Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Boydak, Rusya’da fabrika kurdu, hedef bin satış noktası

Rusya ve Türkiye arasında siyasi alanda yaşanan bahar havası, ekonomik ve ticari ilişkilere de olumlu yansıyor. Vestel, Beko, Şişecam, Rönesans, Colin’s ve diğer binlerce Türk firmasının Rusya’daki yatırımları 7 milyar doları geçti. Boydak Holding’in mobilya markalarından Bellona, Rusya’da fabrika satın alarak üretime başladı. 2013 sonuna kadar ek üretim tesisleri ile birlikte 35 milyon dolarlık yatırım planlayan Bellona, 140 milyonun üzerinde nüfusun yaşadığı coğrafyada binin üzerinde satış noktasına ulaşmayı hedefliyor. Ukrayna ve Rusya’da faaliyette bulunan Avrupalı bir markanın tesislerini satın alarak modernize eden Boydak Grubu, 300 kişi ile başlayan istihdamını 2013 sonuna kadar 750’ye çıkaracak. Bir yıl gibi kısa bir sürede Rusya pazarında 80’nin üzerinde satış noktasına ulaşan firma, Rus tüketicisinin Bellona ürünlerine gösterdiği ilgiden memnun.

Türkiye’de Bellona, İstikbal ve Mondi markaları ile 2 binin üzerinde noktada hizmet veren Boydak Holding’in 2011 toplam ihracat rakamı 460 milyon dolar. Yüzün üzerinde ülkeye yapılan mobilya ihracatından elde edilen rakam ise 150 milyon dolar. Tüm sektörün ihracatının yüzde 10-15’ini oluşturuyor. 2012 için toplam 550 milyon dolarlık ihracat planlayan grup, mobilya sektöründeki rakamını ise 175 milyon dolara çıkaracak.

Rusya yatırımları ile ilgili Cihan Haber Ajansı’na değerlendirmede bulunan Boydak Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Memduh Boydak, gelişen Rusya pazarında ışık gördüklerini, bölgede yatırım yapmaya devam edeceklerini söyledi. 2011’de Rusya pazarına bir fabrika satın alarak girdiklerini ifade eden Boydak, “Ek fabrika binalarımızın inşaatları devam ediyor. Toplam 35 milyon dolarlık bir piyasa giriş yatırımı planlıyoruz. Olumlu izlenim edinmemiz durumunda yatırımlarımızı sürdüreceğiz” dedi.

RUSYA ÇOK HIZLI GELİŞİYOR

Rusya’nın gelişen bir ekonomi olduğunu, Türkiye’de olduğu gibi siyasi istikrar ve güven ortamının iş dünyasının gelişimini teşvik ettiğini kaydeden Boydak, “Rusya pazarını görmezden gelemezdik. Türkiye’de elde ettiğimiz mesleki birikimimizi hem Rusya’ya hem ülkemize hem de şirketimize faydaya dönüştürmeyi planlıyoruz. Rusya çok hızlı gelişiyor. Dönüşüm dinamikleri güçlü. Rusya pazarı istikbal vaat ediyor” şeklinde konuştu.
İki ülke devlet başkanları ve yönetimleri arasında siyasi yakınlığın iş dünyasının önünü açtığını ifade eden Türk iş adamı, “Her şeyden önce vizeler kalktı. Çok büyük rahatlık. İki ülkede de siyasi istikrar ve güven var. Ekonomik gelişme ancak bu ortamda sağlanabilir. Rusya şimdi yeni seçimlerden çıktı, yine istikrar ve güveni tercih etti. Ekonomik kaynakları ülkenin hayli fazla. Halkın yaşam koşulları da her geçen gün iyileşiyor. Yatırım için önemli bir pazar olarak gördük” tespitinde bulundu.

RUSYA’DA YATIRIM 2,5 KAT PAHALI

Bürokratik işlemlerin zaman aldığını, bunun yatırımcı açısından olumsuz bir durum oluşturduğunu ifade eden Türk girişimci, yatırım maliyetlerinin de Türkiye’ye göre 2,5 kat daha pahalı olduğunu söyledi. Boydak, “Coğrafya çok geniş. Arz-talep dengesinin olmaması, bir kısım malzemelerin dışarıdan geliyor olması maliyetleri artırıyor olabilir. Kalifiye eleman sorununu da kendi elemanınızı yetiştirerek aşıyoruz. Rusya’da halkın büyük çoğunluğu üniversite mezunu. Bu bir avantaj. Kendi sektörümüze adapte etmek çok zor olmuyor” şeklinde konuştu.

Rusya pazarına yönelik kumaş tarzı ya da bazı ürünlerde bir kısım fonksiyon değişikliklerine giderek pazara uyum sağlamaya çalıştıklarını vurgulayan Türk iş adamı Boydak, “Türkiye’den çok farklı bir coğrafya değil. Genelde beğeni tarzlarımız örtüşüyor. Şimdi panel mobilya, kanepe, koltuk, yatak ve baza ile üretime başladık. 2013 sonuna kadar Türkiye’de var olan tüm ürün gamlarımızı Rusya’da da üretiyor olacağız” dedi.

RUSYA’DA YATIRIM YAPACAKLARA TAVSİYE

Rusya’nın zor bir pazar olduğunu, ancak semeresinin de bol olduğuna dikkat çeken Boydak, Rusya’da yatırım yapacak şirketlere şu tavsiyelerde bulundu: “Sabırlı ve metanetli olmak lazım. Ülkenin dinamiklerini yerinde okumak gerekir. İyi bir ekip ve koordinasyon önemli. Hukuki alt yapı başlangıçta iyi kurulmalı. Geniş coğrafyada iş yapma metodu geliştirilmeli. Bir de mücadele…”

ÇEVRE BÖLGEDEKİ SORUNLAR BİTERSE TÜRKİYE’NİN ÖNÜ DAHA DA AÇILIR

Türkiye ekonomisi ile ilgili de tespitlerde bulunan Boydak son 5-6 yıllık sürede önemli gelişmeler yaşandığını söyledi. Suriye ve diğer bölgesel sorunların çözülmesi durumunda Türkiye’nin önünün daha da açılacağını ifade eden Boydak, “Ülkemizde siyasi istikrarın olması iş dünyasına güven veriyor. 20 sene önce Avrupa ülkeleri, ABD’ye mobilya ihracatı söz konusu bile değildi. 2011’de sektör 1,5 milyar dolar ihracat yaptı. Bu çok ciddi bir rakam” değerlendirmesinde bulundu.

FARUK AKKAN – YAŞAR NİYAZBAYEV | MOSKOVA – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]