Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
EğitimHaberler

Donetsk’te ilk Türk Kültür Merkezi açıldı (Özel)

Ukrayna’nın güneydoğusundaki ağır sanayi şehri Donetsk’teki Devlet Üniversitesi bünyesinde Türk Kültür Merkezi açıldı.

Donetsk Kamu Yönetimi Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aleksandr Povajnıy, kültür merkezinin açılışı öncesinde; Kiev Kültür ve Tanıtma Müşaviri Berat Yıldız, Uluslararası Meridyen Okulu kurucularından Ahmet Aydın, Türk Kültür Merkezi Koordinatörü Türkçe Öğretim Görevlisi Asım Şimşek ve Yurt Endüstri Şirketi Sahibi Ali Atmaca’yı odasında kabul etti. Görüşmede taraflar Türk kültür merkezinin açılışından dolayı duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Türk Kültür Merkezi’nin kurdelesi Rektör Povajnıy ve Berat Yıldız tarafından kesildi. Kültür Merkez açılışı akabinde davetlilere ve öğrencilere Türk mutfağının lezzetleri ikram edildi.

Kültür Merkezi açılışını Cihan Haber Ajansı (Cihan)’na özel değerlendiren Rektör Prof. Dr. Aleksandr Povajnıy;
“Bizim üniversitemizde Türk Kültür Merkezi’nin açılması çok önemli. Biz bu konuya çok yönlü bakıyoruz. Bu sayede iki ülke arasında dil, kültür alış verişi olacak. Gelecek dönemde öğrenci mübadelesi de yapılacak. Türkiye giden öğrenciler Türkiye’yi, dilini, medeniyetini, tarihini, daha yakından tanıma imkânı bulacak. Yıl sonuna kadar hedef koyduk. Üniversitemiz bünyesindeki Türk Kültür Merkezi en gelişmiş teknoloji ile donatılacak ve örnek bir merkez olacak. Bu merkez iki ülkenin yüksek öğretim kurumları arasında köprü vazifesi yapacak.” dedi.

Ukrayna’nın her tarafında Türk Kültür Merkezleri açma niyetlerinin olduğunu söyleyen Kiev Kültür ve Tanıtma Müşaviri Berat Yıldız ise; “Şu anda Ukrayna’nın önemli yerlerinde kültür merkezlerimiz var. Ukrayna’nın en önemli endüstri kenti olarak bilinen ve ülkenin en çok ihracat yapan şehri Donetsk’teki devlet üniversitesinde kültür merkezi açtık. Bunların bir ileri seviyesi burada Türk dili ve kültürünü daha organizeli bir hale getirecek olan, Yunus Emre Enstitüsü’nün ileride Kiev’de açılacak olması. İnşallah bu yakın zamanda gerçekleşecektir. Bu açtığımız kültür merkezleri Yunus Emre Enstitüsünün bir nevi şubeleri olacak ve daha organize bir şekilde hizmet verecek. Bunu Kültür Tanıtma Müşavirliği olarak, sponsorların desteği ile yapıyoruz bu projeye destek veren, Meridyen Okulları, tur operatörümüz Anex Tour’a katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

İKİNCİ YABANCI DİL TÜRKÇE OLACAK
Donetsk Devlet Üniversitesi 1992 yılında kuruldu. Halen rektörlüğünü Ukrayna’nın önemli akademisyenlerinden Prof. Dr. Aleksandr Povajnıy yapmakta. Üniversitede; 6 Ukrayna Bilimler Akademisi üyesi profesör, 72 profesör, 245 doktor, 500 akademisyen çalışmakta. Üniversitede 8 fakülte, 23 bölüm, 7 ayrı kampusta 16 bin öğrenci okumakta.

Donetsk Devlet Üniversitesinde bu yıl Türkçe öğretimi de başladı. Seçmeli olarak Türkçe’yi öğrenen öğrenci sayısının 63 olduğu bildirildi.

Üniversite idarecilerinin verdiği bilgiye göre önümüzdeki yıl Türkçe üniversitenin “İkinci Yabancı Dili” statüsüyle öğrencilerin karşısına çıkacak.

Yunus Erdoğdu – Kiev  – Cihan

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]