Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

‘Dünyanın farklı köşelerinde kurulan barış köprüleri insanlık tarihinin şeref sayfasında yerini alacak’

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, dünyanın uzak köşelerinde, büyük fedakarlıklar göstererek çalışan, öğretmenlerin emeğinin karşılığının hiçbir değerle ölçülemeyeceğini söyledi. Çubukçu, “Onların yapmış olduğu bu çalışmalar, ülkeler arasında kurdukları kültür ve barış köprüleri insanlık tarihinin şeref sayfalarında yerini alacak ve her zaman minnetle, şükranla hatırlanacaktır.” dedi.

Yurt dışında Türk girişimciler tarafından açılan öğretim kurumları temsilcileri üçüncü toplantısı 14 yıl aradan sonra Rixos Otel’de başladı. Toplantıda konuşan Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, hayallerinin ve ideallerinin peşinden giderek herkesi onurlandıran, heyecanlandıran başarılara imza atan Türk girişimcilerle bir arada olmaktan memnuniyet duyduğunu belirtti. Çubukçu, “Türk girişimcilerin dünyanın en ücra köşelerinde dahi bir vaha gibi yükselttikleri eğitim kurumları; Türkçe’nin bir dünya dili olması yolunda yaptıkları çok değerli katkının yanında; gençler arasında, ülkeler arasında kurdukları kültür ve barış köprüleriyle de insanlığın ortak faydasına, barış ve hoşgörü içinde bir dünya idealine hizmet ediyorlar.” dedi.

Salondakilere, “Sizleri yürekten destekliyor ve her zaman yanınızda olduğumuzu bilmenizi istiyorum.” diye seslenen Çubukçu; bu kapsamda yurt dışında Tük girişimciler tarafından açılan öğretim kurumları temsilcileriyle 3’üncüsü düzenlenen toplantıya katılımdan dolayı teşekkür etti.

Çubukçu, “Devletimizi, ülkemizi ve kültür değerlerimizi tanıtan, Türkçe’yi öğreten, Türk dilinin yaygınlaştırılmasına katkıda bulunan siz değerli kurum temsilcileri ile yapılacak olan bu toplantılarda, yürütülen çalışmaların, eğitim sistemlerindeki farklı uygulamaların değerlendirilerek, gerekli işbirliği ve koordinasyonun sağlanacağını ümit ediyorum.” diye konuştu.

Toplantıda yapılacak ülke sunumlarının, dünyanın farklı bölgelerinde uygulanan eğitim sistemleri ve başarılı örnekleri sunması noktasında önem taşıdığını aktaran Çubukçu, dünya genelinde 130 ülke, bine yakın okul ve 100 bin civarında öğrenciye ulaşarak eğitim öğretim hizmeti veren, ülkenin temsilinde büyük rol oynayan eğitimcilerin, çok büyük bir emek, inanç, çaba ve fedâkarlık gösterdiklerini bildiklerini ifade etti.

YERYÜZÜNÜN HER KÖŞESİNDE DAL VEREN, ÇİÇEKLENEN, MEYVELER VEREN BAŞARILARINIZIN DEVAMINI DİLİYORUM
Özveri olmadan hiçbir şeyin gerçekleştirilemeyeceğine işaret eden Çubukçu şöyle devam etti: “Doğulu bir bilge, tohumun bile kendi sayesinde büyüyen ağaç için kendini sunduğunu söylerken, bu feda edişe dikkat çekiyor: Dışarıdan görünüşte tohum kaybolur, fakat yok olan tohum, ağacın içine, dallarına, çiçeklerine ve meyvelerine yerleşmiştir. Tohumun varlığı ağaç için feda edilmeseydi, ne dallar, ne çiçekler ne de meyveler olurdu. Bu fedakârca hizmetinizden dolayı kutluyor, yeryüzünün her köşesinde dal veren, çiçeklenen, meyveler veren başarılarınızın devamını diliyorum.”

Dünyanın uzak köşelerinde, büyük fedakarlıklar göstererek çalışan, yurdundan, yakınlarından ayrılmış öğretmenlerin emeğinin karşılığının hiçbir değerle ölçülemeyeceğini vurgulayan Çubukçu, “Onların yapmış olduğu bu çalışmalar, ülkeler arasında kurdukları kültür ve barış köprüleri insanlık tarihinin şeref sayfalarında yerini alacak ve her zaman minnetle, şükranla hatırlanacaktır.” dedi.

