Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Dünya

Trump’tan Kasım Süleymani açıklaması: ‘Savaş başlatmak için değil durdurmak için harekete geçtik’

Trump, bugün yaptıklarını 9 yıl önce eleştirmiş: “Obama seçimleri kazanmak için İran’la savaşacak”

ABD Başkanı Donald Trump İranlı General Kasım Süleymani’nin öldürülmesinin ardından açıklama yaptı. “Savaş başlatmak için değil savaş sonlandırmak için harekete geçtik. Kasım Süleymani’nin öldürülme emrini ben verdim.” dedi.

Trump iki haftadır tatilde olduğu Florida’daki Mar-a-Lago golf tesisinden ayrılmadan önce açıklama yaptı. Perşembe günü Irak’ın başkenti Bağdat’ta ABD’nin operasyonuyla öldürülen İran Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin neden hedef alındığını anlattı.

“ABD Büyükelçiliği’ne saldırı onun talimatıyla yapıldı”

Başkan Trump “Süleymani Amerikalı diplomatlar ve askeri personele yönelik yakın zamanda saldırı planlıyordu” dedi. Kasım Süleymani’nin İran’daki protestoculara yönelik baskıya öncülük ettiğini söyledi. “Irak’ta ABD hedeflerine yönelik saldırılar ve ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği’ne yönelik saldırının Kasım Süleymani’nin talimatıyla yapıldı” dedi.

Trump “Savaş başlatmak için değil savaşı durdurmak için harekete geçtik. Amerikan vatandaşlarını korumak için ne adım atmak gerekiyorsa atmaya hazırım. Benim en önemli görevim ulusu savunmak” ifadelerini kullandı.

“Rejim değişikliği amaçlamıyoruz”

Amerika’nın Sesi’nin aktardığına göre, Trump “İran halkına derin saygım var. Rejim değişikliğini amaçlamıyoruz. İran’ın komşu ülkeleri istikrarsızlığa sürüklemek amacıyla bölgede vekalet savaşlarında aracı savaşçı kullanmaya şimdi son vermeli” dedi.

Trump yönetiminden üst düzey bir yetkili de Kasım Süleymani’nin Irak, Lübnan, Suriye ve bölgedeki diğer ülkelerde Amerikalı diplomatlar ve askeri personele yönelik yakın zamanda saldırı planladığını yineledi. Yetkili, “ABD’nin kendisini savunmak üzere attığı bir adımdı. Amerika saldırı ile karşı karşıya kaldığında kendini savunma hakkına sahiptir.” İfadelerini kullandı.

ABD Genel Kurmay Başkanı: “Harekete geçmemenin riski fazlaydı”

Başkan Trump’ın açıklamasından önce ABD Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley’den de konuyla ilgili açıklamalar geldi. ABD Genel Kurmay Başkanı “Kasım Süleymani’nin ABD’ye yönelik ciddi bir saldırı girişimi planladığına ilişkin net istihbarat vardı. Harekete geçmemenin riski, harekete geçmenin riskinden fazlaydı. Riski en aza indirmeye çalışıyoruz. Bunun stratejik sonuçlarının bilincindeyiz” dedi.

Seçim hamlesi mi?

Ortadoğu’da savaş kıvılcımlarını tekrar harekete geçiren ABD Başkanı Donald Trump’ın 9 yıl önce Barack Obama ile ilgili açıklamaları tekrar gündemde.

2011’de “Yeniden seçilmek için Barack Obama İran’la savaş başlatacak” açıklaması yapan Trump’ın, 3 Kasım 2020 seçimleri öncesi İranlı General Kasım Süleymani’ye saldırması ise dikkat çekti.

Obama’nın görev süresi boyunca Trump,İran ile silahlı çatışma olasılığı hakkında çok daha alaycı bir görüş aldı. Trump dönemin ABD Başkanı’nın İran’la siyasi amaçlar için savaşı kullanacağı iddiasını defalarca gündeme getirdi.

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]