Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

[Foto Galeri] Kiev’de ‘Ukrayna-Türkiye İşbirliği Konferansı’ düzenlendi

Uluslararası Diyalog Avrasya Platformu (DAP) ile Taras Şevçenko Kiev Milli Devlet Üniversitesi, Ukrayna-Türkiye ilişkilerinin 20.yılında ‘Ukrayna-Türkiye İşbirliği Konferansı’ düzenledi.

Şevçenko Üniversitesi’nde düzenlenen konferansta, iki ülke arasındaki, siyasi, kültürel ve ekonomik işbirliği ele alındı. Açılış konuşmasını konferansa ev sahipliği yapan, Şevçenko Üniversitesi Rektörü ve Ukrayna Bilimler Akademisi üyesi Prof. Dr. Leonid Huberskiy yaptı. Konuşmasının önemli bir bölümünü DAP ile olan aktif işbirliğine ayıran Huberskiy, bundan çok memnun olduklarının altını çizdi. Rektör, DAP’ın 2011 ve 2012 yılı dönem başkanı olan Prof. Dr. Volodemir Sergeyçuk’un da, Şevçenko Üniversitesi akademisyenlerinden olduğunu hatırlattı.

Şevçenko Üniversitesi ile DAP’ın müşterek yürüttüğü faaliyetler hakkında bilgi veren Rektör Huberskiy, Nisan ayında da Şevçenko ve Gazi Üniversitesi’nin, Ukrayna-Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerini 20. yıl dönümü münasebetiyle birlikte uluslararası ilmi bir konferans düzenleyeceklerini bildirdi.

DAP Dönem Başkanı Volodymyr Serhiyçuk’un ise dönem başkanlıkları süresi zarfında iki ülke arasında işbirliğine katkı sağlayacak etkinlikleri hakkında bilgi verdi.

Konferansa; Türkiye’nin Kiev Büyükelçisi Ahmet Bülent Meriç, AK Parti Adana Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Bölüm Müdürü Oleksandr Mişçenko, Ukrayna Sanayi-Ticaret Odası Birinci

Başkan Yardımcısı Viktor Yanovskiy’nin yanı sıra çok sayıda Türk ve Ukraynalı akademisyen katıldı.

Konuşmacı olarak katılan milletvekilleri, akademisyenler, yönetici ve diplomatlar iki ülke arasında siyasal, ekonomik ve kültürel alanda karşılıklı ilişkilerin gelişmesine katkı sağlayacak somut teklifleri sundu.

‘UKRAYNA İLE TÜRKİYE KARA GÜN DOSTUDUR’
Ukrayna’nın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden birisinin Türkiye olduğunu ifade eden milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, iki ülkenin kara gün dostu olduğunu söyledi. Anadolu’daki kara gün deyiminin derin manalar taşıdığına dikkat çeken AK Parti Milletvekili Fırat; “Türkiye her zaman diğer ülkelerle olduğu gibi Ukrayna ile de karşılıklı çıkar dostluk ve dayanışma ilişkileri içerisindedir. Türkiye, bölge istikrarına katkı sağlamak, barış ve demokrasinin gelişmesinde rol oynamak anlayışıyla, Ukrayna ile her türlü ilişkilerini en üst düzeyde geliştirip, sürekliliğe kavuşturmak kararlığındadır.” şeklinde konuştu.

SERBEST TİCARET VE VİZE MUAFİYETİ GELİYOR
Konferansa konuşmacı olarak katılan, Kiev Büyükelçisi Ahmet Bülent Meriç ise, iki ülke ilişkilerinin resmi düzeyde başlamasının 20’inci yıl dönümünde konferansın gerçekleşmesinin çok anlamlı olduğunu ifade etti.

Meriç; “ Türkiye 2003 yılından bu yana Ukrayna’ya sağlam, tutarlı bir vizyon ile yaklaşmaktadır. 2003 yılında Türkiye, Ukrayna’yı ilişkilerin öncelikli geliştirilmesi gereken ülke olarak bakamaya başladı.” diye konuştu.

Ocak ayında gerçekleşen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ziyaretiyle birlikte Türkiye ile Ukrayna arasında serbest ticaret anlaşması ve vize muafiyeti anlaşmalarının kısa zamanda yapılmasının gündeme geldiğini belirten Meriç; “Böylece ülkelerimiz arasında kişiler mallar ve sermaye serbestçe dolaşabilecek. Bunun sonucunda birlikte bir refah artışı ortaya çıkacaktır.” dedi.

Ülkenin en prestijli ve köklü üniversitesi Şevçenko Üniversitesi Başbakan Erdoğan’a fahri doktora unvanı verilmişti.

Haber: Yunus Erdoğdu – Kiev – Cihan

Fotoğraflar: Turgay Koca – Meridian Magazine

 

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]