Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Yavuz Baydar, Avrupa’nın en büyük basın ödülünü kazandı

Avrupa gazeteciliğinin önde gelen isimleri bugün Reuters’ın Londra’daki merkezinde, 47 Avrupa ülkesinde “gazetecilik alanındaki en yüksek kazanımları selamlamak ve teşvik etmek” amaçlı bir ödül için buluştu.

Today’s Zaman Gazetesi yazarı ve Platform 24 kurucusu Yavuz Baydar’a The Guardian ve Der Speigel’le paylaştığı Avrupa Basın Ödülü’nü getiren, Sabah gazetesinden uzaklaştırılmasına yol açan yazıları oldu.

“Avrupa’nın Pulitzer Ödülü” olarak kabul edilen Avrupa Basın Ödülü bu yıl ikinci kez veriliyor. Ancak ödülün uluslararası jürisi ilk kez bu yıl, belirlenmiş kategorilerin yanı sıra “gazetecilikte özel olarak mükemmeliyet” gösterenleri de tanıma ve taçlandırma yoluna gitti.

“Mükemmeliyet” ödüllerinden birini 35 yıllık gazeteci ve Sabah’ın eski ombudsmanı Yavuz Baydar, “gazetecilikte güveni inşa etme gayretinden dolayı” kazandı. Baydar, bu büyük ödülü Snowden belgelerini yayımlayan İngiliz The Guardian gazetesi ve Alman Der Spiegel dergisi ile paylaştı.

GEZİ ELEŞTİRİSİ ÖDÜL GETİRDİ

Platform 24’ün haberine göre Baydar’a ödül getiren 2013 yazında Gezi Parkı eylemleri sürerken Sabah’ta yazdığı, ancak gazetenin yayımlamayı reddettiği yazılar oldu. Baydar, bu yazılarından birinde Sabah’ın birinci sayfasından verdiği ve gösterilerin boyutunu polisin şiddet uygulamasından ziyade yabancı medyanın ajitasyonuna bağlayan bir haberi eleştirmişti. O dönemde, Türkiye’deki basının ve televizyonların eylemleri haberleştirmeme ya da hükümetin bu olaylara ilişkin yorumundan ötesini yansıtmama yönündeki tavrı, uluslararası düzeyde de eleştiri topluyordu.

Temmuz 2013’te, Baydar Sabah’ta 2004’ten beri sürdürdüğü ombudsmanlık görevinden uzaklaştırılmıştı. Baydar bu olaya ve kazandığı ödüle ilişkin şunları söyledi “Ombudsman olarak görevim, gazetemin saygınlığını ve bağımsızlığını yitirmemesine çalışmaktı. Bu görevi yerine getirmeye çalıştığım için işten atıldım. Bu ödülün bana verilmesi, Türkiye’de sansürle, otosansürle ve medya sahipleri ile hükümet arasındaki sağlıksız ilişkiyle mücadele vermeye çalışanları cesaretlendirmelidir.”

Yavuz Baydar, Sabah’tan ayrılması sonrasında, Türkiye’de medya bağımsızlığına destek vermek amacını taşıyan P24’ün yedi kurucusundan biri oldu. P24 Başkanı Hasan Cemal de Baydar’ın ödül törenine katıldı ve jürinin kararını “gazetecilerin sadece hükümetlerini değil, mesleklerini de hesap vermeye zorlamak için mücadele etmeleri gerektiğini hatırlatıyor.” diye yorumladı.

Baydar da Londra’daki açıklamasında, “Sözünü sakınmayan ve bağımsız bir basın demokrasinin ve iyi yönetişimin önkoşuludur. Türkiye’de basın artık özgür değil. Bunun vahim sonucu da temel özgürlüklerin ve hukuk düzenine saygının Türkiye’de sürekli bir erozyona uğramasıdır. Bu gelişmenin, yolsuzluğun çok büyük bir ölçekte artmasıyla aynı anda yaşanması tesadüf değildir.” ifadelerini kullandı.

JÜRİDE AVRUPA’NIN EN ÖNEMLİ GAZETECİLERİ VAR

Ödüle karar veren jüri üyeleri arasında Sunday Times’ın eski efsane yayın yönetmeni Sir Harold Evans, Le Monde’un yayın direktörü ve eski genel yayın yönetmeni Slyvie Kaufmann da bulunuyor.Jürinin diğer üyeleri El Pais’in kurucu genel yayın yönetmeni Juan Luis Cebrián, Moscow New Times’ın genel yayın yönetmeni Yevgenia Albats ve Jyllands-Posten Vakfı Başkan Yardımcısı Jørgen Ejbøl yer alıyor.

AVRUPA BASIN ÖDÜLÜ NEDİR?

Avrupa Basın Ödülü (EPP) araştırmacı gazetecilik, seçkin yazı, yorum ve yenilik olmak üzere dört ayrı alanda “gazeteciliğin en yüksek kazanımlarını” taçlandırmayı hedefliyor. Jüri ayrıca, “gazetecilikte mükemmeliyet gösterenler” için de özel bir ödül verebiliyor. Bu ödül, Avrupa’nın Amerika’daki saygın kitap ve basın ödülü Pulitzer’e cevabı olarak kabulediliyor.
Avrupa Basın Ödülü yarışması Avrupa Konseyi’ne üye 47 ülkeden gazetecilere açık. Ancak ödülün Avrupa Konseyi ya da Avrupa Birliği ile herhangi bir bağlantısı yok. Ödülün fikirsel ebeveyni olarak bağımsız gazeteciliği uygulayan ve destekleyen bir dizi bağımsız vakıf sayılıyor. Bunlar arasında, Medya ve Demokrasi Vakfı (Hollanda), Veronica Derneği (Hollanda), Guardian Vakfı (Birleşik Krallık), Jyllands-Posten Vakfı (Danimarka), Politiken Vakfı (Danimarka), Medya Geliştirme Yatırım Fonu (Çek Cumhuriyeti) var.

YAVUZ BAYDAR KİMDİR?

Yavuz Baydar gazetecilik kariyerine 1980’de İsveç’te, Stockholm Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’ne (Journalisthögskolan) giderken başladı. 1980’lerde sırasıyla radyo, televizyon ve yazılı basında çalıştı. Hasan Cemal yönetimindeki Cumhuriyet’in İsveç muhabiri olarak 1984-92 arasında görev yaptı. Londra’da BBC’de de kısa bir dönem çalışan Baydar, 1994’te ülkesine döndü. O zamandan beri radyo, televizyonun yanı sıra Türk ve yabancı gazetelerde çalışmayı sürdürdü. Türkiye basınındaki ilk ombudsman olan Yavuz Baydar, Dünya Haber Ombudsmanları Örgütü’nün başkanlığını da yapmıştı. Baydar, halen Today’s Zaman gazetesinde düzenli köşe yazıları, Huffington Post’a blog ve Al Jazeera İngilizce sitesine analizler yazıyor. Ayrıca BBC World, İsveç Radyo ve Televizyonu, NPR, Guardian dahil birçok yayın kuruluşunda katkıda bulunuyor.

LONDRA | CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]