Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

“Ukrayna’daki ki şehitlerimiz sahipsiz”

Ukrayna’nın batısında incelemelerde bulunan siyasetçi Hamit Puhaloğlu, Osmanlı devletin 1916 Rusya ile savaşırken şehit düşen askerlerin sahipsiz olduğunu bir büyükelçilik görevlisi, konsolosluk görevlisi göremediğini söyledi.

Anons Medya Gurubu’ndan Cenap Kürümoğlu’na konuşan siyasetçi Puhaloğlu, Ukrayna’nın batısında Galiçya olarak adlandırılan bölge 33 bin askerin savaşta şehit düştüğünü ancak Galiçya Bölgesi’nde bu tarihi anlatacak hiçbir şey yapılmadığını ifade etti.

Büyükelçilik ve konsolosluğu eleştirerek askerlerin orada sahipsiz olduğunu söyleyen Puhaloğlu, oraya “Atatürk Kültür Merkezi Galiçya Şehitleri” adında kültür merkezi yapılmasını istiyor.

Aslen Kırım Tatarı olan ve akrabalarımı bulmak için Ukrayna’ya gelen Puhaloğlu, Galiçya’daki düşüncelerinin hayata geçirilmememsi durumunda 2019 yılında, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığına adaylığını koyacağını ve sırf bu gaye-i hayal için başkan olacağını iddia etti.

GALİÇYA ŞEHİTLERİ ATATÜRK’ÜN ARKADAŞLARI
Anons’a konuşan Puhaloğlu Galiçya’yı şu şekilde anlattı; “Galiçya, Osmanlı Devleti’nin Çanakkale Savaşı’ndan sonra 1916 yılında Keşan ve Uzunköprü’den 33 bin Çanakkale gazimizi Osmanlı devletinin Almanlarla birlikte Rusya ya karşı savaşmak için gönderdiği özel birliklerdir. Bunlar uzun boylu dil bilen, yakışıklı ve sağlıklı askerlerdir. Bu 33 bin askerin 12 bin – 13 bin civarı Galiçya’da şehit olmuşlar. Bu yıl da Galiçya’da ki şehitlerimizin 100. yıl dönümü ve bunların özelliği Çanakkale’nin 15. Kolordusundan seçilmiş altı tümen var. Bu tümenlerden de alaylar var. Alayların biri de 57. Alay. 57. Alayın merkezi de Tekirdağ. Yani orada ki şehit olan askerlerimiz Atatürk’ün arkadaşları.”

Orada bu tarihi yansıtacak herhangi bir müze, askerlerin anılarını yaşatan bir şey yok mu? sualini Puhaloğlu, “Bir kültür merkezi yok. Ve bu bölgede hiç cami yok. Atatürk’ü anlatan bir özellik yok, müze yok. Yalnız, sahipsiz şehitlerimiz orda. Eğer biz o gün 13 bin şehidi vermeseydik belki de 1917-18’lerde İngilizler, Fransızlar, İtalyanlar boğazı işgal ederlerdi. Musul, Kerkük elimizden gitmezdi.” şeklinde cevapladı.

Galiçya’da bir kültür merkezi, aş evi, misafirhane, cami olması gerektiğini düşünen Puhaloğlu, buradaki kurulacak kültür merkezinin adının, “Atatürk Kültür Merkezi Galiçya Şehitleri” olmasını istiyor.

TİKA GİDİYOR MEZARLIĞI TAMİR EDİYOR
Kiev, Odesa ve Lviv’de incelemelerde bulunan Puhaloğlu, Ukrayna’da kaldığı süre zarfında bir büyükelçi görevlisi, konsolosluk görevlisi göremediğini buradaki Türklerin sahipsiz olduğunu dile getirdi.

TİKA’nın çalışmalarını da eleştiren Puhaloğlu, yaşayan insanlar için bir şey yapmayan TİKA’nın Sırbistan’da mezarlık tamir ettiğini söyledi.

UKRAYNALILAR ÇOK DİNDAR İNSANLAR ÇOK SAYGI DUYDUM
Ukraynalılar çok dindar insanlar çok saygı duyduğunu ifade eden Puhaloğlu, Ukraynalıların bütün çocukları ile birlikte kiliselere gittiğini dile getirdi.

ANONS MEDYA

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]