Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Foto GaleriGündem

Poroşenko’dan, Ukrayna’nın kahramanı Lukyanenko’ya son görev

Ünlü Ukraynalı politikacı ve sivil toplum aktivisti Levko Lukyanenko hayatını kaybetti.

Ukrayna Kahramanı, ünlü Ukraynalı politikacı ve sivil toplum aktivisti Levko Lukyanenko, uzun bir hastalık süreci akabinde 7 Temmuz’da 89 yaşında hayatını kaybetti.

Ukrayna’nın bağımsızlık bildirgesinin yazarlarından olan Lukyanenko’nun cenaze merasimi için Vladimir Katetrali’ne ülkenin dört bir tarafından şairin sevenleri akın etti.

Lukyanenko’nun cenaze ayini, Ukrayna ve Rus Kiev Patriği Filaret tarafından yönetildi. Katedral’deki törene; Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ve eşi Marina ile birlikte, Ukrayna Başbakanı Vladimir Groysman, bakanlar, milletvekilleri, dış misyon şefleri, yazarlar, şairler, akademisyenler, basın mensupları, ailesi ve yakınları katıldı.

Kilise çıkışında basın mensuplarının sorularını cevaplayan Poroşenko, “Geçtiğimiz yüzyılda Moskova’nın cellatları Lukyanenko’yu ölüme mahkum etmişti, hayatı zorlu mücadelelerle geçti, yurtseverliğini gösterdi. Lukyanenko gibi şahsiyetleri kaybetmek büyük bir trajedi ve büyük üzüntü. Lukyanenko Ukrayna ruhunun yenilmezliğinin sembolüydü. Allah, mekanını cennet eylesin ruhu şat olsun” dedi.

Ukrayna Başbakan Vladimir Groysman ise, hayatını Ukrayna’nın hizmetine adamış bir adamın ölümünden duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

LUKYANENKO KİMDİR?

Levko Lukyanenko, Ukrayna’nın bağımsızlığı için Sovyetler Birliğine karşı yürüttüğü muhalif faaliyetler nedeniyle 1960’ların başlarında ölüm cezasına çarptırıldı, daha sonra cezası müebbet hapis cezasına  çevrildi. Hayatının 25 yılı Sovyet kamplarında geçirdi.

Ukraynalı Helsinki Grubunun kurucuları arasındaydı. Ukrayna’da yapılan ilk demokratik seçimlerde milletvekili oldu. Lukyanenko, Ukrayna’nın Bağımsızlık Bildirgesi’ni yazdı.

Muhabir: Yunus Erdoğdu

Fotoğraflar: Mykhailo Markiv

 

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]