Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Dünya

İran, şüpheli insansız hava araçlarıyla Dubai’yi vurdu: 3 ölü, 6 yaralı

Saldırıyı Yemen'deki İran destekli Husiler üstlendiği bildirildi

Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) başkenti Abu Dabi’de, Yemen’deki İran destekli Husilerin silahlı insansız hava aracıyla (SİHA) gerçekleştirdiği saldırı sonucu 3 yakıt tankerinde patlama meydana geldiği belirtildi.

Saldırı sonrasında ilk gelen bilgilere göre 3 kişinin öldüğü 6 kişinin de yaralandığı bildirildi. Tankerlerin infilak etmesi Abu Dabi’nin uluslararası havaalanında yangına yol açtı.

BAE resmi ajandı WAM’ın haberine göre, Abu Dabi’deki Musaffah bölgesine SİHA ile saldırı düzenlendi.

Saldırının 3 yakıt tankerinde patlamaya neden olduğu kaydedildi.

Patlama sonrasında, BAE ulusal petrol şirketi ADNOC ile Abu Dabi Uluslararası Havalimanı yakınında yangın çıktığı aktarıldı.

Saldırı nedeniyle ciddi bir hasarın oluşmadığı ifade edilirken, ölü ve yaralı bilgisine ise yer verilmedi.

Öte yandan Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, Husilere ait El-Mesire televizyonuna verdiği demeçte, “BAE’nin derinliklerine yönelik düzenlenen bir askeri saldırı hakkında ilerleyen saatlerde açıklama yapacağını” duyurdu.

BAE polisi, ölülerin iki Hint uyruklu ve bir Pakistanlı olduğunu belirledi.

Abu Dabi’nin devlete ait enerji şirketinin bir boru hattı ağı ve bir petrol tankeri depolama tesisi işlettiği bir sanayi bölgesinde de birkaç kişi yaralandı. Polis, yaralıların hafif ila orta dereceli yaralanmalara maruz kaldıklarını söyledi.

Tesiste üç nakliye tankeri alev alırken, Abu Dabi Uluslararası Havalimanı’nın bir uzantısında başka bir yangın daha çıktı.

Polis, soruşturmanın sürdüğünü ve ön bulguların, iki bölgeye düşen ve patlamaya ve yangına neden olabilecek muhtemelen insansız hava araçlarına ait küçük uçan cisimler olduğunu gösterdiğini söyledi. Daha fazla ayrıntı vermeden olaylardan önemli bir hasar olmadığını söylenildi.

Yemen’in İran destekli Husi isyancıları, Pazartesi günü Birleşik Arap Emirlikleri’ni hedef alan bir saldırının arkasında olduklarını iddia ettiler, ancak ayrıntı vermediler. BAE, Yemen’deki savaştan kendi güçlerini büyük ölçüde çekmiş olsa da, hâlâ çatışmaya aktif olarak katılıyor ve Husilerle savaşan Yemenli milisleri destekliyor.

Olay, Husilerin baskıyla karşı karşıya kalması ve ağır kayıplar vermesiyle ortaya çıkıyor. BAE’nin müttefiki ve desteklediği Yemen kuvvetleri, önemli güney ve orta illerdeki isyancıları geri püskürterek, Husilerin Yemen’in kuzey yarısının tamamını kontrol etme çabalarını boşa çıkardı.

Yemen’in hükümete bağlı güçleri bu ayın başlarında güneydeki Şabva eyaletinin tamamını Husilerden geri aldı ve yakındaki Marib eyaletinde ilerleme kaydetti. BAE destekli Devler Tugayları tarafından desteklendiler ve Suudi hava saldırılarından yardım aldı.

Suudi Arabistan Pazartesi günkü Abu Dabi’yi hedef alan saldırıyı kınadı ve bunu Husilerin oluşturduğu tehlikeleri gösteren “korkakça bir terörist saldırı” olarak nitelendirdi. Suudi Arabistan’ın yanı sıra ABD, BM uzmanları ve diğerleri İran’ı Husilere silah tedarik etmekle suçladı.

