Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Medya

Fethullah Gülen: 15 Temmuz’u ulusalcı komutanlar yapmış olabilir

Türk medyası "ulusalcı" olarak kullandığı kelimeyi "laik" olarak çevirdi.

Fethullah Gülen Hocaefendi’nin Mısır’da Youm7’de yayınlanan röportajında 15 Temmuz gecesi yaşanan olayın nasıl gerçekleşmiş ve organize edilmiş olabileceğiyle ilgili soruya verdiği cevap Türk Medyası tarafından çarpıtılarak yayınlandı.

Hocaefendi’nin verdiği cevapta “ulusalcı” olarak kullandığı kelime medyada “laik” olarak çevrildi. Hocaefendi kimseyi suçlamadığı ve uluslararası raporlara atıf yaptığı halde, bir kesimi suçluyormuş gibi cümle çarpıtılarak verildi.

Bunun üzerine The Alliance for Shared Values (AFSV) tarafından bir açıklama yapıldı ve röportajda Hocaefendi’nin söyledikleri İngilizce ve Türkçe orjinalinden yayınlandı.

İŞTE HOCAEFENDİ’NİN SÖYLEDİKLERİ

Türkçe
Soru: Geçen yıl 15 Temmuz’da Erdoğan’a yapılan basarisiz darbe teşebbüsünün arkasında olmakla suçlanıyorsunuz. Darbeden gerçekten kim sorumlu?

Cevap: Darbe teşebbüsünü o gece kınadım ve yapılan suçlamayı açık ve net bir dille reddettim.  Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan herhangi bir soruşturma yapılmadan beni suçlamaya başladı. Bu ne temel dini prensiplerle ne de evrensel hukuk prensipleriyle tevil edilemez. Daha ortada bir soruşturma bile yokken nasıl bir insana atf-i cürümde bulunursunuz? Ben şu veya bu kişinin veya grubun bu girişimi planladığını iddia edebilecek durumda değilim.

Ancak bir takım yorumcular, bazı ulusalcı komutanların esasen askeri bir darbe olmayan ama askeri darbe gibi görünen bir şey organize etmiş olabileceğini dillendirdiler. Bunu yapmakla benimle irtibatlandırdıkları askerleri ordudan temizlemek, askerin millet nezdinde itibarini zedeleyerek Erdoğan’ın asker üzerinde elini güçlendirmesine zemin hazırlamayı hedeflediklerini iddia ettiler ki kanaatimce bu diğer iddialara nazaran daha makul. Ancak tekrar edeyim, elde açık delil olmadan herhangi bir kimseyi suçlamaktan Allah’a sığınırım. Ben daha o günlerde Cumhurbaşkanı’na çağrı yaptım, uluslararası bir heyet teşekkül etsin, hadiseyi tepeden tırnağa araştırsınlar ve şayet beni suçlu bulurlarsa kendi biletimi alıp Türkiye’ye döneceğim dedim. Ama buna bir cevab-u sevap verilmedi.

ABD’de ikamet eden Türk vaiz Fethullah Gülen Hocaefendi Saylorsburg’daki konutunda. Pennsylvania-ABD 10 Temmuz 2017. Fotoğraf: REUTERS/Charles Mostoller

Fethullah Gülen

English
Question: You’ve been accused of being behind a failed coup against Erdogan on July 15 last year. Who is really responsible for the coup?

Response: I have condemned the coup attempt on that very night and denied any involvement. But President Erdogan, without any investigation, began accusing me. This is wrong both from an Islamic perspective and from the perspective of universal principles of justice. How can you accuse someone with a gross crime without any investigation?

I am not in a position to claim that this or that person or group staged that attempt. But observers and commentators are suggesting that a group of ultranationalist commanders might have organized something that gave the appearance of a coup but was not a real coup. It was designed to help purge the military of people allegedly sympathetic to me, and in the process diminish the credibility of the military in the eyes of the public and help Erdogan strengthen his hand over the military. I think this explanation makes more sense than other theories. But again, I seek refuge from God from accusing anybody without clear evidence. I invited Erdogan to allow for an international investigation into the event and I pledged that if they found me guilty I would buy my own ticket and return to Turkey. But he did not respond to my challenge.

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Sizi siber suçlara bildireceğim.Hala daha Türk kaynaklarında fetöyü savunan fetöcü katillerin telekominikasyon tarafından izin verilerek yayın yapmasıda garip.Siteniz kapatılmalı …

    1. Hemşerim SSS nasılsın? Hitlerin “SS” ordusu vardı.. Sen aslında ulusalcı çocuksun.. SSS ne ara Erdoğan’ın SS ordusuna kayıt oldun? ttnet’in internet hızından memnun musun? Eskisehir’de havalar nasıl… Aman ava giderken avlanma…

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]