Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Dünya

Kırım’ı işgal eden Rusya’nın “Yeşil Adamları” Türkiye sınırında!

"Yeşil Adamlar" tanımlamasının başlıca nedeni, kiralık militanların yeşil üniformaları üzerinde hiç bir tanımlayıcı rütbe isim olmaması.

Ukrayna’ya, bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti’ni 2014’te işgali “Yeşil Adamlar” lakaplı ağır silahlı Rus militanlar, Suriye’de, Türkiye sınırında aktif görevde.

“Yeşil Adamlar” tanımlamasının başlıca nedeni, kiralık militanların yeşil üniformaları üzerinde hiç bir tanımlayıcı rütbe isim olmaması. Yönetiminde, Dimitriy Utkin adında eski bir teğmenin bulunduğu Rus ‘Wagner Özel Güvenlik’ şirketi, yapısı itibariyle ABD’nin Irak’ta kullandığı Blackwater’ı andırıyor. Hakkında çok fazla bilgi olmayan Utkin’in, Wagner’in başında ‘göstermelik’ olarak bulunduğu, asıl yöneticinin başkası olduğu söyleniyor.

Basında yer alan haberlere göre Wagner, yıl başından bu tarafa 40 mensubunu Suriye’deki kanlı Esed Rejimi’ni savunurken kaybetti. Bu “Yeşil Adamların” ölüm kalım haberlerinde sağlıklı bilgi almak mümkün değil bilgiler genellikle haber kaynaklarından ya da ölen militanların yakınlarından elde edilen bilgilere göre tespit ediliyor. Yılbaşından bu tarafa 40 askerin öldüğü yönündeki bilgiyi Reuters haber ajansı geçmişti.

ÇOK ZENGİNLER: NEREDEN BU DEĞİRMENİN SUYU?

Donbas’da bir çok çocuğu babasız, anaları evlatsız bırakan kiralıklar şimdilerde Suriye’ye taşındı. Wagner’in finansmanının nasıl sağlandığına yönelik net bir bilgi bulunmuyor. Ancak her gün onlarca kornet füzesiyle zırhlı araç eğitimi dahi yapıldığı göz önünde bulundurulduğunda ciddi bir finans desteğinin şart olduğu anlaşılıyor.

Wagner’e bağlı bu yeşil adamlar eğitimleri sırasında aylık 1100 dolar ödendiği iddia ediliyor. Savaşa gönderilmeleri için bu eğitimlerden başarıyla geçmeleri şart. Askerlerin sosyal medya kullanmamaları ve yapılan faaliyetler hakkında en az 10 yıl boyunca konuşmamaları, Moskova yönetiminin getirdiği kesin kurallardan bazıları.

Tamamı eski askerlerden oluşan Wagner’in Suriye’deki varlığı 5 bin personele ulaştığı belirtiliyor. Maaşları 4 bin doları geçen bu lejyonerler arasında Müslüman Çeçenler de var.

2014 yılında Kırım işgali akabinde Suriye’de etkin olan yılından buyana Suriye’de gayriresmi faaliyet gösteren “Yeşil Adamlar”, Wagner özel güvenlik şirketlerinin artık resmi faaliyet gösteriyor.

MÜSLÜMANLAR DA VAR

Ateşkes olmasına rağmen, bu ayın başında Rusya pasaportu taşıyan Wagner’e bağlı 2 bin lejyoner daha Suriye’ye girdiği söyleniyor. Böylece şirketin Suriye’deki paralı asker sayısı 5 bine ulaştığı bildirildi. Gelenler arasında İnguş ve Çeçen kökenli çok sayıda Rusya vatandaşı Müslüman savaşçılar da bulunması dikkat çekiyor. Wagner üyeleri, ‘ateşkes garantörlüğü’ yanında Rusya’nın bölgede göz diktiği doğalgaz ve petrol havzalarının da ‘güvenliğini’ sağlayacak.

TAMAMI ESKİ ASKER

Wagner şirketi ilginç özelliklere sahip. Ukrayna’da Rusya yanlısı ayrılıkçı milisleri desteklemek için çatışmalara dahil olan Wagner milisleri, Suriye’nin Palmira bölgesinde de IŞİD ile savaştı. Gizlilik içinde hareket eden şirket personeli, 35 ile 55 yaş arası emekli ordu mensuplarından oluşuyor. İddiaya göre eğitim yeri olarak Rusya’nın güneyindeki Krasnodar’a bağlı Molkino kasabasını seçen Wagner, ismini komutanlarının telsiz çağrı kodundan alıyor.

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]