Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
DünyaHaberler

ABD’den, Rusya’ya tarihi bir soykırım tokadı

Amerika, Kırım’ı ilhak eden ve Ukrayna’ya karşı saldırganlıkla suçladığı Rusya’ya karşı yeni bir adım daha attı.

Ukrayna’da yaşanan ve ‘Holodomor’ olarak bilinen açlık soykırımı nedeniyle Sovyetler rejimini kınayan Washington senatosu, Holodomor’u soykırım olarak kabul  etti. ABD Kongresi daha önce Washington’a bir soykırım anıtı dikilmesi kararı almıştı.

Washington Senatosu’nda alınan kararda Sovyetlerin kasıtlı bir şekilde, Ukraynalıları aç bırakarak soykırım yaptığı belirtildi.

Amerika’nın 1932 – 1933 yılları arasında Ukrayna’da 10 milyon insanın ölümüyle sonuçlanan açlık felaketinin araştırılması için kurduğu komisyon 1985’te olayın bir soykırım olduğu sonucuna varmıştı.

Trajedi, daha önce Kanada, Estonya, Arjantin, Avustralya, İtalya, Macaristan, Litvanya, Gürcistan ve Polonya meclislerinde soykırım olarak kabul edilmişti.

Daha önce 2008’i Holodomor’u anma yılı olarak ilan eden Kiev, olayın uluslararası arenada soykırım olarak tanınması yönünde yoğun çaba sarf etmişti.

BUSH, RUSYA’YA MESAJ VERDİ AMA ERDOĞAN ENDİŞELENDİ
2008’de ülkeyi ziyaret eden ABD Başkanı George W. Bush, Kiev’deki Holodomor Anıtı’na çelenk bırakarak Rusya’ya anlamlı bir mesaj vermişti.

Eski Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko’nun davetlisi olarak 2011’de ülkeyi ziyaret eden Erdoğan ise Rusya ile kriz çıkar endişesi Holodomor anıtını ziyaret etmek istememişti.

Yuşçenko’nun, Holodomor konusunu BM Genel Kurulu’nun 63’üncü dönem toplantısı gündemine taşıyacağını bildirmesi üzerine, Rusya bu girişimi “ilişkilere zarar verici” olarak nitelemişti.

Ukrayna, 2003’teki BM Genel Kurul toplantısında da Sovyet döneminde gerçekleşen söz konusu olayın soykırım olarak nitelenmesini istemişti. Ukrayna’nın o dönemdeki bu girişimini, BM’ye üye ülkelerden sadece üçte biri desteklerken, Türkiye çekimser kalmıştı. Bazı çevreler, Türkiye’nin çekimser tavrını Rusya ile arasında gerilim istemediği şeklinde yorumlamıştı.
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin (AKPM) Ukrayna’nın, Holodomor soykırımını görüşmüştü.

RUSLARIN SOYKIRIMI HOLODOMOR NEDİR?
Sovyetlerin Gürcü lideri Josef Stalin’in emriyle, 1932-1933 yıllarında yaklaşık 10 milyon Ukraynalının aç bırakılarak öldürülmesine Ukraynaca “açlık” anlamına gelen Holodomor deniyor. Olaylar, verimli topraklara sahip Ukrayna halkının 1932 yılında ürününü merkezî yönetime vermeye karşı çıkmasıyla başladı. Ürünleri vermek istemeyen çiftçilere karşı harekete geçen Stalin, Ukraynalılara karşı kanlı yaptırımlar uygulamak için bir komisyon kurmakta gecikmedi. Sovyet merkezî hükümeti, halkın elinde bulunan; un, buğday, et, patates, ekilecek tohum da dâhil yenilebilecek bütün gıdaları toplattı. Karşı koyanlarsa infaz edildi. 1932 – 1933 yıllarında tarlaların ekilemediği Ukrayna’da o dönem her bir dakikada 17 kişi öldü.

@erdogduy | YUNUS ERDOĞDU – [email protected]

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]