Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
HaberlerTurizm

Booking.com alarmı

Booking.com’un Türkiye’de yasaklar arasında yerini alması kimi çevreler tarafından büyük sevinç ve alkışla karşılandı. Ancak bu karar bazıları için büyük sevinç yaratırken, diğerleri içinde kara kara düşündürecek çok vahim sonuçlar doğuracak bir karar. Önümüzde böylesine kötü bir sezon beklenirken tam anlamıyla otelcinin ocağına bir incir ağacı daha dikmek.

Bu kararı; herkes kırmızı ışıkta geçiyor diye araç trafiğini yasaklamaya benzetiyorum. Yap düzenlemesini devam etsin. Ama düzenleme için ‘henüz açıklanmış’ bir karar yokken bu yasak son iki yılda aralıksız darbe alan sektöre vurulmuş önemli bir darbe daha.

Merak ediyorum, test edilen şey turizmcinin dayanma gücü ve sabrı mı diye. Geçen sene turizm için ‘Başımıza gelmeyen bir uzaylı istilası kaldı.’ derken meğerse o noktaya gelene kadar yeni sürprizlere açıkmışız.

Empati günümüzde hayatın bir parçası. Kendinizi Anadolu’nun güzide köşelerinden birisinde sadece Internet acenteleri vasıtası ile iç pazardan iş yapan bir minik otelin sahibinin yerine koyun. İç pazar rezervasyonlarının çoğunu aldığı booking.com kapandı, yok oldu. Booking.com’da istediği her an fiyatlarını değiştirebiliyor, kendi istediği komisyon oranını verebiliyor, ne zaman isterse kontenjanını arttırıp, azaltabiliyordu. Şimdi ne yapacak? Büyük oteller gibi acentelere reklam katkı paylarını nasıl verecek? O yatırımcının satış şartları ve kanalları minik otelinin altından kalkamayacağı şartlara ulaşma ihtimali oldukça yüksek. Artık kendi satışı ile ilgili tüm kontrolünü kaybedeceğine göre kapatıp gitsin mi?

Otelinin 30%’dan fazlasını özgürce ve hiçbir baskı altında olmaksızın idare edebildiği internet acenteleri ve web sitesi kanalı ile dolduran o kadar otel şimdi kimler tarafından nasıl ve hangi şartlarla dolacak. Otelci yine kendi işletmesinin ticari kararlarını bağımsızca ve rekabet koşulları içinde serbest piyasa ekonomisi kuralları ile nasıl idare edecek?

Booking.com burada sadece bir simge. Tıpkı onun gibi daha birçok internet acentesi benzer şartlarda faal ve otelciler tüm dünyada hızla yükselen bu iş anlayışı ile çalışmaktan da oldukça memnun. Bu kez hedefin booking.com olması, agresif internet pazarlaması ve yatırımları, işletmelerle yakın iş birliği ve iletişim içinde olması ve daha da önemlisi tüketici tarafından benimsenmesi nedenleri ile seçilmiş bir kurban gibi. Devamı da gelebilir mi? Kesinlikle gelecektir. Kendisini günümüz şartlarına uyarlayamamış iş anlayışlarının hakimiyeti nedeni ile olmayacak senaryo değil. Herkes gider Mersin’e biz gideriz tersine.

Her Internet acentesinin kontratında BAR (Best Available Rate) olarak adlandırılan ‘En iyi fiyatı verme garantisi’ ile imza altına alınır. Bu tüketicinin avantajına olan bir durumdur ve amacı rekabet koşulları içinde tüketiciye en iyi fiyatın ulaştırılabilmesidir. Yoksa ‘İlla benim acenteme en düşük fiyatı ver.’ baskısı değildir.

Bir otelin kendi gelirini yönetebilmesi ve başarılı olabilmesi, kendi fiyatlarını ve şartlarını günlük olarak yönetebilmesine bağlıdır. Bu da sadece internet acenteleri ve kendi web sitesi ile mümkündür. Otelcinin kendi işini yönetme kararına karşı alınmış bu mahkeme kararı bir yandan da tüketicinin serbest piyasa ekonomisi içinde hür iradesi ile alışveriş yapma özgürlüğünün kısıtlanmaya çalışılmasıdır.

Bu konuda TÜRSAB temsil ettiği kesim için ne kadar tarafsa, tüm otel yatırımcıları, profesyonelleri ve tüketici birlikleri de aynı derecede karar alınırken dinlenmesi gereken taraflardır.

TÜRSAB bu davayı temsil ettiği acentelerin gördüğü zararlar için açmış olabilir. En tabi görevi üyelerinin hakkını korumaktır. Ancak otelcilerin ve tüketicilerinde hakları vardır. O sivil toplum örgütleri de kendi üstlerine düşen görevi eminim bu yanlışın düzeltilmesi için yapacaktır.

Turizm sektörü zaten elinde olmayan birçok nedenle SÜRDÜRÜLEBİLİR KRİZ YÖNETİMİ uzmanı olmuştur. Ancak isterseniz şansımızı da daha fazla zorlamayalım.

Esenlikler dilerim.

Mehmet Mülayim
HotelChk Business Danışmanlık A.Ş.
Satış & Pazarlama ve Operasyon Başkanı
‘Profesyonel Otel Satış ve Pazarlaması’ kitabı yazarı

Kaynak: http://www.tourismtoday.net/booking-com-alarmi-39574yy.htm

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]