Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

İşte hukuk devleti: Mahkeme, Trump’ın aldığı kararı durdurdu!

ABD Yargısı,Başkan Trump’ın 7 ülkeden Müslümanların ABDye girişini yasaklayan kararını durdurdu.

ABD’de New York Doğu Bölgesi Federal Mahkemesi, Başkan Donald Trump’ın mültecilerle ilgili tartışmalı kararnamesine karşı “geçici olarak yürütmeyi durdurma kararı” aldı.

Yargıç Ann Donnelly tarafından alınan karar, onaylı mülteci başvurusu ile geçerli vizeleri bulunanlar ve yasal olarak ABD’ye giriş hakkına sahip diğer kişilerin ülkeden gönderilmesini engelliyor.

Mahkeme, kararnamenin “ciddi ve onarılamayacak zarar” teşkil etme riski bulunduğunun altını çizdi. Karar, yüzlerce insanın ABD’deki havalimanlarında Trump’ın göç sınırlamasını protesto ettiği sırada geldi.

Yüzlerce kişi, ABD’deki çeşitli havalimanlarında Trump’ın kararnamesini protesto etti.

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği, dün Trump’ın başkanlık kararnamesini mahkemeye taşımıştı.

Mahkeme kararıyla ABD’nin tüm havalimanlarında gözaltına alınan göçmenler sınırdışı edilemeyecek. Fakat bu, ABD’ye alınmak zorunda oldukları anlamına da gelmiyor. Göçmenler gri bölgede bekletilecek.

Trump, mültecilerin ve belirlenen yedi Müslüman ülkenin pasaportunu taşıyan vatandaşların ülkeye girişini engelleyen kararnamenin “bir Müslüman yasağı” olduğu yönündeki yorumlara katılmıyor.

TRUMP’IN KARARNAMESİ NELERİ ÖNGÖRÜYOR

“Yabancı Teröristlerin ABD’ye Girişinden Ülkeyi Korumak” başlıklı kararname, ABD’nin tüm mülteci programını 120 günlüğüne durduruyor.

“Terörle ilintili” olarak görülen ülkelerin pasaportlarını taşıyanlar için 90 günlük seyahat yasağı getirildi. Bu kapsama giren İran, Irak, Libya, Somali, Sudan, Suriye ve Yemen vatandaşlarının vize başvurusu kabul edilmeyecek.

Suriyeli mültecilerin ülkeye girişi süresiz olarak yasaklandı. Diğer mültecilere ise dört ay yasak getirildi.

ABD’nin 2017 mali yılında kabul edeceği mülteci sayısı 110 binden 50 bine düşürüldü.

Dün geçerli vizeleri olmasına rağmen, karar imzalanmadan önce uçağa binen bazı insanlar bile ABD’ye ulaştıklarında gözaltına alındı.

ABD İç Günvelik Bakanlığı’ndan bir yetkili, Reuters haber ajansına verdiği demeçte, 170’ten fazla ABD’ye girişi engellenen insan bulunduğunu söyledi. Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği ise tahmini rakamın 100 ila 200 arasında olduğunu bildirdi.

BİLİM ADAMI DA GİREMİYOR

Dünyanın en saygın eğitim kurumlarından Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde kalp ve damar alanında çalışma yürütecek bir öğrencinin de ülkeye girişi mümkün olmuyor.

Vizesi süresiz olarak askıya alınan söz konusu öğrencinin danışman hocası Profesör Thomas Michel, “Bu olağanüstü genç bilim insanı, kalp hastalıklarını kavrayışımızı geliştirecek katkılar sağlama noktasında ciddi potansiyele sahip. Zaten daha önce de etraflıca soruşturuldu” dedi.

Göçmen Hakları Projesi Hukuk Direktörü Yardımcısı Lee Gelernt, bazı insanların uçağa geri bindirilmekle tehdit edildiğini belirterek, mahkemenin kararına ilişkin şu değerlendirme bulundu:

“Yargıç, özetle, hükümetin yapmaya çalıştığı şeyi önledi ve bizim istediğimizi verdi. Bu da Trump’ın kararnamesini engellemek ve ülkeye gelen ve ülke çapında kararname kapsamında yakalanan insanların geri gönderilmesi için hükümete imkân tanımamaktı.”

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği Direktörü Anthony Romero, “Olağanüstü bir gün. Bugün mahkemelerin hâlâ çalışabildiğini gösterdik…. Onlar demokrasimizin kalesi. Başkan Trump, Anayasa’ya aykırı ve hukukdışı yasa ya da kararname çıkardığında, mahkemeler herkesin hakkını korumak için orada duruyor” dedi.

UÇAĞA BİLE BİNDİRMEDİLER!

ABD’ye geldiklerinde gözaltına alınanlara ek olarak bazı yolcuların, ABD uçuşlarına bile alınmadığı belirtildi.

Cumartesi günü beş Iraklı ve bir Yemenlinin, Mısır’ın başkenti Kahire’de, New York’a gidecek uçağa binmelerinin engellendiği açıklandı.

Hollandalı havayolu şirketi KLM, ABD tarafından alınmayacakları gerekçesiyle yedi kişiyi geri çevirdiklerini duyurdu.

Kısıtlamalar, çifte vatandaşlar için de uygulanıyor. Örneğin; hem İran hem de İngiltere pasaportu taşıyanlar da ABD’ye giremiyor.

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]