Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Gündem

Ukrayna İçişleri Bakanı Avakov, MİT Başkanı Fidan ile görüştü

Ukrayna İçişleri Bakanı Avakov, Türkiye'de temaslarını sürdürüyor.

Türkiye’de temaslarda bulunan Ukrayna İçişleri Bakanı Arsen Avakov, Türkiye Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan ile görüştü.

Avakov, Ukrayna Milli Polis ve Devlet Sınır Koruma Servisi’nin yetki ve sorumluluk alanlarında işbirliği yapılacağını söyledi.

Görüşmeye ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yapan Avakov: “Türkiye Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan ile görüştük. Terör ve organize suçla mücadele etmek için polis ve sınır muhafızları işbirliği ve bilgi paylaşımı konusunda anlaşmaya vardık.” dedi.

TÜRKİYE’DEN 40 MİLYON DOLARLIK İHALE ALDI

Türkiye’de çalışma ziyaretinde bulunan, Ukrayna İçişleri Bakanı Arsen Avakov, Jandarma Havacılık Başkanlığını ziyaret etti.

Avakov, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda; ” Ukrayna, Türk jandarmasının MI-17’sinin 17 helikopterinin onarımı ve modernizasyonu için 40 milyon dolarlık ihaleyi kazandı. Konotop’da, Motor-Sich onarım tesisi tarafından yapılacak. Hava onarımı alanında eşsiz bir yetkinliğe sahibiz. Türkiye ile işbirliği bizim stratejimizdir.” dedi.

Avakov ve Ukrayna güvenlik kuruluşlarının mensuplarından oluşan heyeti, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin ve Jandarma Genel Komutan Yardımcısı Korgeneral Ali Çardakçı karşıladı.

Daha sonra Jandarma Havacılık Başkanı Tuğgeneral Ali DTürkoğan, konuk heyete Jandarma Genel Komutanlığında görev yapmak üzere yetiştirilen pilotların eğitimi ile operasyonlar ve arama kurtarma faaliyetlerinde hava unsurlarının görevleri hakkında slayt eşliğinde brifing verdi.

Simülasyon merkezi ve hangarları gezen Bakan Avakov ve beraberindeki heyet, temaslarını tamamladıktan sonra Jandarma Havacılık Başkanlığından ayrıldı.

AVAKOV’UN TEMASLARI SÜRÜYOR..Türkiye’de temaslarda bulunan Ukrayna İçişleri Bakanı Arsen Avakov, Ukrayna ve Kırım Tatar topluluklarının temsilcileriyle bir araya geldi.

Türkiye’ye çalışma ziyaretinde bulunan Ukrayna İçişleri Bakanı Arsen Avakov, Ukrayna Cumhurbaşkanı Kırım Tatar halkından sorumlu Komiseri Mustafa Cemilev ile birlikte Ukrayna ve Kırım Tatarı diasporası ile buluştu.

Avakov, Türkiye ile birlikte iki ülkede organize suçla mücadele edeceklerini, ayrıca Ukrayna sınır muhafızlarıyla Türkiye’nin sahil güvenliğin işbirliği içinde olacağını söyledi.

Avakov, “Karadeniz bölgesinde doğal afetler durumunda birlikte çalışabilmek için Ukrayna ve Türkiye Acil Durum Hizmetlerinin birleşik bir sistemini de oluşturmak istiyoruz.” dedi.

Türkiye ile Ukrayna’nın şu anda Kırım Tatarları için Kırım’a Türkiye’den direk giriş izni alma prosedürünün serbestleştirilmesi üzerinde çalıştıklarını söyleyen Avakov, bu problemin çözülmesi halinde Kırım Tatarlarının gerekli bütün belgeleri Ankara’daki Ukrayna Büyükelçiliği’nden alacağını Moskova’ya gitmeye gerek kalmayacağını ifade etti.

Mustafa Cemilev ise yaklaşık beş milyon Kırım Tatarının, Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşadığını ifade ederek Rusların Kırım’ı işgal etmesi akabinde sonra Kırım Tatar diasporasının kendilerini desteklediklerini iddia etti.

AVAKOV İLE SOYLU GÖRÜŞTÜ

Türkiye’de temaslarda bulunan Ukrayna İçişleri Bakanı Arsen Avakov, Türkiye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile görüştü.

Ukrayna İçişleri Bakanı Arsen Avakov, Ukrayna’nın, terörle mücadele konusunda Türkiye’ye her türlü desteği vermeye devam edeceklerini söyledi.

AVAKOV, SOYLU’YA KALEM HEDİYE ETTİ

Görüşme, akabinde İçişleri Bakanları arasında ortak niyet beyanında bulunduklarını ve emniyet genel müdürlükleri arasında mutabakat zaptı imzalandı. Avakov, anlaşmayı imzaladığı kalemi Ukrayna geleneklerine göre mevkidaşı Soylu’ya hediye etti. Soylu hediyeden duyduğu memnuiyeti dile getirdi.

Bakan Soylu da, Ukrayna’nın reform yolculuğunu ve toprak bütünlüğünü desteklediklerine dikkat çekerek, Kırım tatarlarına verdiği destekten ötürü Ukrayna devletine teşekkürlerini sundu.

AVAKOV: ÖNCELİĞİMİZ TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜMÜZ

Baş başa ve heyetler arası yapılan görüşmelerin ardından Bakan Avakov ile Soylu, görüşmeye ilişkin basın açıklamasında bulundu.

Söze ilk olarak başlayan Avakov, görüşmede bizim için en önemli hadise Türkiye’nin Kırım’a yönelik tavizsiz bir politika sürdürmesi ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü savunması dedi.

Avakov: “Ben Ankara’nın Rusya tarafından Kırım ilhakını asla tanımayacağını söylemesi ve Türkiye’nin ilkeli duruşu, nedeniyle bakana teşekkür etmek istiyorum. Arsen Avakov, bizim için bu son derece önemli.” dedi.

Soylu’ya, Ukraynalı turistleri ağırladığı için teşekkür eden Avakov, Ukraynalılar Türkiye’de konforlu ve güvende hissediyor bu bizim için önemli dedi.

Avakov, “Bugün çok somut bir şekilde bu görüşmeyi yaptık ve özellikle söz konusu mücadelenin somut adımlarına ve pratik boyutuna değindik. Bugün çok önemli iki çerçeve belgesine imza attık ki bu belgeler sayesinde kurumlarımız arasında iş birliği daha hızlı gelişmeye devam edecektir.” şeklinde konuştu.

BİR ÇOK ANLAŞMA İMZALANDI

Ukrayna ile Türkiye arasında; terör, göçmen ve insan ticareti, siber suçlar, kara para aklama, suç, uyuşturucu kaçakçılığı ve sınır ötesi organize suç, kaçakçılıkla mücadelede işbirliğini öngören bir dizi anlaşma imzalandı. Bu anlaşma ile iki ülke arasındaki iş birliğinin daha çok geliştirmesi bekleniyor.

Askeri anlaşmalar hakkında da bilgi veren Avakov, halihazırda 18 helikopteri kapsayan büyük bir helikopter yenileme projesi yürütüldüğünü söyledi.

Muhabir: Yunus Erdoğdu – Kiev

 

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]