Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Dünya

Katalonya’da, olaylı referandum

Polisin plastik mermi kullandığı olaylarda 844 kişi yaralandı.

Katalanlar, İspanyol polisinin engelleme girişimlerine rağmen bağımsızlık referandumu için sandık başına gitti. Bölgesel Katalan hükümetine göre, polisin plastik mermi kullandığı olaylarda 844 kişi yaralandı.

Birçok Katalan aile ve aktivist, sandıkların kurulduğu okul ya da diğer binaları işgal ederek, polisin bu yerleri seçime kapatmasına engel olmaya çalıştı. Ancak İspanyol hükümeti, oy verme işlemi gerçekleştirilmesi planlanan merkezlerin “çoğunu” kapattığını duyurdu.

Katalan bölgesel hükümetinin sözcüsü Jordi Turull ise gelişmelerle ilgili düzenlediği basın toplantısında, seçim merkezlerinin dörtte üçünün açık olduğunu duyurdu ve seçmenlerden oy vermeye devam etmelerini istedi.

Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont ise referandum sonrası bağımsız bir devlet kurma hakkını elde ettiklerini söyledi.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ise “Katalanların çoğu referanduma katılmak istemedi” dedi
Katalonya’da bağımsızlık yanlısı gruplar ve sendikalar Salı günü genel greve gideceklerini açıkladı.

SÜREÇ NASIL İŞEDİ VE NE OLUR?
İspanyol polisinin referandumu engellemek için günlerdir sürdürdüğü girişimlere rağmen Katalan yetkililer, yaklaşık 5.3 milyon seçmene Katalonya genelinde kurulan 2 bin 300’ü aşkın seçim merkezine giderek oy kullanmaları için çağrıda bulunmuştu. Katalonya’daki referandum pusulasında “Katalonya’nın bir cumhuriyet olarak bağımsız bir devlet olmasını istiyor musunuz?” sorusu yer alıyor.

Katalan liderler, referandumdan “evet” çıkması halinde 48 saat içine bağımsızlık ilan edeceklerini duyurdular.

Katalonya İspanya’dan ayrılırsa Avrupa Birliği (AB) üyeliği düşecek. AB’ye yeniden üye olabilmek için başvuruda bulunması gerekecek. Üyelik görüşmelerinin tamamlanması da uzun zaman alacak. Bu bölgeden AB ülkelerine satılacak mallar için gümrük vergisi ödenmesi gerekecek. Otomobillerde gümrük vergisi yüzde 10’u buluyor. İspanya Ticaret Odaları Birliği Başkanı Jose Luis Bonet bağımsızlığın öncelikle küçük ve orta ölçekli Katalonya şirketlerini iflasa sürükleyeceğini iddia ediyor. Bonet büyük şirketlerin yatırım planlarını ertelediğini açıkladı. Sanayi kuruluşları gibi tekstil endüstrisinin önde gelen markaları da Katalonya’da üretim yapıyor. Başta Siemens, Bayer, BASF ve Evonik olmak üzere İspanya’daki Alman şirketlerinin yaklaşık yarısı Katalonya’da üretim yapıyor.
Turizmde de Katalonya başı çekiyor. 2016’da 17 milyon yabancı turist ağırlayan Katalonya, İspanya’nın diğer önemli turistik bölgeleri olan Balear ve Kanarya Adaları’nı açık farkla geride bırakmıştı. Turizm Bakanı Alvaro Nadal, Katalonya’nın İspanya’dan ayrılmasının olumsuz etkisinin Barcelona’daki son terör saldırısını bile gölgede bırakacağını söyledi. Bakan Katalonya’nın AB’nin ortak para birimi Euro’yu kaybedeceğini, bankamatiklerin çalışmayacağını ve yabancı turistlerin sıkıntı çekeceğini sözlerine ekledi.

 

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]