BAE, 2015’ten beri Husilere karşı savaş yürüten ve geçen yıl isyancılar tarafından devrilen uluslararası destekli hükümeti yeniden kurmaya çalışan Suudi liderliğindeki koalisyonun kilit bir üyesiydi.

Saldırının Dubai’ye günlük yaşamı doğrudan etkilemedi. gökdelenler ve beş yıldızlı otellerde hayatın olağan seyrinde devam ettiği bildirildi.

Abu Dabi’deki havalimanı yangını polis tarafından “küçük” olarak nitelendirildi ve uluslararası havalimanının halen yapım aşamasında olan bir uzantısında meydana geldi. Etihad Havayolları’na ev sahipliği yapan havalimanında  yıllardır inşaat devam ediyor, ancak yangının orası olup olmadığı belli değil.

Etihad Havayolları, “önlemlerin az sayıda uçuşun kısa süreli aksamasına neden olduğunu” ve havalimanı operasyonlarının normale döndüğünü söyledi. Abu Dabi Havaalanları, yorum talebine hemen yanıt vermedi.

Diğer patlama, Musaffah sanayi bölgesindeki Abu Dhabi National Oil Co. kompleksinin yakınında üç petrol nakliye tankerini vurdu. Şirket, burayı Abu Dabi şehrinin merkezinden yaklaşık 22 kilometre (13 mil) uzaklıkta bulunan ve 36 depolama tankının da yakıt taşıyan nakliye kamyonlarına tedarik ettiği bir boru hattı ve terminal tesisi olarak tanımlıyor.

Tankerlerin alev aldığı konum, Husilerin Yemen’deki kalesi Saada’nın yaklaşık 1.800 kilometre (1.100 mil) kuzeydoğusunda.

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in Orta Doğu turu kapsamında Birleşik Arap Emirikleri’ni (BAE) ziyaret ediyor.

Olay, Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in’in BAE’yi ziyaret etmesiyle ortaya çıktı. BAE Başbakanı ve Dubai hükümdarı Şeyh Muhammed bin Rashid Al Maktoum ile Pazar günü yaptığı görüşmede, iki ülkenin BAE’ye Güney Koreli karadan havaya füze satışı için 3.5 milyar dolar değerinde bir ön anlaşmaya vardığı bildirildi.

Güney Kore cumhurbaşkanının günün erken saatlerinde katıldığı bir etkinlikte, Emirati Enerji Bakanı Suhail al-Mazrouei, ADNOC tesisindeki patlama hakkında yorum yapmayı reddetti ve AP’ye yalnızca polisin soruşturmalarıyla ilgili bilgilendirmeyi sağlayacağını söyledi.

Husiler, daha önce de Suudi Arabistan ve BAE’ye yönelik ham ve belirsiz saldırılar başlatmak için bomba yüklü insansız hava araçları kullandı. Grup ayrıca Suudi havaalanlarına, petrol tesislerine ve boru hatlarına füzeler fırlattı ve önemli nakliye rotalarına saldırılar için bubi tuzaklı tekneler kullandı.

Bu ayın başlarında Husiler, uluslararası ticaret ve enerji sevkiyatları için çok önemli bir rota olan Kızıldeniz’de Emirlik bayraklı bir gemiye el koydu .

Suudi Arabistan’da Husi saldırılarından dolayı sivil ölümleri olmasına rağmen, daha önce BAE’de herhangi bir ölüm bildirilmemiştir.

Yemen’de çatışmalarda çok sayıda sivil hayatını kaybetti. Savaş, Yemen’de hem sivil hem de savaşçı olmak üzere 130.000 kişi öldü. Yemen’de ülke genelinde yoksulluk yüzünden açlığı ve kıtlığı had safhada.

Uzmanlar Körfez Arap devletleri daha geniş bölgesel gerilimleri dağıtmak için bir çözüm bulmadıkça saldırıların devam edeceğini  belirtiyor.

Muhabir: Muammer bin Esed el-Hazım – Dubai | UkraynaHaber.com

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]