Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
GündemVideo

[VİDEO] Ukrayna Müslümanlarının 6. kongresi gerçekleşti

Ukrayna'nın bağımsızlığını kazanması ile birlikte 26 yıl önce kurulan Ukrayna Müslümanları Dini İdaresi (DUMU) 6. Kongresini gerçekleştirdi.

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de Ukrayna Müslümanlarının 6. Kongresi, “Maneviyat. Birlik ve Vatanseverlik” şiarıyla gerçekleşti. Ülkenin en büyük gösteri ve kongre merkezi Palas Ukrayna’daki kongreye; 4 bine yakın delegenin yanı sıra, Ukrayna Kiliseler ve Dini Organizasyonlar Konseyi (AUCCRO) temsilcileri, Müslüman ülkelerin dış misyon temsilcileri, medya ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Ukrayna Başbakanı Vladimir Groysman, Ukrayna İstihbarat Teşkilatı Başkanı (SSU) General Vasil Gritsak başta olmak üzere milletvekilleri, valiler, parti başkanları mesaj gönderdi.

23 Kasım’da gerçekleşen 6. Kongre Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Kongrede Ukrayna Müslümanlarının sorunları bütün yönleriyle ele alındı. Kongreye katılanların oy birliği ile DUMU’nun yeni tüzüğü, manevi heyet – darul fetva ve yönetim kadrolarının yanı sıra önümüzdeki dönem için stratejik programı belirledi.

Kongrede Türkmenistan’ın Ukrayna Büyükelçisi Nurberdi Amanmuradov, Endonezya Büyükelçisi Yuddi Krisnandi, Ukrayna Parlamentosu Sağlık Komitesi Başkanı Olga Bogomolets, Ukrayna Dış İstihbarat Servisi Eski Başkanı Nikolay Malomuj, Ukrayna Kiliseler ve Dini Organizasyonlar Konseyi AUCCRO adına Roma Katolik Kilisesi’nin Episkopsu Vitaliy Krivitskiy konuşma yaptı.

Ukrayna Müftüsü Şeyh Ahmed Tamim: “Kongreye Ukrayna’nın bütün bölgelerinden Müslüman delegeler geldi. Bir çok milletten Müslümanlar katıldı. Birbirimizi topluluk olarak destekliyoruz. Ukrayna’da bütün kültürlerin arasında diyalogun gelişmesini istiyoruz.” dedi.

Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi (RNBO) Başkanı Birinci Yardımcısı Orgeneral Mihail Koval da bir kutlama konuşması yaptı ve RNBO Başkanı Aleksandr Turçinov’un mesajını aktardı. Orgeneral Koval, Ukrayna Müslümanları Dini İdaresi’ne ve Şeyh Ahmed Tamim’e verdiği kişisel desteği kürsüden dile getirdi.

Kongrede; Malezya, Mısır, ABD, Avustralya, Yunanistan, Litvanya, Letonya, Azerbaycan, Güney Afrika Cumhuriyeti, Nijerya, gibi ülkelerdeki kanaat önderlerinden gelen mesajlar da okundu.

Kongre gençlerin farklı dillerde okuduğu ilahilerle sona erdi.

Muhabir: Yunus Erdoğdu – Kiev | [email protected]

Twitter: @erdogduy

Facebook: facebook.com/erdogduy

İnstagram: https://www.instagram.com/founderofukraynahaber/

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]