Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Kiev’de, Avrasya bölgesindeki küresel problemler ışığında Ukrayna’nın perspektifleri konuşuldu

Avrasya bölgesindeki küresel problemler ışığında Ukrayna’nın perspektiflerinin görüşüldüğü 5’inci IAPSS Toplantısı, Kiev Millî Taras Şevçenko Üniversitesi’nde yapıldı.

Ukraynalı ve yabancı politologlar ile sosyologları bir araya getiren etkinliğe; Kiev Millî Taras Şevçenko Üniversitesi Felsefe Fakültesi Politoloji Bölümü Başkanı V. F. Tsvıh, Kiev Millî Taras Şevçenko Üniversitesi Felsefe Fakültesi Dekanı, Ukrayna Bilimler Akademisi üyesi A. Y. Konverskıy, Odesa Hukuk Akademisi Hukuk Politolojisi ve Sosyoloji Fakültesi Dekanı, siyasal bilimler alanında doktora derecesine sahip D. N. Yakovlev, Ukrayna Devlet Başkanlığı bünyesindeki Millî Yönetim Akademisi Devlet Memurluğu ve Yerel Yönetim Enstitüsü Başkanı, siyasal bilimler alanında doktora derecesine sahip S. O. Teleşun, Ukrayna Türkiye Kültür Merkezi «Syaivo»yu temsil eden A. Oran, IAPSS Hollanda şubesini temsil eden Jannick Burggraaff, Ukrayna Millî Teknik Üniversitesi olan Kiev Politeknik Üniversitesi Sosyoloji ve Hukuk Fakültesi Sosyoloji Bölümü Doçenti O. L. Yakubin, siyasal bilimler alanında doktora derecesine sahip IAPSS üyesi V. Y. Kalinin ve halk kontrolünü sağlayan «Söz ve İcrat» Organizasyonu Başkanı Y. M. Zayıka gibi uzmanlar katıldı.

Söz konusu etkinlik çerçevesinde günümüz Ukrayna’sında yer alan politik süreçler, siyasal teknolojiler ve iletişim, sosyal, siyasal ve hukuk öğretilerinin tarihi, dünya politikası ve uluslararası ilişkiler, siyasal teoriler ve yöntemler gibi konulara dair güncel sorunlar ele alındı.

Selâmlama konuşmasını yapan A. Y. Konverskıy, Ukrayna’nın geçirdiği zor zamanlara rağmen Kiev Millî Taras Şevçenko Üniversitesi’nin kendi eğitimsel misyonunu gerçekleştirmeye devam ettiğinin altını çizdi.

Toplantının katılımcılarını selâmlayıp son derece önemli problemlerden bahseden V. F. Tsvıh, politoloji ile felsefenin birbirlerine oldukça yakın olmasına rağmen genel olarak «yabancı» olduğuna dikkat çekerek politolojinin sosyoloji ile sıkı bir münasebet içinde olduğunu belirtti. Eleştirel düşünmeyi öğreten politolojinin, bütün mesleklerin temsilcileri için mühim bir disiplin olduğunu vurguladı.  

Söz konusu etkinlik çerçevesinde temsil ettiği kurumu tanıtan Hollandalı misafir J. Burggraaff, katılımcılarının verimli ve etkili bir şekilde çalışmalarını diledi.

Ateşli konuşmasını yapan S. O. Teleşun, Ukrayna’nın diğer ülkelerle sürdürdüğü ilişkiler meselesine değinerek Ukrayna’nın bir Avrupa ülkesi olduğu hâlde her şeyden önce kendi ulusal çıkarlarını savunması gerektiğini söyledi. Ortaklarımız değişebileceği hâlde amaçlarımızın hep aynı olması gerektiğini dile getirdi.

«Seçimler» kavramını «seçenek» kavramıyla karşılaştıran D. N. Yakovlev; «Ülkemizde seçimler ile seçim kampanyalarına önem verilirken, seçeneğin kendisi hep ikinci plânda kalır.» şeklinde konuştu. Raporunu özetleyen D. N. Yakovlev, konferansın katılımcılarına doğru bir seçenek yapmalarını diledi.  

Sözü edilen etkinliğe Ukrayna–Türkiye Kültür Merkezi olan «Syaivo»yu temsilen katılan A. Oran, gelenleri selâmlayıp verimli çalışmalar yapmaları ile yapıcı bir diyalog kurmalarını diledi.

Konferansın organizatörlerine şükranlarını sunan O. L. Yakubin, sosyal bilimlerin yaşadığı krizin sosyal problemlerden kaynaklandığını beyan etti. Konuşmasını sona erdirerek politologların dünyada yer alan değişimler konusunda etkili olabileceğini ileri süren O. L. Yakubin’e katılan V. Y. Kalinin, sosyal bilimlerin ileride bütün dünya için faydalı olacağını umduğunu söyledi.  

Sözünü ettiğimiz etkinlik çerçevesinde Ukraynalı politikacılar ile vatandaşların sorumluluk seviyesi (Y. M. Zayıka), Çin’in Ukrayna ile Doğu Avrupa’nın durumundaki rolü gibi konular masaya yatırıldı.

Konferansın seksiyonlarına katılan öğrenciler, dostça bir ortam içinde ortaklaşa çalışma fırsatını buldu. Genç uzmanlar, kamu politikası ile ilgili problemler, sivil toplumun oluşturulması ve bunlara benzer meseleler üzerinde durdu.

www.ukraynahaber.com.ua

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]