büyük ilgi gören bu yarışmaya büyük önem veriyoruz. Bu organizasyonu düzenleyenleri ve genç yetenekleri tebrik ediyorum.”dedi.

Sözlerine, Infomatrix organizasyonunu düzenleyen Lumina Eğitim Kurumlarını tebrik ederek başlayan Türkiye’nin Bükreş Büyükelçisi Ömür Şölendil ise yaptığı konuşmada “Burası sanki Birleşmiş Milletler gibi. Bu güzel organizeyi düzenleyeri, yarışmaya katılanları ve gelecekte katılacaklara başarılar diliyorum.” değerlendirmesini yaptı. Romanya Parlamentosu Teknoloji Komisyonu Başkanı Varujan Pambuccian de yaptığı konuşmada yarışmayı uzun zamandır takip ettiğini ve takdirle karşıladığını ifade ederek, Infomatrix’in; teknolojinin önemli faydaları dışında gençler arasında birleştirme, güzel bir kaynaşma ortamı sağlaması yönüyle de önemli bir özelliğe sahip olduğunu vurguladı.

“Ben bu yarışmada çok önemli 3 husus görüyorum. Birincisi; teknoloji. Teknoloji’nin insanları birleştiren özelliiğini burada gördüm. Teknoloji her zaman insanları birleştiriyor. Bu çok önemli. İkinci ise, gençler arasında güzel yarışma ortamı sunmasıdır. Gelişme ancak yarışma ve rekabetle olur. Tabii ki yenenler ve yenilenler olacak. Ama bu yarışmaya katılmak çok önemli. Üçüncüsü ise bu yarışmada da görüyorum ki artık teknoloji ve bilişimle dünyanın çehresi değişecek. Teknolojiye yatırım yapan milletler ilerleyecek. Önem vermeyenler geride kalacak. Bu güzel yarışmanın daha da gelişerek büyümesini temenni ediyorum.” diye konuştu.

Böyle dünya çapında bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan büyük onur duyduklarını söyleyen Lumina Eğitim Kurumları Genel Müdürü Fatih Göktaş, yaptığı açılış konuşmasında, bütün davetlilere ve organizasyona katılan genç yeteneklere teşekkür etti. “Infomatrix’e katılan bütün yarışmacıların her birisinin yetenekli ve başarılı olduğunu düşünüyorum. Buraya çeşitli elemelerden sonra katılan yarışmacıların dünyanın önemli üniversite ve teknoloji merkezlerinde eğitim almayı hak ettiklerine inanıyorum.” diyen Göktaş, Infomatrix yarışmasının uluslararası düzeyde düzenledikleri en önemli yarışmalardan biri olduğunu söyledi. Göktaş, “Burada 38 ülkeden gelen öğrencileri görünce bu bizi çok mutlu ediyor. Hepinize başarılar dilerim.” dedi.

Açılışa katılan Meksika’nın Bükreş Büyükelçisi Maria Cristina Sandoval da Lumina Eğitim Kurumları yöneticilerini düzenledikleri güzel organizasyondan dolayı tebrik etti.

38 ÜLKE ÖĞRENCİLERİ STANT AÇTI

Bu sene 10’uncusu düzenlenen bilişim yarışmalarına katılan genç bilişimciler ilk günde açtıkları stantlarla hem proje çalışmalarını hem de ülkelerini tanıtma imkanı buldu. Tam bir teknoloji ve kültür festivaline dönüşen İnfomatrix Bilgisayar Olimpiyatları finalllerinde proje sahibi öğrenciler, fuarda çalışmalarını tanıttıktan sonra kendi alanlarında uzman jüri üyelerinin önünde ter döktü. Programcılık, Bilgisayarla Sanat, Sistem Kontrol, Dijital İçerik, Mini Robot ve Kısa Film kategorilerinde düzenlenen yarışmaya 14- 19 yaş arasındaki geleceğin genç bilişimcileri birbirinden dikkat çekici projelerle yer aldı. Meksika’dan Tanzanya’ya dünyanın dört bir tarafından yüzlerce projenin katıldığı yarışmada yer alan bazı dikkat çekici çalışmalar şöyle: robot güreşleri, beyinle araç kontrolü, su ile harf yazma programı, cep telefonu ile insansız hava aracını kontrol sistemi. Infomatrix yarışmasının finali, düzenlenecek ödül programı ile sona erecek.

HANGİ ÜLKELER KATILIYOR?

Romanya, Türkiye, Meksika, Kolombiya, Cezayir, Suudi Arabistan, Azerbaycan, Afganistan, Arnavutluk, Avustralya, Bosna Hersek, Güney Kore, Mısır, Ekvator, Gürcistan, Hindistan, Endonezya, Irak, Ürdün, Kazakistan, Litvanya, Kırgızistan, Makedonya, Malezya, Moldova, Mozambik, Polonya, Nijerya, Pakistan, Papua Yeni Gine, Tacikistan, Tanzanya, Tayland, Türkmenistan Ukrayna, ABD, Vietnam, Hong Kong.

HAYRİ GÜL | BÜKREŞ   –   CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]