Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Foto GaleriTürkiye

Saray ve YSK’nın, Meral Akşener’e kurduğu “sahte imza” 15 CHP’li İYİ Parti’ye geçip tuzağını bozdu!

TBMM'de grubu olan İYİ Parti, 100 bin imzaya gerek kalmadan Meral Akşener'i cumhurbaşkanı adayı gösterebilecek. 100 bin ümza ürerinden YSK ve Saray'ın kurduğu "sahte imzalar" imza projesi başlamadan çökmüş oldu...

Güçlü bir çıkış yaparak AKP ve MHP’yi panikletip basın seçime gitmeye zorlayan İYİ Parti’nin seçimlere katılabileceği resmen kesinleşti.

CHP ve İYİ Parti arasında devam eden görüşmeler sonuçladı. İki parti ittifak konusunda uzlaştı. Buna göre; 15 CHP’li vekil İYİ Parti’ye geçecek. Böylelikle hazine yardımı da alabilecek.

NEDEN İYİ PARTİ’YE GEÇTİLER?
Başkent Ankara kulislerinden aldığımız haberlere göre saraydan, Yüksek Seçim Kurulu (YSK)’na İYİ Parti’nin seçimlere girmemesi yönünde bir talimat gitmişti. Yargıtayi, “İYİ Parti seçime girebilir” açıklaması yapmasına rağmen YSK işi sallamıştı.

İYİ PARTİYE KURULAN TUZAK NEYDİ?

Başkent Ankara kulislerinden edindiğimiz bilgilere göre YSK, 100 bin imza ile aday olmayı düşünen Meral Akşener’in topladığı imzaların bir kısmını geçersiz sayacak son dakika da bir engel çıkartacaktı. Ancak, 20 milletvekili ile aday gösterilmesi durumunda bu tuzak da bozulmuş oldu.

Şimdi gözler ve kulaklar AKP ile MHP’nin bir sonraki hamlesinde.

15 CHP’li demokrasi kahramanı İYİ Parti’ye geçti

CHP heyeti ile İYİ Parti heyeti arasında bugün TBMM’de yapılan görüşme sonunda CHP’nin 15 milletvekilinin İYİ Parti’ye geçmesi kararı alındı.

Kararı, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay açıkladı. Altay, “15 milletvekilimiz bugün CHP’den istifa edip İYİ Parti’ye katıldılar. Demokrasinin kazanması için yargının bu siyasi tasarrufunun ortadan kaldırılması için siyasi değil ama demokratik bir tasarruf ile CHP’ye mensup 15 sayın milletvekili bugün partimizden istifa ettiler İYİ Parti’ye katıldılar” dedi.

CHP’nin bu adımı ile TBMM’de beş milletvekili olan İYİ Parti’nin grup kurabilmesi ve dolayısıyla 24 Haziran’a alınan seçimlere katılmasının önündeki engel de kalkmış oluyor. Böylelikle İYİ Parti seçim sürecinde hazine yardımından da faydalanabilecek.

Artık, TBMM’de grubu olan İYİ Parti, 100 bin imzaya gerek kalmadan Meral Akşener‘i cumhurbaşkanı adayı gösterebilecek.

Altay, mecliste yaptığı basın toplantısında, “YSK’nın bir demokrasi ayıbına zorlanması, bir demokrasi ayıbına imza atmaması ve atamasına da fırsat ve imkan sağlamak istiyoruz. Demokrasi herkes için. Demokrasinin kazanması için yargının bu siyasi tasarrufunun ortadan kaldırılması için siyasi değil ama demokratik bir tasarruf ile CHP’ye mensup 15 sayın milletvekili bugün partimizden istifa ettiler İYİ Parti’ye katıldılar” diye ekledi.

BÜLENT TEZCAN: DEMOKRASİ ÖNÜNDEKİ TUZAĞI TEMİZLEME ADIMI
Karar sonrası açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan da, “15 arkadaşımız bir parti göreviyle CHP’den istifa edip İYİ Parti’ye geçmişlerdir. Bu, tarihi bir sorumluluk tarihi bir görevdir. tarih onları partilerinden ayrılan değil partisinin verdiği görev nedeniyle demokrasiyi kurtaran kahramanlar olarak yazacaktır” dedi.
Tezcan, “Bu zor bir görevdir, bu attığımız adım demokrasinin önünde kurulan tuzağı temizleme adımıdır” diye konuştu.
Açıklamanın ardından CHP’nin İstanbul milletvekili İlhan Cihaner Twitter hesabından CHP’li milletvekillerinin İYİ Parti’ye katılmasına tepki gösterip, “ÖDP, TKP ve DSP için de 20’şer vekil isteriz!” mesajı paylaştı.

İşte CHP’den istifa ederek İYİ Parti’ye katılıp, İYİ Parti’nin TBMM’de grup kurmasının yolunu açan milletvekilleri;
1. Burcu Köksal – Afyonkarahisar
2. Mustafa Tuncer – Amasya
3. Nihat Yeşil – Ankara
4. Hüseyin Yıldız – Aydın
5. Ahmet Akın – Balıkesir
6. Mehmet Göker – Burdur
7. Nurhayat Altaca Kayışoğlu – Bursa
8. Erkan Aydın – Bursa
9.Tufan Köse – Çorum
10. Okan Gaytancıoğlu – Edirne
11. Tacettin Bayır – İzmir
12. Çetin Arık – Kayseri
13. Fatma Kaptan Hürriyet – Kocaeli
14. Ömer Fethi Gürer – Niğde
15. Ünal Demirtaş – Zonguldak

 

Sadi Güven’in açıklamalarından satır başları şöyle:

“Anayasa gereğince Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile birlikte iki seçimi bir arada yapacağız. Seçim için her türlü hazırlığımız tamam. Bugün itibariyle seçim takvimi hazırlıkları başladı. İki gün içinde takvimi yapacağız. Meclis’ten çıkması halinde yapılacak seçimlerin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.

İYİ Parti seçime katılacak mı?

İYİ Parti seçimlere girebiliyor mu, giremez mi bunu ben de bilmiyorum. Hangi partilerin seçime katılacağı Siyasi Partiler Kanunu’nun 36. maddesinde bellidir. Bu şartları hangi partilerin yerine getirdiği konusunda Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan kayıtları isteyeceğiz.

Gerekli incelemeleri yapıp hangi partilerin seçime katılacağını belirleyeceğiz. Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinin aynı gün içinde yapılacağı için biz de takvimi buna göre hazırlayacağız.”

Bu arada, YSK Başkanı Sadi Güven, sosyal medyada dolaşan “İyi Parti seçime giremez” yazısını yalanladı. Güven, YSK tarafından Adalet Bakanlığı’na bu konuda herhangi bir yazı yazılmadığını söyledi.

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]