“DİLİMİZİN VE KÜLTÜRÜMÜZÜN EN GÜZEL GÖSTERGESİ; TÜRKÇE OLİMPİYATLARI”
Türk Cumhuriyetleri, Türk ve akraba toplulukları başta olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinden Türkiye’ye yüksek öğrenim alanında öğrencilerin gelerek, mezun olduktan sonra kendi ülkelerine önemli katkılar ve kazanımlar sağladığını kaydeden Çubukçu sözlerini şöyle sürdürdü:
“Gerek mezun olan bu öğrencilerimiz ve gerekse devlet ve girişimcilerimiz tarafından yurt dışında açılan eğitim kurumlarımız ve eğitimcilerimiz, gönül köprülerimizin kurulmasında bizim kültür elçilerimizdir. Dilimizin ve kültürümüzün yaygınlaştığının ve tercih edildiğinin en güzel göstergesi ise Türkçe Olimpiyatlarının 8.’sine 120 ülkenin katılmış olmasıdır. Gönül insanları olarak sizler, ülkemizin bu hayallerini gerçekleştirme hususunda büyük adımlar attınız. Yapmış olduğunuz eğitim faaliyetlerinin dünya barışına, insanlar arası diyalog ve kültürel yakınlaşmalara katkısı çok büyüktür. Dünya insanını, evrensel değerlerde buluşma ve buluşturma misyonumuzu daima sürdürmeliyiz.”

Çubukçu bu okulların ve öğretmenlerin misyonunu da şu sözlerle dile getirdi: “Görev yaptığınız ülkelerde çalışkanlığın, kardeşliğin, hoşgörünün, güzel ahlakın, dürüstlüğün temsilcileri oldunuz. Başarılı çalışmalarınızla bizlere bu duyguları yaşattığınız için sizlere bir kez daha teşekkür ediyorum. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’e göre, Millî Eğitim ışığı memleketin en derin köşelerine kadar ulaşıp yayılmalıdır. Bilgisizlik yok edilmeli, eğitim yetişkinleri de kapsamalıdır. Bu perspektiften yola çıkarak dünyamızın her köşesine barış, kardeşlik, hoşgörü ve insanların mutluluğu için eğitimin bu ışığının götürülmesi gereklidir. Bugün bu görevi yerine getirmenizden dolayı sizlerle gurur duyuyoruz. Bizim çabalarımız ise sizlerin oralarda huzur içinde yaşayabilmeniz, Türkiye Cumhuriyetinin birer vatandaşı olarak, evladı olarak oralarda alnınız ak, başınız dik şekilde gururla çalışabilmeniz içindir.”

“ÇAĞDAŞ EĞİTİMİN ÖNCÜLERİ”
MEB Yurt Dışı Eğitim Öğretim Genel Müdürü Hasan Kaplan, dünyanın çeşitli ülkelerinde eğitim öğretim hizmeti veren, Türkiye’nin, Türk kültürünün tanıtılması ve Türkçe’nin dünya dili olmasına büyük katkı sağlayan öğretim kurumlarının temsilcileri ile birada bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti. Türk okullarının, kültür diplomasisinin en güzel örneklerinden olduğunu belirten Kaplan, bu okulların bulundukları ülkelerin teveccühünü kazandıklarını kaydetti. Kaplan, yurt dışındaki eğitim kurumlarının faaliyet bölgelerinde büyük itibar sahibi olduğunu ve çağdaş eğitimin öncüleri olarak görüldüğünü söyledi. Eğitimin yeni neslin barış ve kardeşlik içinde yaşaması noktasında önemli bir araç olduğunu vurgulayan Kaplan; eğitim kurumlarının ülkeler arasında diyalog ve gönül köprüleri kurulması için de önemine işaret etti. Üç gün sürecek toplantıya 88 ülkeden temsilcinin katıldığı bilgisini veren Kaplan, bu süre içinde karşılıklı bilgi alışverişine bulunulacağını aktardı.

“14 YIL ARADAN SONRA ÜÇÜNCÜ TOPLANTI YAPILIYOR”
Yurtdışında Türk girişimciler tarafından açılan öğretim kurumları adına konuşan Burtaç Giray ise geldikleri ülkelerin Türkiye’ye selamlarını da beraberinde getirdiklerini söyledi. Yurt dışında Türk girişimciler tarafından açılan öğretim kurumları temsilcilerinin ilk toplantısının 1995, ikincisinin ise 1997’de yapıldığını hatırlatan Giray, “14 yıl aradan sonra üçüncü toplantı yapılıyor. 1995 ve 1997’de yapılan toplantılardan güzel intibalarla ayrıldık. Dile getirilen problemler kısa bir zaman diliminde çözüme kavuştu… Bu üçüncü toplantının yapılacağı günleri de iple çekiyorduk.” diye konuştu. Giray, dtoplantıdan alacakları, moral, heyecan ve enerji ile dolu olarak görev yaptıkları ülkelere döneceklerini aktardı. Yurt dışındaki eğitim kurumlarının başarılı çalışmalarına değinen Giray, daha başarılı çalışmalara imza atılacağına inandığını da sözlerine ekledi.

Cihan

 

 

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]